REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irena Budrienė

Šiaulių regiono kiaulių augintojai baiminasi, kad afrikinis kiaulių maras gali pasiekti ir mūsų regioną. Jie skaičiuoja, ar patirs nuostolių dėl apribojimų išvežti kiaulieną į Rusiją ir Baltarusiją. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ramina – kol kas Šiaulių regione išaugintai kiaulienai ribojimai netaikomi Europos rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Rusija riboja, Europa įsileidžia

Pasirodžiusi informacija apie svarstymus stabdyti kiaulienos prekybą visoje ES nėra teisinga, patikino Jurgita Savickaitė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovė.

REKLAMA

„Kiaulienos prekybos ribojimo bendrijoje nėra. Apribojimus taiko tik Rusija“, – pabrėžė J. Savickaitė, kalbėdama su „Šiaulių kraštu“.

Rusija ir Baltarusija laikinai uždraudė kiaulienos importą iš Lietuvos.

Lietuvoje nustačius kiaulių marą, Europos Komisija pritarė Lietuvos sprendimui nustatyti padidintos grėsmės zoną, kurioje taikomi apribojimai. „Pati Europos Komisija Lietuvai jokių papildomų apribojimų ar sankcijų nenustatė“, – paaiškino J. Savickaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Jono Miliaus įsakymu, draudžiama išvežti gyvas kiaules, kiaulių spermą, kiaušialąstes ir embrionus iš užkrėstos zonos (Trakų, Šalčininkų, Lazdijų, Varėnos, Alytaus ir Druskininkų), taip pat toje zonoje pagamintą kiaulieną draudžiama išvežti iš Lietuvos.

„Kadangi Šiaulių apskritis į užkrėstą zoną nepatenka, Šiaulių regione užaugintai kiaulienai šie apribojimai netaikomi“, – pabrėžė VMVT atstovė.

Kiaulių augintojams – neramūs laikai

Radviliškio rajone veikianti UAB „Gražionių bekonas“ kasmet užaugina 18 tūkstančių kiaulių. Bendrovės direktorius Edmundas Adomavičius „Šiaulių kraštui“ sakė, kad apie 70–80 procentų bendrovėje užaugintos kiaulienos suvartoja šiauliečiai, todėl dėl užsidariusios Rusijos rinkos bendrovė neturėtų patirti nuostolių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Į Rusiją buvo išvežama nedaug kiaulienos, pasaulio pabaigos kol kas nėra“, – tvirtino E. Adomavičius.

Jo žodžiais, daug svarbiau, ar ir toliau bus leidžiama lenkams iš Lietuvos išvežti gyvas kiaules ir įvežti skerdieną. Didžiausią konkurenciją vietos gamintojams sudaro būtent iš Lenkijos įvežama skerdiena.

UAB „Gražionių bekonas“ direktorių neramina, ar afrikinis kiaulių maras neišplis ir į Šiaulių regioną. Nors Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ramina, E. Adomavičius mano priešingai.

„Mokslininkai prognozavo, kad per dešimt metų kasmet ši liga pasislinks po 250–300 kilometrų. Taip ir vyksta. Nejaugi kitos šalys nieko nedarė, tik mes galime apsisaugoti?“ – klausė pašnekovas.

REKLAMA

Jis prognozavo, kad Europoje nuo Ispanijos pradėjusi plisti liga gali ne tik persiristi per Lietuvą, bet nukeliauti toliau.

„Padėtis bloga. Prieš kelis metus išnaikinome 50 tūkstančių kiaulių dėl klasikinio maro, dabar kyla reali grėsmė kilti afrikiniam kiaulių marui, vadinasi, kažką darome ne taip, kad aplinka tampa nepalanki gyvuliams auginti“, – sakė bendrovės vadovas.

„Skerdyklos numuš kainą“

Radviliškio rajono Šiaulėnų miestelio pašonėje įsikūrusio danų kapitalo bendrovės „Litpirma“ kiaulių komplekso direktorius Jorgen Andersen taip pat buvo sunerimęs dėl afrikinio kiaulių maro. Jis tvirtino, kad bendrovė gali patirti nuostolių.

REKLAMA

25 tūkstančius kiaulių per metus užauginantis kompleksas savo produkciją realizuoja Lietuvoje, todėl užsidariusi Rusijos rinka tiesioginės įtakos bendrovei neturės.

Vis dėlto J. Andersen prognozavo, kad lietuviškos kiaulienos gali nebeįsileisti ir Europa, tada kiaulienos kaina Lietuvoje kris dėl jos pertekliaus vietinėje rinkoje. „Lietuviškos skerdyklos 20 procentų numuš supirkimo kainas“, – prognozavo pašnekovas.

Kiaulienos kainą diktuoja Vokietija

Kelmės rajone įsikūrusios bendrovės UAB „Berka“ ir UAB „Rosideta“ per metus užaugina daugiau nei 20 tūkstančių kiaulių, kurios realizuojamos Lietuvoje. Sauliaus Šimkaus, UAB „Berka“ vadovo nuomone, nedidelė šalies rinka įtakos kiaulienos kainai neturės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kiaulienos kainas diktuoja Vokietija, ir jos mažėja jau nuo sausio mėnesio“, – „Šiaulių kraštui“ sakė S. Šimkus. Jis svarstė, kad pritaikius apribojimus įvežamai kiaulienai, šios mėsos kaina Lietuvoje galėtų net kilti.

„Afrikinis kiaulių maras yra A grupės liga, todėl nelaimės atveju nuostolius kompensuos valstybė“, – vilties nepraranda pašnekovas.

Jis tvirtino, kad įmonė yra apdrausta 5 milijonų litų dydžio draudimu, draudimas metams atsieina apie 40 tūkstančių litų. „Jeigu liga išplis, visos kiaulės bus naikinamos“, – sakė S. Šimkus.

REKLAMA

Neįgyvendins planų

Mėsos gaminiais garsėjanti Joniškio rajono ŽŪB „Delikatesas“ dėl Rusijos ir Baltarusijos ribojimo lietuviškai kiaulienai šiuo metu nuostolių nepatirs, nes 90 procentų savo produkcijos parduoda Lietuvoje, apie 5 procentai parduodami Europos rinkoje.

Užsidariusi Rusijos rinka neturės įtakos ir „Delikateso“ produkcijos kainoms – firminių parduotuvių tinklas Lietuvoje dirbs kaip dirbęs.

Vis dėlto „Delikateso“ komercijos direktorė Skaidra Užkurienė „Šiaulių kraštui“ pripažino, kad draudimas sujaukė bendrovės planus aktyviau skverbtis į Rusijos rinką.

„Planavome sandorius ir su Rusija, ir su Baltarusija, bet nelemta žinia viską sugadino“, – neslėpė komercijos direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų