REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Praėjus vos parai nuo tada, kai iš savo pareigų pasitraukė Sandro Rosellis ir žiniasklaidoje siautėjant gandams, jog Neymaras kainavo 95 milijonus eurų, specialiai surengtoje spaudos konferencijoje "Barcelona" vadovai kirto atgal.

REKLAMA
REKLAMA

Jos metu naujasis Katalonijos klubo vadovas Josepas Maria Bartomeu bei futbolo sekcijos direktorius Raulis Sanllehi ne tik paaiškino S. Rosellio atsistatydinimo motyvus, tačiau ir išsamiai atskleidė tai, ko visi mažiausiai tikėjosi - Neymaro įsigijimo sandorio detales ir net paties žaidėjo atlyginimą.

REKLAMA

"Pastaruoju metu apie Neymarą ir jo transferą buvo prirašyta daugybė įvairiausių dalykų, tačiau aš noriu dar kartą pabrėžti, jog ta informacija, kurią mes paviešinome vasarą, yra teisinga. Nuo pat pradžių teigėme, kad Neymaras kainavo 57,1 mln. eurų ir galiu garantuoti, jog niekada nemelavome", - spaudos konferenciją pradėjo J. M. Bartomeu.

"Kažkada "Barcelona" tokiose "kabinetinėse kovose" jau prarado Alfredo Di Stefano, o su Neymaru taip neatsitiko. Noriu dar sykį priminti, jog klubas savo iniciatyva neslėpė jokios informacijos, tačiau egzistuoja susitarimai su kitomis sandorio šalimis, kurios nepageidauja, jog išsami informacija patektų į viešumą. Mes gerbiame tokius susitarimus. Tačiau šiandien situacija yra kitokia. Neymaro tėvas pats paskambino į klubą ir leido viešinti tą susitarimo dalį, kuri iki šiol buvo laikoma konfidenciali, tad dabar mūsų rankos yra atrištos ir mes galime tuos skaičius pateikti", - pažymėjo prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

J. M. Bartomeu taip pat padėkojo Neymaro tėvui už leidimą atskleisti konfidencialius susitarimus: "Jis suvokė, jog susidarė labai sudėtinga situacija. "Barcelona" buvo nepelnytai kaltinama sukčiavimu, apie mus buvo prirašyta daug neteisybės, o mes nesugebėjome tinkamai apsiginti, nes negalėjome atskleisti konfidencialios informacijos. Dabar našta nukrito mums nuo pečių".

"Futbole pergalės yra pasiekiamos aikštėse, o ne už uždarų durų. "Barcelona" socios Jordi Cases, kuris pateikė skundą teismui, išties kreipėsi į klubą bei paprašė išsamios informacijos apie Neymaro transferą. Tačiau čia reikia suprasti vieną aspektą. Jei mes įvardinome tik transfero sumą, tai reiškia, kad tik tokią informaciją galime pateikti. Negalėjome J. Casesui atskleisti konfidencialios susitarimo dalies. Jis, kaip "Barcelona" socio, turi teisę kreiptis į klubą ir prašyti informacijos, tačiau jis jokiu būdu negali būti laikomas išimtimi. Jei konfidencialūs susitarimo punktai nebuvo paviešinti, tai reiškia, kad mes tokios informacijos nesuteikėme ir jam asmeniškai", - tęsė J. M. Bartomeu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak "Barcelona" prezidento, per pastarąsias savaites vadinamoji "Neymaro byla" sulaukė itin didelio žiniasklaidos dėmesio, o netrukus vienas paskui kitą pasipylė su realybe prasilenkiantys gandai.

Pavyzdžiui, Madride leidžiamas dienraštis "El Mundo", remdamasis kažkokiais "iš prokuratūros gautais dokumentais", pareiškė, jog brazilas Katalonijos klubui kainavo 95 milijonus eurų.

Tvirtinta, jog Neymaro transfero dalimi tapo ir trys jauni "Santos" žaidėjai, į kuriuos pirmumo teisę įgijo "Barcelona", už tai sumokėjusi beveik 8 milijonų eurų. Taip pat žiniasklaida skelbė, jog Katalonijos klubas turės sumokėti buvusiai Neymaro komandai 9 milijonus eurų už dvejas būsimas draugiškas rungtynes.

REKLAMA

Visus šiuos žurnalistų išvedžiojimus paneigė po prezidento kalbėjęs R. Sanllehi.

"Esame patenkinti, kad dabar turime teisę atskleisi informaciją, kuri pastaruoju metu kėlė tokį didelį ažiotažą. Buvo skelbti patys įvairiausi skaičiai, kurie prasilenkdavo su realybe. Noriu pabrėžti, kad skaidrumas mums yra svarbus, tačiau tylėjome dėl jau minėtų priežasčių - sandorio detalių nepageidavo atskleisti kitos šalys. Taigi, Neymaro transfero suma yra 57,1 mln. eurų. Iš šių pinigų 40 milijonų eurų atitenka kompanijai "N&N", turėjusiai teises į žaidėją, 17,1 mln. eurų - "Santos" klubui. Taip pat yra numatyta 2 milijonų eurų papildoma išmoka, kuri atiteks "Santos", jei Neymaras pateks tarp trijų geriausių futbolininkų "Auksinio kamuolio" rinkimuose", - dėstė R. Sanllehi.

REKLAMA

Futbolo sekcijos direktorius taip pat paaiškino, kodėl "Barcelona" mokėjo 40 milijonų eurų kompanijai N&N.

"Viskas yra pakankamai paprasta. Žaidėjas turėjo kontraktą su "Santos" iki 2014 metų vasaros, tačiau teisės į jį priklausė "N&N". Niekam nėra paslaptis, kad tai - Neymaro tėvo valdoma kompanija. Mes nusprendėme žaidėją įsigyti 2013 metais, t.y., anksčiau, nei baigiasi jo sutartis, todėl sumokėjome jo kontrakte numatytą išpirkos sumą, o "Santos" ekipai 17,1 mln. eurų atiteko už anksčiau laiko nutrauktą sutartį", - vardino vienas iš Katalonijos klubo vadovų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Neymaro tėvas man parodė pasiūlymą iš kito klubo, kurio vertė yra 100 milijonų eurų. Tačiau pats futbolininkas norėjo žaisti "Barcoje", todėl tą pasiūlymą atmetė, nors kitoje komandoje būtų uždirbęs beveik dvigubai daugiau. Paprastai mes nekalbame apie konkrečių futbolininkų atlyginimus, tačiau šįkart turime leidimą pasakyti ir tai. Neymaras per metus uždirbs 8,8 mln. eurų. Komisiniai agentui - 2,7 mln. eurų per penkerius metus, papildomi bendradarbiavimo susitarimai - 7,9 mln. eurų, išmokos skautams - 2 milijonai eurų".

REKLAMA

"Per penkerius metus "Barcoje" Neymaras uždirbs 56,7 mln. eurų, tačiau noriu pabrėžti, kad žaidėjo atlyginimas ir tie skaičiai, kuriuos vardinau prieš tai - komisiniai agentui, išmokos skautams ir pan. - jokiu būdu nėra žaidėjo transfero suma. Šie skaičiai yra įrašomi į visų futbolininkų sutartis, kurių atstovai bei agentai gauna procento dalį nuo sandorio sumos. Mes taip pat pasirašėme papildomą komercinį susitarimą, kurio vertė 4 milijonai eurų per 5 metus, tačiau šie pinigai sugrįš atgal kitu keliu ir virs klubo pelnu", - sakė R. Sanllehi.

REKLAMA

"Keista buvo skaityti žiniasklaidos pranešimus, jog "Barcelona" klubui teks sumokėti 9 milijonus eurų už dvejas draugiškas rungtynes su "Santos" ir tai neva taip pat yra Neymaro sandorio dalis. Tai nėra tiesa. Už draugiškas rungtynes mes nemokėsime nieko, tačiau skirsime 2,5 mln. eurų fondui, kuris kovoja su skurdu Brazilijoje. Taigi, tai yra labdara", - paaiškino futbolo sekcijos vadovas.

Daugiau kaip dvi valandas trukusioje spaudos konferencijoje žurnalistai uždavė nemažai klausimų naujajam komandos prezidentui J. M. Bartomeu.

Jo taip pat buvo pasiteirauta, kodėl "Barcelona" neatskleidė tokių duomenų prieš S. Rosellio atsistatydinimą: "Dar sykį pabrėžiu, kad S. Rosellio atsistatydinimas visiškai nėra susijęs su šia sumaištimi, kuri kilo dėl Neymaro. Tai buvo jo paties sprendimas, kurį jis priėmė asmeniškai ir po pokalbių su savo šeima. "Barcelona" direktorių taryba bandė įkalbėti jį dirbti toliau, tačiau S. Rosellis nepakeitė savo nuomonės. Jo atsistatydinimo dieną mes neturėjome leidimo atskleisti konfidencialios informacijos ir to nepadarėme. Dabar šią teisę turime ir tai padarėme".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistus taip pat domino, ar į Neymaro transfero sumą yra įskaičiuota "Barcelona" sutartis su "Santos", pagal kurią katalonai įgijo pirmumo teisę į tris perspektyviausius Brazilijos komandos jaunimo akademijos žaidėjus.

"Tai nėra susiję sandoriai. Dėl trijų žaidėjų mes susitarėme anksčiau ir tai yra visiškai skirtingi susitarimai", - pažymėjo J. M. Bartomeu.

Prezidentui taip pat teko atsakyti į klausimus apie skundą teismui pateikusį "Barcelona" socio J. Casesą.

"Ponas J. Cases turi visas teises kreiptis į klubą ir reikalauti pateikti informaciją. Aš taip pat esu socio ir galbūt būčiau pasielgęs taip pat, tačiau ponas J. Cases negali būti laikomas išimtimi. Jei konfidenciali informacija nebuvo pateikta kitiems klubo sirgaliams, ji nebuvo pateikta ir jam asmeniškai. Visiškai nesibaiminu jokio teismo. Aš žinau, kad J. Cases yra pareiškęs, jog ketina kaltinimus pateikti man bei viceprezidentui Javierui Fausui. Mūsų parašai taip pat yra ant sutarties su Neymaru. Ką gi, jei reikės mes pateiksime visus paaiškinimus teismui. Mes gi liekame dirbti ir neatsistatydiname. Skundo pateikimas teismui dar nereiškia, kad mes kažką padarėme negerai. Žinome, kad J. Cases yra "aktyvus" socio, kuris nuolat prašo klubo informacijos. Tai mūsų nestebina. Visą Neymaro transfero procesą atidžiai stebėjo kompetentingi teisininkai, jis patvirtintas FIFA, tad mes neturime dėl ko pergyventi", - sakė. J. M. Bartomeu.

REKLAMA

"Aš kalbėjausi su treneriu Gerardo Martino. Prezidento atsistatydinimas jį nustebino, tačiau "Tata" yra aukščiausio lygio profesionalas ir supranta, kad turi tęsti darbą. Beje, noriu pasakyti, kad G. Martino ir toliau treniruos komandą kitame sezone. Klubo vadovybė juo visiškai pasitiki", - pažymėjo naujasis "Barcelona" prezidentas.

Beje, spaudos konferenciją trumpam nutraukė suskambėjęs J. M. Bartomeu mobilusis telefonas.

"Aš nežinau, kas čia skambina, - šypsojosi Katalonijos klubo vadovas. - Nuo vakar mano telefone yra 314 "Whatsup" žinučių, 190 SMS ir 82 neatsakyti skambučiai. Aš neturėjau laiko aiškintis, kas man rašė ir skambino".

REKLAMA

Šie prezidento žodžiai tarsi išsklaidė salėje tvyrojusią įtampą. Žurnalistai J. M. Bartomeu atsakymą palydėjo juoku bei plojimais.

Be to, naujasis Katalonijos klubo vadovas pažadėjo, jog artimiausiu metu ketina pasikalbėti su Jordi Cruyffu, kuris neteko klubo garbės prezidento posto, kai "Barcos" vairą į savo rankas perėmė S. Rosellis.

Kai kurie Ispanijos futbolo apžvalgininkai bene ilgiausią "Barcelona" spaudos konferenciją, trukusią daugiau kaip dvi valandas, įvertino labai palankiai.

"Akivaizdu, kad klube įvyko permainos ir visos jos - teigiamos. J. M. Bartomeu pelnė pagarbą ir pasitikėjimą jau pačioje pirmoje savo, kaip "Barcelona" prezidento, spaudos konferencijoje. Konkretūs ir išsamūs atsakymai, spinduliuojantis pasitikėjimas, ryžtas tęsti pradėtus darbus. Nors jis ir perima S. Rosellio pareigas ir yra laikomas artimiausiu jo bendražygiu, matome, jog tai nėra prezidento kopija. Jis papirko paprastumu", - rašo Joanas Vehilsas iš "Sport".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų