REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį dėl senaties nutraukė procesą teismo sprendimo nevykdymu kaltintiems Prienų rajono gyventojams Jūratei ir Juozui Lukoševičiams. Pora kaltinta, kad vilniečių šeimai neperdavė nuo kūdikystės augintos ir našlaite likusios mergaitės.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį dėl senaties nutraukė procesą teismo sprendimo nevykdymu kaltintiems Prienų rajono gyventojams Jūratei ir Juozui Lukoševičiams. Pora kaltinta, kad vilniečių šeimai neperdavė nuo kūdikystės augintos ir našlaite likusios mergaitės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2008 metų pavasarį per avariją žuvo vos trijų mėnesių mergaitės tėvai iš Prienų. Našlaitė iš pradžių gyveno savo senelių Albinos ir Vytauto Laukaičių namuose Birštono savivaldybės Vienkiemio kaime. Netrukus Lukoševičiai mažylę parsivežė į savo sodybą Medžiukuose.

REKLAMA

Siekti mergaitės globos ėmė dvi šeimos - Bendinskai ir Lukoševičiai. Agnės Bendinskienės vyras Audrius Bendinskas yra šios mergaitės motinos pusbrolis, o Juozas Lukoševičius - mergaitės senelės A.Laukaitienės pusseserės sūnus. Norą globoti vaiką pareiškė ir J.Lukoševičienė, ir A.Bendinskienė.

Birštono savivaldybės administracijos direktoriaus 2008 metų gegužės 23 dienos įsakymu mergaitei buvo nustatyta laikinoji globa, laikinąja globėja paskiriant A.Bendinskienę. Prienų rajono apylinkės teismo 2009 metų liepos 2 dienos nutartimi nuolatine globėja paskirta A.Bendinskienė ir mergaitės gyvenamoji vieta nustatyta su ja. Mergaitės teisėta atstovė nuo 2008 metų gegužės 23 dienos buvo jos globėja A.Bendinskienė, tačiau mergaitė nebuvo perduota ir liko gyventi Lukoševičių šeimoje.

REKLAMA
REKLAMA

Lukoševičiai sulaukė kaltinimų dėl teismo sprendimo nevykdymo. Alytaus rajono apylinkės teismas juo buvo išteisinęs, tuo metu Kauno apygardos teismas pernai birželį sutuoktinius nuteisė, paskyrė pinigines baudas bei priteisė A.Bendinskienei 5 tūkst. litų neturtinei žalai ir per 4 tūkst. litų advokato paslaugų išlaidoms atlyginti.

Sutuoktiniai LAT aiškino, kad negauna jokių pašalpų, mergaitę augina savo lėšomis ir Vaiko teisių apsaugos tarnyba juos įvertino kaip tinkamus potencialius kandidatus į mažametės globėjus, todėl "jokios žalos baudžiamosios teisės saugomiems teisiniams gėriams nebuvo padaryta".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Lukoševičius teigė, kad A.Bendinskienė gavo globos pašalpą, skirtą mergaitės interesams užtikrinti, taip pat susitvarkė visus dokumentus gauti valstybės skiriamą pašalpą mažamečiam vaikui į mokyklą parengti, kas užkirto galimybę 6 metų mergaitei gauti nemokamą maitinimą jos ir Lukoševičių šeimos faktinės gyvenamosios vietos mokykloje.

"Tokie Bendinskų veiksmai patvirtina, kad jie nesistengia pasiimti mergaitės, netraumuojant ir nepadarant jai žalos, nededa jokių pastangų priversti ją juos pamilti ar bent geriau pažinti, ja visiškai nesirūpina ir nesidomi, jos nelanko, o tiesiog įstatymų numatytais būdais formaliai organizuoja savo teisės į mergaitę įgyvendinimą bei priverstinį jos perdavimą", - mano Prienų rajono gyventojai.

REKLAMA

Vaiko seneliai yra sakę, kad dėl įvykusios nelaimės su anūkės tėvais, laidotuvių ir kitų užgulusių rūpesčių pirmomis dienomis mergaitę prižiūrėjo kaimynė, po to ją perdavė Lukoševičiams, su kuriais artimai bendravo ir jiems patikėjo vaikaitės priežiūrą. Apie Bendinskus nieko nebuvo girdėję, su jais nesimatę ir nenorėtų, kad vienintelę vaikaitę augintų nepažįstami žmonės.

J.Lukoševičienė teigė, kad ji gerbia ir laikosi įstatymų, vykdo teismų sprendimus ir nagrinėjamu atveju to nedarė itin skubotai dėl objektyvios priežasties - kad netraumuotų mergaitės be tinkamo parengiamojo laikotarpio.

Vilniaus apygardos teismas 2012 metų liepos 17 dienos nutartimi taikė laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdė vaiko perdavimą iš Lukoševičių šeimos, todėl, LAT manymu, šiuo metu mergaitė šeimoje laikoma teisėtai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų