REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidento metinis pranešimas: mūsų saugumas negali priklausyti tik nuo mūsų kariuomenės

Taip pat ragina Kongresą spręsti nelygybės problemą (papildyta 10.06)

(papildyta 10.06) JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį pareiškė, kad Amerika turi atsisakyti nuolatinės karinės parengties, kad būtų suteikta galimybė diplomatijai sprendžiant sunkiausias pasaulio problemas, tokias kaip priešprieša su Iranu branduoliniu klausimu.

(papildyta 10.06) JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį pareiškė, kad Amerika turi atsisakyti nuolatinės karinės parengties, kad būtų suteikta galimybė diplomatijai sprendžiant sunkiausias pasaulio problemas, tokias kaip priešprieša su Iranu branduoliniu klausimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Faktas, kad pavojus išlieka“, – įspėjo B.Obama savo metiniame pranešime „Apie Sąjungos padėtį“ ir pridūrė, kad Jungtinės Valstijos „turi išlikti budrios“, susidurdamos su besikeičiančiomis pasaulinėmis grėsmėmis.

REKLAMA

„Nukreipėme „al Qaeda“ centrinę vadovybę į pralaimėjimo kelią, tačiau grėsmė evoliucionavo, „al Qaeda“ partneriams ir kitiems ekstremistams įleidžiant šaknis skirtingose pasaulio dalyse“, – sakė prezidentas įstatymų leidėjams, paminėdamas tokius karštuosius taškus kaip Jemenas, Somalis, Irakas bei Malis.

„Tačiau tikrai manau, kad mūsų lyderystė ir mūsų saugumas negali priklausyti tik nuo mūsų kariuomenės“, – pabrėžė B.Obama, pridūręs, kad „kompleksinių grėsmių pilname pasaulyje mūsų saugumas ir lyderystė priklauso nuo visų mūsų galios elementų, įskaitant tvirtą ir principingą demokratiją“.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas įspėjo, kad būdamas vyriausiuoju ginkluotųjų pajėgų vadu jis nedels panaudoti jėgą, jei tai bus būtina siekiant apsaugoti Amerikos žmones.

„Tačiau nestatysiu į pavojų mūsų karių, nebent tai bus išties būtina“, – sakė B.Obama, akcentuodamas, kad amerikiečių karinio kontingento mažinimą Irake ir Afganistane po daugiau nei dešimtmetį trukusio karo.

„Taigi, nors aktyviai ir agresyviai persekiojame teroristų tinklus, darome tai pasitelkę labiau tikslines pastangas bei stiprindami mūsų užsienio partnerių pajėgumus, ir Amerika turi atsisakyti nuolatinės karinės parengties“, – sakė B.Obama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas paminėjo kelias vadovaujant valstybės sekretoriui Johnui Kerry (Džonui Keriui) pasiektas pastarojo meto diplomatines pergales, visų pirma tai, kad buvo pradėtas Sirijos cheminių ginklų likvidavimo procesas bei atnaujintos Artimųjų Rytų taikos derybos.

Jis taip pat paragino įstatymų leidėjus kol kas neįvesti Iranui jokių naujų sankcijų, nes reikia šiek tiek laiko, kad trapios derybos tarp šiitiškos respublikos ir didžiųjų pasaulio valstybių duotų realių rezultatų.

„Amerikos diplomatija ir kartu pasitelktas spaudimas pirmą kartą per dešimtmetį nutraukė Irano branduolinės programos pažangą ir grąžino kai kurias tos programos dalis į ankstesnį etapą“, – sakė B.Obama.

REKLAMA

Reaguodamas į kai kurių įstatymų leidėjų kritiką dėl derybų su Iranu, prezidentas sakė, kad Amerika yra „įžvalgi“, ir bet koks susitarimas su Iranu bus paremtas ne tik pasitikėjimu, bet ir patikrinamaisiais veiksmais, kad šiitiška respublika nesiekia pasigaminti branduolinio ginklo.

„Mūsų įvestos sankcijos atvėrė kelią šiai galimybei. Tačiau noriu aiškiai pasakyti: jei šis Kongresas atsiųs man įstatymo projektą dėl naujų sankcijų, kurios galėtų sužlugdyti šias derybas, aš jį vetuosiu“, – pabrėžė B.Obama.

REKLAMA

„Dėl mūsų nacionalinio saugumo privalome suteikti diplomatijai šansą pasiekti tikslą“, – pridūrė jis.

Nors B.Obama praėjusių metų pabaigoje buvo pasirengęs duoti įsakymą surengti karinius smūgius Sirijos teritorijoje, savo metiniame pranešime jis vos keliais žodžiais užsiminė apie ten vykstantį kruviną konfliktą, kuris per trejus metus jau nusinešė apie 130 tūkst. žmonių. gyvybių.

Prezidentas tik nurodė, kad jo administracija tęs pastangas, kad Sirijos žmonės turėtų tokią ateitį, „kokios jie nusipelno – ateitį be diktatūros, teroro ir baimės“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B.Obama savo pranešime vengė kalbėti apie ankstesnę savo politiką, pabrėžęs, jog nustatė „protingas ribas“ bepiločių lėktuvų, kurie kai kuriose šalyse tapo nekenčiamu JAV galios simboliu, panaudojimui.

Prezidentas taip pat paragino Kongresą nebevaržyti kalinių perkėlimo iš Gvantanamo kalėjimo amerikiečių bazėje Kuboje.

„Baigiantis karui Afganistane tai turi būti metai, kai Kongresas atšauks likusius suvaržymus kalinių perkėlimams, ir mes uždarysime kalėjimą Gvantanamo įlankoje“, – sakė B.Obama.

Neaplenkdamas pernai kilusio šnipinėjimo skandalo, kuris smarkiai aptemdė jo antrąją kadenciją ir supykdė ne vienos galingos valstybės lyderį, B.Obama pabrėžė, kad Amerikos ir Europos aljansas tebėra stipriausias pasaulyje.

REKLAMA

Prezidentas pažadėjo toliau dirbti su Kongresu, kad „būtų reformuotos mūsų sekimo programos, nes gyvybiškai svarbus mūsų žvalgybos bendruomenės darbas tiesiogiai priklauso nuo visuomenės pasitikėjimo – čia ir užsienyje“.

JAV prezidentas Obama ragina Kongresą spręsti nelygybės problemą

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį pažadėjo sustabdyti nelygybės didėjimą, keliantį grėsmę amerikietiškajai svajonei, siekdamas pergudrauti respublikonus ir atgaivinti savo antrąją kadenciją, aptemdytą jo paties administracijos apmaudžių klaidų ir rietenų tarp partijų.

REKLAMA

Savo metiniame pranešime "Apie Sąjungos padėtį" B.Obama pažadėjo išnaudoti savo galias "veiksmo metais", kad pagerintų gyvenimą darbininkams, sustiprintų švietimą ir užtikrintų švaresnę aplinką, jeigu jo priešininkai Kongrese neišdrįs imtis ryžtingesnių veiksmų.

"Amerika nestovi vietoje - aš irgi nestovėsiu", - B.Obama sakė tiesiogiai kreipdamasis į milijonus televizijos žiūrovų, kalbėdamas įstatymų leidėjų pilnoje Atstovų Rūmų salėje.

"Nelygybė pagilėjo. Aukštyn nukreiptas (socialinis) judrumas įstrigo, o per daug (žmonių) iki šiol visiškai nedirba", - pažymėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Mūsų darbas - pakeisti šias tendencijas", - sakė B.Obama, akcentuodamas savo pareiškimus ryžtingu, optimistišku tonu, tikriausiai turinčiu parodyti, kad šalies vadovas tebėra energingas ir susitelkęs į savo uždavinius, praėjus penkeriems sekinančių darbo metams.

Sutelkęs dėmesį į klausytojus savo šalyje, B.Obama tik vieną kartą nukrypo į užsienio politikos sritį per 1 val. 16 min. trukusią kalbą, kurios taip pat klausėsi jo administracijos nariai ir kariuomenės vadai.

Jis pažadėjo palaikyti demokratiją Ukrainoje, perspėjo, kad tarptautinio teroristų tinklo "al Qaeda" keliama grėsmė evoliucionavo, ir dar kartą paragino Kongresą leisti jam uždaryti karo su teroru kalėjimą Gvantanamo įlankos bazėje Kuboje.

REKLAMA

Tačiau B.Obama daugiausiai sėmė iš politinio šulinio, kuris ir anksčiau duodavo didelių dividendų - vaizduodamas save viduriniosios klasės šeimų, mėginančių įveikti didžiausią recesiją nuo Didžiosios depresijos, gynėju.

Jis pradėjo pakilia gaida, sakydamas, jog po "penkerius metus trukusių rūsčių išbandymų" Amerikos žmonėms JAV ekonomika pagaliau atrodo žengianti "proveržio" link.

"Jungtinės Valstijos yra geresnėje pozicijoje 21-ajam šimtmečiui negu bet kuri kita valstybė pasaulyje“, - pareiškė B.Obama, atkreipdamas dėmesį, jog nedarbo lygis dabar yra mažiausias per pastaruosius penkerius metus, o gyvenamojo būsto rinka pradeda atsigauti.

REKLAMA

Tačiau prezidentas argumentavo, kad "lemiamas mūsų kartos projektas - atkurti" lygių galimybių pažadą visiems amerikiečiams.

Šalies vadovas pažadėjo pasinaudoti savo galiomis, kad minimalus atlyginimas naujai priimamiems federaliniams darbuotojams būtų padidintas nuo 7,25 iki 10 dolerių per valandą (nuo 18,3 iki 25,3 lito). Jis taip pat siūlo įkurti naują "pradedančiųjų" pensijų fondų sistemą, kuri galėtų padėti milijonams amerikiečių.

B.Obama paragino verslo vadovus nediskriminuoti jau seniai darbo neįstengiančių susirasti žmonių, taip pat įvesti naujus energetikos išteklių taupymą skatinančius degalų suvartojimo standartus sunkvežimiams ir bendradarbiauti su miestais bei valstijomis, propaguojant švaresnę energetiką.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau B.Obamos pažadai imtis veiksmų tikriausiai atneš naudos daug siauresniam amerikiečių ratui negu galėtų būti pasiekta įprastu įstatymų leidybos keliu.

Nors prezidentas turi teisę padidinti minimalią algą federaliniams darbuotojams, reikėtų užsitikrinti skeptiškai nusiteikusio Kongreso palaikymą, kad tokia priemonė būtų išplėsta visai ekonomikai.

Jis kvietė įstatymų leidėjus „ištarti „taip“, padidinti atlyginimą Amerikai“, tačiau į šį raginimą vargu ar bus įsiklausyta.

Respublikonų įtaka Kongrese tokia didelė, kad daugumai B.Obamos antrosios kadencijos programos punktų tikriausiai liks neįgyvendinti.

Iš B.Obamos kalbos potekstės galima suprasti, jog jis sieks įkvėpti daugiau gyvybės savo antrajai kadencijai, kuri, regis, sparčiai juda į „luošos anties“ statusą po prezidentui itin nesėkmingų 2013 metų.

Jam taip pat reikia apsaugoti administraciją palaikančius įstatymų leidėjus nuo savo nepopuliarumo (B.Obamos reitingai šiuo metu nusmukę iki 43 proc.). Demokratams gresia prarasti daugumą Senate per kadencijos vidurio rinkimus.

Prezidento reputacija pablogino jo kadencijos pasididžiavimu turėjusi tapti sveikatos apsaugos sistemos reforma, kurios įgyvendinimo pradžia buvo itin nesėkminga, taip pat vyriausybinių institucijų uždarymo drama ir neigiamai įvertinti žingsniai užsienio politikoje.

REKLAMA

Jis pripažino, kad naujosios sveikatos draudimo biržos tinklalapis turi būti patobulintas, tačiau uoliai gynė savo pozicija, jog sveikatos draudimas turėtų tapti prieinamas beveik visiems amerikiečiams. Šią reformą, pramintą „Obamacare“, respublikonai mėgino atmesti daugiau nei 40 kartų.

Didingi B.Obamos planai pirmaisiais jo kadencijos metais atrodė labai įkvepiantys, tačiau dabar iš jų likę beveik tik prisiminimai.

Tačiau pastebima ženklų, jog B.Obamos retorika apie ekonominę nelygybę duoda grąžos, nes respublikonai irgi atkreipė dėmesį į šią temą savo atsakyme į prezidento kalbą.

Pristatydama oficialų respublikonų atsakymą, Kongreso narė Cathy McMorris Rodgers (Keiti Makmoris Rodžers) pažadėjo amerikiečiams, kad bus parengta programą, kuri „suteiks galių jums, o ne vyriausybei“.

„Ji padės dirbančioms šeimoms pakilti virš skurdo ribos ir apsaugos labiausiai pažeidžiamus iš mūsų“, – sakė ji.

Mažėjant galimybėms daryti įtaką vidaus politikai, prezidentai per savo antrąją kadenciją dažnai nukreipia žvilgsnį į užsienį.

Tačiau tuo metu, kai Amerikai kyla didelių iššūkių nuo Sirijos iki Pietų Kinijos jūros, mažai tikėtina, kad B.Obama iškovos lengvų pergalių šiame fronte.

REKLAMA

Prezidentas gynė Kongrese daugelio skeptiškai vertinamą laikinąją sutartį su Iranu dėl Teherano vykdomos branduolinės programos, sakydamas, jog tas susitarimas yra geriausias būdas suvaldyti didelę grėsmę saugumui „be rizikos, susijusios su karu“.

B.Obama pakartojo vetuosiantis pasiūlymus skelbti naujas sankcijas Iranui, baimindamasis, kad toks žingsnis paskatintų šiitišką respubliką pasitraukti nuo derybų stalo.

Prezidentas taip pat aiškino, kad „al Qaeda“ vadovybės branduolys yra „pakeliui į pralaimėjimą“, tačiau naujos ekstremizmo grėsmės vystosi Jemene, Somalyje, Irake ir Malyje.

Emocingame savo kalbos epizode B.Obama gyrė vieną JAV karį, kuris buvo sunkiai sužeistas per sprogdinimą Afganistane, tačiau uoliai stengiasi atsigauti po smegenų traumos.

„Kaip ir Amerika, kuriai jis tarnauja, seržantas Cory Remsburgas (Koris Remsburgas) niekada nepasiduoda ir nenuleidžia rankų“, – sakė prezidentas, iššaukdamas ilgus plojimus kariui, kuris buvo pasodintas šalia pirmosios šalies ponios Michelle Obamos (Mišel Obamos).

B.Obama argumentavo, kad karine jėga paremta JAV diplomatija privertė Siriją perduoti sunaikinimui savo cheminį arsenalą. Prezidentas taip pat sakė palaikantis sudėtingas taikos derybas tarp Izraelio ir palestiniečių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų