REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paprastai mes tikime gydytojų diagnozėmis ir patarimais. Tačiau pasitaiko tokių atvejų, kai medikai nieko nenutuokia apie jus kamuojančią bėdą arba tiesiog „pamiršta“ paminėti kai kuriuos svarbius dalykus, nuo kurių galbūt priklauso ir jūsų gyvenimas. Pasidalinsime keletu tokių faktų su jumis.

Paprastai mes tikime gydytojų diagnozėmis ir patarimais. Tačiau pasitaiko tokių atvejų, kai medikai nieko nenutuokia apie jus kamuojančią bėdą arba tiesiog „pamiršta“ paminėti kai kuriuos svarbius dalykus, nuo kurių galbūt priklauso ir jūsų gyvenimas. Pasidalinsime keletu tokių faktų su jumis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tęsinys

5. Vaistai rėmeniui gydyti turi mirtiną šalutinį poveikį

Paprastai vaistai ne tik gydo, bet ir kenkia. Gydytojai, deja, ne visada prisimena savo pareigą informuoti pacientus apie vaistų sukeliamą šalutinį poveikį. Vaistams „Nexium“ ir „Prilosec“ priskiriami kaulų irimo, apsigimimų, negalėjimo pasisavinti B12 vitamino (kurio trūkumas gali nulemti nervų pažeidimus) šalutiniai poveikiai. Nepaisant to, „Nexium“ buvo dažniausiai 2012-aisiais gydytojų skiriamas vaistas, nors daugeliu atveju jis net neefektyvus.

REKLAMA

4. „Saugūs“ rentgeno aparatai vis dar sukelia vėžį

Visiems gerai žinoma, kad gama spinduliai ir rentgenas padidina tikimybę susirgti vėžiu. Mes vien gyvendami esame veikiami radiacijos, taigi tenka nustatyti, koks kiekis spindulių žmogaus organizmui turės minimalų neigiamą poveikį. Radiacija yra matuojama sivertais, o kiekvienais metais žmogus iš aplinkos gali gauti 2.4 milisivertų. Palyginimui, atliekant mamogramą moteris gaus 0.7 milisivertų radiacijos kiekį.

REKLAMA
REKLAMA

Ištirta, kad Jungtinėje Karalystėje rentgeno aparatai per metus vėžiu susargdina apie 700 žmonių. Yra tvirtinančių, kad rentgeno aparatai sukelia vėžį arba skatina jo vystymąsi. Jei besilaukiančiai moteriai atliekamas rentgeno tyrimas, yra didelė tikimybė, kad kūdikis susirgs vėžiu. Beje, kompiuterinė tomografija – tai tik dar vienas rentgeno tipas.

3. Gydytojams yra mokama, jei jūs perkate tam tikrus vaistus

Giliai kasti nereikia – visiems puikiai žinoma, kad gydytojams mokama už vienų ar kitų vaistų skyrimą pacientams, net jei išsiaiškinama, kokie pavojingi tai medikamentai. Gal teko girdėti apie gydytoją Josephą L. Biedermaną, kuris dvejų metų vaikams pradėjo nustatinėti bipolinį sutrikimą ir skirdavo stiprius antipsichozinius preparatus, kurių JAV maisto ir vaistų administracija neleido skirti jaunesniems nei 10 metų vaikams. Vaistų gamintojas gydytojui už šią paslaugą sumokėjo 1,6 mln. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojas Alanas F. Schatzbergas susikrovė net 4,8 mln. dolerių vertės turtą skirdamas persileidimą sukeliančius vaistus depresijai gydyti. Už vaisto, sukeliančio traukulius ir paralyžių, reklamą gydytojui Charlesui B. Nemeroffui buvo sumokėta 500 tūkst. dolerių suma. Tiesa, gydytojai turi teisę skirti bet kokius vaistus bet kuriai ligai gydyti. Negalime sakyti, kad visi gydytojai gauna honorarus už įtartinų vaistų skyrimą pacientams.

2. Pandemijos grėsmė paprastai yra per daug išpūsta

Tikriausiai prisimenate 2009–2010 metais siautėjusį kiaulių gripą. Tuomet nusidriekė ilgiausios eilės norinčių skiepytis, o gydytojams visur buvo liepiama skatinti žmones ieškoti gydymo. Per maždaug 10 mėnesių farmacijos kompanijos uždirbo apie 6,5 milijardo svarų sterlingų (2010-aisiais ši suma išaugo iki 10,5 milijardų dolerių). Nemažai prie šios visuotinės panikos sukėlimo ir farmacininkų pelno prisidėjo gydytojai, viešai skelbę gerokai išpūstą informaciją ir sėję tarp žmonių baimę. Nuo kiaulių gripo mirė apie 17 tūkst. žmonių, o nuo paprasto gripo kasmet miršta 46 tūkst. Žinoma, tokį palyginti nedidelį skaičių, ko gero, lėmė masiniai skiepai.

REKLAMA

1. Jūsų gydytojas gali būti prievartautojas ar žiaurus nusikaltėlis

Jūsų gydytojas neprivalo jums atskleisti savo kriminalinės praeities, o žmonės net nepagalvoja apie tai paklausti. 2013-aisiais Jungtinės Karalystės bendrosios medicinos taryba pateikė šalies gydytojų kriminalinę informaciją. Paaiškėjo, kad net 800 gydytojų buvo teisti, 31 gydytojas buvo areštuotas už užpuolimą, 330 – už vairavimą išgėrus. O likusieji? Nuo vagysčių iki prekybos narkotikais. Štai Majamyje dirba prievartautojas chirurgas, Niujorke gydytojas buvo pagautas per bandymą susitikti su mažamečiu ir turėti su juo lytinius santykius. Pas gydytoją iš Škotijos buvo rasta nemenka vaikų pornografijos įrašų kolekcija.

Parengta pagal listverse.com

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų