REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stintų kibimas prasidėjo

Meškeriotojai būriais traukia į Kuršmares

Viktoras ARMALIS

Lyg po priverstinio pasninko pusę sausio vangiai kibusios stintos jau visą savaitę godžiai stveria masalus. Gal jas skatina atvėsęs vanduo, gal staigi oro permaina, o gal tiesiog atėjo laikas kibti, todėl, nepaisant pamario masteliu matuojant didelio šalčio, visose vietose, kur galima gaudyti stintas, ir dieną, ir naktį sunku rasti vietą meškerei užmesti. Sakysite, taip negali būti, nes Kuršmarėse vietos šimtui tūkstančių meškeriotojų pakaks, tačiau reikalas tas, kad ledas kol kas silpnutis ir dengia tik įlankas, todėl meškeriojama nuo kranto.

 Solidūs laimikiai

Stintos pradėjo kibti prieš savaitę ir nepaliauja to daryti visą parą. Meškeriotojai neslepia, jog per naktį visai nesunku prigaudyti kibiraitį stintų, o patys sumaniausieji, sakoma, sugauna iki 8 kg. Kad tai tiesa, nesunku įsitikinti pasivaikščiojus uostamiesčio krantinėmis – ties stintas gaudančiais meškeriotojais pamatysite artipilnius kibiraičius stintų. Juose tikrai telpa ne mažiau kaip 5 kg agurku kvepiančių žuvų. Po Naujųjų, kai meškeriotojai pradėjo sugauti pirmąsias stintas, kibo smulkūs egzemplioriai, o dabar jau pagaunama stambių, tų, kurios pagrįstai vadinamos didstintėmis. Tad azartas padidėjo keleriopai.

 Gandas, kad kimba stintos, žaibiškai aplėkė šalį, taigi ant krantinių sutiksi ne tik uostamiesčio meškeriotojų, bet ištisą internacionalą – rokiškėnų, telšiškių, vilniečių, panevėžiečių, marijampoliečių ir, žinoma, alytiškių. Paklausti, ko taip toli trenkėsi, jei gali meškerioti stintas Dusioje, pastarieji atsakė, kad ežerinės smulkios, o ir kvepia silpniau už kuršmarines. Atvykę iš kitų miestų meškeriotojai fanatiškesni už uostamiestinius, nes tie gali meškerioti kiekvieną dieną, o atvažiavus iš toliau „ne fasonas“ grįžti be laimikio.

REKLAMA
REKLAMA

 Be to, ir materialinis išskaičiavimas akivaizdus. Esą tada atsiperka kelionė. Turint galvoje šio sezono stintų kainas, net uostamiesčio turguje Kūčių ir Naujųjų metų išvakarėse siekusias 20 litų, 5 kilogramai stintų kuro vertę tikrai padengia. Ypač jei vienoje mašinoje važiuoja ekipažas, susidedantis iš keturių asmenų. Tačiau vis dėlto norisi tikėti, kad daugelis meškeriotojų važiuoja stintų gaudyti ne dėl akivaizdžios materialinės naudos, o kad pačių sumeškeriotas laimikis gardžiausias.

REKLAMA

 Metras erdvės

Vietų, kur kimba stintos, nėra tiek daug. Štai, regis, Danės žiotys atviros ir stintos gali laisvai traukti prieš srovę iki pat Kretingos, tačiau agurkais kvepiančios delikatesinės žuvelės kažkodėl nė centimetrą nekiša nosies į upę, o sukinėjasi Kuršmarių akvatorijoje, ne bet kur, o tik ten, kur yra užuolankų. Daugiausia vietos meškerioti stintas galima rasti persikėlus į Smiltynę, čia stintos kimba senosios perkėlos bei jachtklubo baseinuose, o kontinentinėje pusėje geriausia žūklavietė – pramoginių laivų uostelio lieptai, tik čia rasti laisvą metrą erdvės beveik nėra jokių šansų, todėl meškeriotojai spiečiasi ant kruizinių laivų terminalo krantinių.

REKLAMA
REKLAMA

 Dar viena gera stintų žūklavietė – Malkų įlanka ties Smeltės upės žiotimis. Čia vietos limitas dar mažesnis, todėl iš patogios pozicijos meškeriotojai nesitraukia paromis arba keičiasi pamainomis su draugais. Tuo labiau kad stintos kimba visą parą. Beje, naktį – kur kas geriau. Todėl tamsiu paros metu prie atvykėlių prisideda antra tiek vietinių meškeriotojų, ir ant krantinių pasidaro ankšta kaip silkių statinėje.

 Masalų limitas

Retas meškeriotojas laikosi nustatyto kabliukų limito ir gaudo stintas viena meškere – dažniausiai meškeriojama dviem meškerėmis su 5–6 avižėlių montažais, o kai kurie užmeta ir po tris meškeres. Tačiau svarbiausias – ne užmestų masalų skaičius, o tinkamai parinktos avižėlės, kurios vilioja stintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Dabar, pasivaikščiojus Klaipėdos krantinėmis, galima pamatyti dešimtis avižėlių, kuriomis gaudomos stintos, modelių. Alytiškiai giria savas, telšiškiai – savas, o klaipėdiečiai sako, jog geriausios ne įmantrių formų, o ryškiausiai švytinčios vandenyje. Štai į tai turbūt geriausia atsižvelgti renkantis stintų gaudymo masalus. Antra, reikia žinoti, kad švytinčios avižėlės stintas geriausiai vilioja naktį, o dieną jos ne tokios efektyvios, nebent vanduo būtų juodas kaip smala. Dieną efektyviausios ryškių spalvų arba žvilgančios avižėlės. Klaipėdiečiai sako, kad dieną pačios veiksmingiausios tos, kurių viena pusė raudona, o kita – padengta švytinčia medžiaga. Tokios avižėlės universalios, tinka meškeriojimui ir dieną, ir naktį.

REKLAMA

 Kitas įdomus pastebėjimas: vietiniai neretai keičiasi avižėlėmis su alytiškiais, kurie atsiveža vieno Dzūkijos auksarankio masalų. Esą jie ypač gerai vilioja stintas dieną, nes avižėlių galinėje dalyje įklijuotas bižuterinis stikliukas labai įdomiai žaižaruoja, kai masalas nugramzdintas į vandenį. Tiesa, pastarosiomis dienomis jau ir uostamiestyje alytiškių avižėlių deficito nebėra, nes jų pasirodė „Romados“ meškeriojimo įrankių parduotuvėje.

 Sėkmingiausiai stintas gaudantys meškeriotojai sako, neva geriausia jas gaudyti viena meškere, nes tada galima naudoti ilgiausią montažą su 6 avižėlėmis. Toks montažas apima didelę vandens storymę, todėl stintos, nuolat kursuojančios aukštyn žemyn, geriausiai aptinka įvairiausiuose gyliuose pateiktus masalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų