REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užmaršumas ar liga?

Mano 79-erių metų tėvukas pradėjo viską pamiršti, pasidarė nervingas. Gydytoja jam diagnozavo beprasidedančią demenciją. Gal galite plačiau parašyti apie šią ligą?

Mano 79-erių metų tėvukas pradėjo viską pamiršti, pasidarė nervingas. Gydytoja jam diagnozavo beprasidedančią demenciją. Gal galite plačiau parašyti apie šią ligą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Julija

Su amžiumi atmintis silpnėja, lėtėja mąstysena, bet šie pokyčiai gali būti ir sunkios ligos – senatvinės demencijos, simptomai. Tad pastebėjus tokius artimo žmogaus gebėjimų pokyčius, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.

REKLAMA

Galite rinktis gydytoją

Pasitaiko, kad po tyrimų ir specialių testų gydytojas neranda ligos, mat demenciją nustatyti nėra lengva. Tačiau šalia gyvenantis ir su ligoniu kasdien bendraujantis artimasis geriau nei gydytojas mato bauginančius simptomus. Jeigu partnerio ar kurio nors iš tėvų būklė, jūsų nuomone, netelpa į jokias statistines natūralaus senėjimo proceso normas, o neuropatologas ligos neranda, galima kreiptis į skyriaus vedėją ir paprašyti kito gydytojo konsultacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Bet kuriuo atveju, ar nuspęstumėte kreiptis į tą patį, ar į kitą specialistą, pravartu kurį laiką pildyti dienoraštį, kuriame atsispindėtų visi elgesio nukrypimai nuo normos, jų dažnis bei situacijos, kurių metu tai išryškėja. Tai galėtų padėti gydytojui nustatyti teisingą ir savalaikę diagnozę.

Išbandymas ir šeimai

Bet kuri liga yra išbandymas ne tik sergančiajam, bet ir visai jo šeimai. Ypač skaudu, kai artimasis liaunasi jus pažinęs ir apskritai nesuvokia, ką kalba ir daro. Todėl verta prisiminti psichiatrų patarimą kreiptis į gydytoją nedelsiant, vos tik atmintis pradeda trukdyti normaliai gyventi. Tuomet ligos eigą dar galima gerokai sulėtinti ir palengvinti. Demencija, kitaip tariant, silpnaprotystė yra viena sunkiausių psichikos ligų, paliečianti žmogaus socialinį „aš“. Atminties bei protinio darbingumo sutrikimai, nemotyvuota nuotaikų kaita suardo įprastą ligonio gyvenimo ritmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liga formuojasi iš lėto, pasireikšdama simptomais, į kuriuos artimieji iš pradžių nekreipia dėmesio, o pas specialistą apsilankoma, tik kai liga jau būna per toli pažengusi. Ir ji paliečia ne vien atmintį, bet ir emocines savybes: jei žmogus buvo taupus, tampa šykštus, jei buvo ūmus, tampa agresyvus. Iš pradžių ligonis pamiršta, ką valgė pusryčiams, ką skaitė vos prieš porą valandų, kur padėjo kokį nors daiktą – po ilgų paieškų juos kartais galima aptikti netikėčiausiose vietose.

Padės nesudėtingi žaidimai

Visais ligos etapais ligoniui būtinas artimųjų palaikymas ir jų užduotis – išsaugoti jo norą gyventi bei savigarbą. Svarbiausia, neleisti snausti protui. Su sergančiuoju reikia žaisti nesudėtingus logikos žaidimus, spręsti kryžiažodžius, prižiūrėti, kad laiku išgertų vaistus, tikrinti, kaip išleidžia pinigus. Gerai suplanuota dienotvarkė ir įprastose vietose sustatyti daiktai sudaro komfortabilią terpę. Negalima apriboti ligonio pasivaikščiojimų bei susitikimų su draugais ir jokiu būdu nereikėtų jo nušalinti nuo darbų – tegu pašluoja grindis, suplauna indus, kad jaustųsi vis dar esąs naudingas.

REKLAMA

Kai ligonio būklė tampa labai sunki, artimiesiems tenka jam nuolat keisti sauskelnes, labai dažnai skalbti patalynę ir maitinti trintu maistu - tokiam asmeniui pagalba reikalinga visą parą. Tad artimieji ne tik fiziškai, bet ir emociškai pavargsta, o neretai ir sunegaluoja. Atokvėpį gali suteikti slaugos ligoninė, kurios paslaugas šimtą dvidešimt dienų per metus apmoka ligonių kasos.

Komentaras

Vilkpėdės ligoninės direktorė Zina Ramanauskienė:

- Valstybės remiamos vietos slaugos palatose demencija sergantiems ligoniams skiriamos eilės tvarka. Mūsų ligoninėje yra penkiasdešimt aštuonios tokios vietos. Jų akivaizdžiai nepakanka. Slaugomi ligoniai guldomi ir į kitus skyrius – ten jie užima maždaug 20-30 proc. vietų, mat dažnai serga ne viena liga. Paprastai ligoniai slaugomi keturis mėnesius, bet metų pabaigoje paguldytų paliatyvių ligonių į namus jau neišrašome ir slaugome iki mirties. Kitais atvejais norintys pratęsti slaugymo trukmę namiškiai turi sumokėti už paslaugas valstybės nustatytą kainą. Tokių atsiranda nedaug, tačiau kai giminėms paaiškini, kiek jiems kainuos visos slaugos priemonės namuose, kartais apsisprendžiama pasinaudoti ligoninės paslaugomis. Pavyzdžiui, sunkiam ligoniui kompensuojama tik vienos poros sauskelnių per parą kaina. O kur dar skalbimai, ligonio maudymai, prausimai, specialaus maisto gamyba, maitinimas, vaistai – viską sudėjus, išeina solidi suma ir sugaištama begalė laiko. Žinoma, galima pasisamdyti ateinančią slaugę, bet tai taip pat labai brangu. O ligoninė teikia visapusišką priežiūrą ir gydymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų