REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijos gynybos mokslo, technikos ir pramonės komitetas, atsakingas už kosminę pramonę, pranešė, kad praėjusių metų gruodžio 14 d. Mėnulyje nusileidęs pirmasis kiniškas mėnuleigis „Yutu“ „susidūrė su techniniais sunkumais“.

Koks šių techninių problemų pobūdis, neatskleidžiama. Apsiribojama pranešimu, kad mėnuleigio veikimo sutrikimas „susijęs su sudėtingu Mėnulio paviršiaus reljefu“. Šis techninis gedimas esą paaiškėjo tuo metu, kai „Yutu“ dėl prasidėjusios Mėnulio nakties antrą kartą buvo pervedamas į budėjimo režimą.

Nepatvirtintais duomenimis, galėjo sulūžti „Yutu“ važiuoklė.

Pagal šios Kinijos tyrimų misijos planą mėnuleigis „Yutu“ Mėnulio Vaivorykščių įlankos rajone turėjo darbuotis ne mažiau nei 3 mėnesius. Mėnuleigyje sumontuoti modernūs radarai turėjo tyrinėti Mėnulio reljefo ypatumus „Yutu“ maršruto apylinkėse, o spektrometrais analizuojama grunto ir uolienų cheminė sudėtis. Mėnuleigyje įrengtos keturios navigacinės ir panoraminės vaizdo kameros, kurių fiksuojami didelės raiškos vaizdai transliuojami į Žemę.

Pasak Kinijos mokslininkų, šešiaratis „Yutu“, vykdydamas tyrimų programą, Mėnulio paviršiumi turėjo važinėti vidutiniu 200 metrų per valandą greičiu.

REKLAMA
REKLAMA

Apie „Yutu“ gedimą buvo praneša šeštadienį. Kinijos specialistai ieško būdų šiai problemai įveikti, sakoma Kinijos kosminės programos atstovų pranešime.

Neseniai buvo pranešta, kad „Yutu“ sausio 21 d. paėmė pirmąjį Mėnulio grunto mėginį. Tam buvo naudojama mechaninė mėnuleigio ranka.  

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų