REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dopingas: kai skambios pergalės tampa gėda

Kaltinamai prilygsta sportininko karjeros mirties nuosprendžiui

Skambios pergalės ir iškovoti medaliai greitai gali tapti didele gėda. Dažniausiai taip nutinka atleto organizme radus draudžiamos medžiagos, geriau mums žinomos dopingo pavadinimu.

Tokie kaltinamai prilygsta sportininko karjeros mirties nuosprendžiui, nes tik labai retais atvejais pavyksta įrodyti savo nekaltumą. Už draudžiamų medžiagų vartojimą dažniausiai skiriama dvejų metų diskvalifikacija.

Anaiptol ne visada tokie skandalai palaužia ilgus metus prakaitą liejusį sportininką. Vieni sėkmingai grįžta siekti naujų pergalių, kiti save atranda naujoje veikloje. Tačiau kone visi kaip susitarę tvirtina, kad yra nekalti.

Įžiebė skandalą

Iš Grozno kilusi 21 metų plaukikė Julija Jefimova veikiausiai sukels tarptautinį skandalą. Neseniai nuvilnijusi žinia, kad viena pagrindinių Rūtos Meilutytės varžovių pričiupta vartojanti draudžiamuosius preparatus, įžiebė nesantaiką tarp amerikiečių ir rusų.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal išankstinę versiją sportininkė vartojo liekninančius papildus, kurių viena iš sudėtinių dalių – draudžiamoji medžiaga DHEA. Nors pati atletė prisipažino vartojanti tokius papildus, greitai „savo dainelę“ pakeitė ir, skirtingai nei įprastai, su žiniasklaida bendravo nenoriai: „Aš pati turiu viską išsiaiškinti, tik tada galėsiu kalbėti.“

REKLAMA

Plaukikės kaltumu įsitikinęs ir jos gydytojas Homayounas Gharavis. Medikas netiki, kad Pasaulinė antidopingo kontrolė galėjo suklysti. Rusų ir amerikiečių treneriai pradėjo šaltąjį karą. Pirmieji kaltina JAV trenerius, kurie šiuo metu ir treniruoja rusų čempionę, kad neapsaugojo nuo tokios gėdos.

J. Jefimovą treniruoja garsusis Dave‘as Solo, kuris varžyboms rengia ir pasaulio rekordininkę Jessicą Hardy. Šioji taip pat prieš penkerius metus buvo įkliuvusi dėl dopingo vartojimo. Tiesa, atsipirko vienerių metų diskvalifikacija, tačiau praleido Pekino olimpines žaidynes.

REKLAMA
REKLAMA

Įdomu, kad rusų plaukikai itin pamėgę draudžiamuosius preparatus. 2013 metų kovo mėnesį per dvi dienas buvo diskvalifikuotos trys Rusijos plaukimo pažibos – 24-erių Natalija Lovstsova, 19-metė Jekaterina Andrejeva ir 23-ejų Ksenia Moskvina.

Bandė apeiti kontrolierius

2004 metų Atėnų olimpinės žaidynės tapo tikru teisingumu triumfu: praėjus vos dienai buvo diskvalifikuotas vengrų disko metikas Robertas Fazekašas, o aukščiausios prabos medalis atiduotas lietuviui Virgilijui Aleknai.

Tuomet auksą iškovojęs Vengrijos atstovas, atėjęs atlikti privalomo dopingo kontrolės testo, ilgai nenorėjo jo daryti ir net ginčijosi su medikais. Jis tvirtino, jog šlapimo yra per mažai, kad galėtų atlikti testą, bei atsisakė siūlomų gėrimų, kurie pagreitintų medžiagų apykaitą. Atletas pas dopingo kontrolierius užtruko beveik keturias valandas, tačiau galiausiai buvo pagautas, bandantis įpilti į savo mėginiui skirtą indelį svetimo šlapimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau paaiškėjo, kad R. Fazekašas galėjo turėti į pilvo ertmę implantuotą talpyklą, kuria prireikus slapta pasinaudodavo, kai tekdavo apsilankyti pas dopingo kontrolierius. Atletas buvo diskvalifikuotas dvejiems metams, tačiau šlovės ėmė trokšti dar labiau. Prieš Londono olimpines žaidynes 38-erių vengras dar kartą buvo diskvalifikuotas už draudžiamų preparatų naudojimą.

Legendinis amerikiečių sunkiojo svorio boksininkas ir pasaulio čempionas 47 metų Mike‘as Tysonas taip pat prisipažino, kad dopingo testus apeidavo naudodamasis dirbtiniu peniu, o į ringą dažnai eidavo veikiamas narkotikų. Neretai prieš dvikovą jis užtraukdavo marihuanos.

REKLAMA

Idėja pasinaudoti dirbtiniu peniu jam kilo dar 2000 metais prieš dvikovą su Lou Savarese‘u. Vėliau viskas tik įsibėgėjo, o dopingo kontrolieriai nesugebėdavo pričiupti ringo dievo.

Sėdo už grotų

Viena geriausių pasaulio sprinterių amerikietė Marion Jones taip pat prisipažino, kad vartojo anabolinius steroidus. Į Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) akiratį ji pateko po 2004 metų kompanijos BALCO, aprūpinusios daugelį žymių sportininkų neleistinais preparatais, aferos. Tačiau atletė visą laiką nuo pat tyrimo pradžios atkakliai neigė vartojusi dopingą.

Įrodžius, kad amerikietė iš tikrųjų vartojo steroidus, netikėtai apie tai prisipažino ir pati. Tačiau jai buvo skirta kur kas didesnė bausmė: už melą Niujorko teisme ji buvo nubausta šešiems mėnesiams kalėjimo. Skirtą bausmę M. Jones atliko 2008 metais. Iš sprinterės buvo atimti penki olimpiniai medaliai, priziniai pinigai ir kiti apdovanojimai.

REKLAMA

2013-aisiais lengvosios atletikos pasaulį dar kartą sukrėtė skandalas – trijų geriausių pasaulio bėgikų – amerikiečio Tysono Gay, jamaikiečio Asafos Powello ir jo tautiečių Sherone Simpson bei Veronicos Campbell-Brown – dopingo mėginiai buvo teigiami.

Didžiausia apgavystė sporte

Didžiausias visų laikų dopingo skandalas lydėjo kadaise lengendiniu vadintą amerikiečių plento dviratininką 42 metų Lance‘ą Armstrongą. 2012-ųjų birželį JAV Antidopingo agentūra (USADA) prabilo apie milžinišką tyrimą, kurio rezultatai buvo lemiami šlovingai L. Armstrongo karjerai.

Visi dviratininko rezultatai nuo 1998 metų rugpjūčio 1 dienos buvo anuliuoti, įskaitant Sidnėjaus olimpiados atskiro starto rungties bronzos medalį bei visus septynis „Tour de France“ nugalėtojo titulus nuo 1999 iki 2005 metų. Amerikiečio pavardė tiesiog ištrinta iš sporto istorijos, o pats diskvalifikuotas iki gyvos galvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Armstrongas buvo kaltinamas EPO, kraujo perpylimo, testosterono, kortikosteroidų ir dopingą maskuojančių agentų vartojimu bei jų platinimu. Kaltinimai pateikti ir dar penkiems buvusiems dviratininko komandos treneriams bei gydytojams. L. Armstrongas kaltinimų nusprendė neneigti.

2013 metų sausio 17 dieną parodytame interviu su Oprah Winfrey amerikietis viešai prisipažino vartojęs dopingo preparatus per visas laimėtas „Tour de France“ lenktynes, tačiau neigė tai daręs nuo tada, kai 2009 metais grįžo į profesionalųjį sportą.

Daugelį metų L. Armstrongas vedžiojo už nosies visus, pradedant šeima, sirgaliais ir baigiant kolegomis bei rėmėjais. Sportininkas pasakojo, kaip dopingas buvo itin paplitęs ir savaime suprantamas: „Tai buvo tas pats, kaip pripūsti padangas ir prisipilti buteliuką vandens.“

REKLAMA

TIK FAKTAI

Lietuviai dopingo sūkuryje

1992 metais Barselonoje paimtas dopingo mėginys nutraukė olimpinėse lengvosios atletikos varžybose ketvirtąją vietą užėmusios šuolininkės į tolį Nijolės Medvedevos karjerą. 1993-iaisiais trejiems metams diskvalifikuotas ir geriausias šalies disko metikas Romas Ubartas. 2002 metais jis vėl buvo apkaltintas dopingo vartojimu, tačiau šįkart olimpiniam čempionui pavyko įrodyti savo nekaltumą.

1997 metais dopingo vartojimu apkaltinas Ramūnas Vyšniauskas ir diskvalifikuotas dvejiems metams. 2012-aisiais dėl draudžiamų medžiagų vartojimo diskvalifikuotas ir jo kolega Aurimas Didžbalis.

2003 metais per „Giro d’Italia“ lenktynes dopingo aptikta dviratininko Raimondo Rumšo organizme, jam buvo skirta vienerių metų diskvalifikacija.

REKLAMA

2003 metais bėgikės Rasos Drazdauskaitės organizme buvo aptikta draudžiamo preparato stanozololo, jai skirta dvejų metų diskvalifikacija.

2006 metais kartu su Arūnu Bižoku sportinių šokių varžybose dalyvavusi Edita Daniūtė taip buvo diskvalifikuota, tačiau trims mėnesiams. Padavus apeliaciją Lietuvos porai buvo leista dalyvauti pasaulio čempionate, čia lietuviai iškovojo auksą. Vis dėlto po čempionato Sporto arbitražo teismas pripažino šokėjos kaltumą, o medalį teko atiduoti.

2010-ųjų pabaigoje pusei metų diskvalifikuotas ir Kauno „Žalgirio“ krepšininkas Dainius Šalenga.

2010 metais į dopingo kontrolierių rankas įkliuvo Europos maratono čempione tapusi Živilė Balčiūnaitė. Atkakliai savo kaltę neigusiai lengvaatletei skirta dvejų metų diskvalifikacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2012 metais dviratininkė Rasa Leleivytė įkliuvo dėl kraujyje rasto dopingo eritropoetino. Sportininkei skirta 5 040 eurų bauda ir dvejų metų diskvalifikacija. Dviratininkė buvo priversta praleisti Londono olimpiadą.

2013-ųjų lapkritį dėl dopingo vartojimo dvejiems metams diskvalifikuotas 28-erių lengvaatletis Tomas Rauktys. Anabolinio steroido stanozololo rastas lietuvio organizme per Airijos čempionatą. T. Rauktys pernai tapo Airijos rutulio stūmimo ir disko metimo čempionu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų