REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irma Janauskaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Dėl žaliavos bado gintaro dirbinių gamintojai jau ima svarstyti apie darbuotojų atleidimus. Žaliavos monopolininkas kombinatas Kaliningrade prekybą gintaru sustabdęs daugiau nei pusmetį. Gamintojų teigimu, šįkart sritis paiso ne vietinės valdžios, o Maskvos nurodymų. Tad aktyvesnė turėtų būti ir Lietuvos valdžia, o ne tik asmeninius ryšius išnaudojantis verslas.

REKLAMA
REKLAMA

Kombinatas Kaliningrade, teigiama, vienintelė įmonė pasaulyje, gintarą kasanti pramoniniu būdu. Skaičiuojama, kad čia glūdi apie 95 proc. viso iškastinio gintaro. Iš čia jis ir keliaudavo į kitas šalis. Ir legaliai, ir ne visai.

REKLAMA

Bet jau apie pusmetį žaliavos kombinatas nepardavinėja. Pasikeitusi valstybinės įmonės vadovybė esą sustiprino apsaugą ir svarsto, kokios strategijos imtis. Įmonės atstovės teigimu, oficialaus komentaro kol kas nėra, bet galbūt netrukus kas nors ims aiškėti.

Lietuvos gintaro meistrams žaliavos badas – nieko gera. Esą daugelis dar turi likučių, nes gandai apie užsidarysiantį tiekimą ėmė sklisti kone prieš metus ir užsipirkta daugiau, bet atsargos senka. Juolab, kad dalis tiekėjų anuliavo iš anksto sudarytas sutartis. Palangiškių teigimu, maži meistrai, kuriems nereikia didelių kiekių ir kurie dirba su smulkiu gintaru, išsiteks arba trūkstamus 10–20 kilogramų ras rinkoje. Tačiau stambesni gamintojai, samdantys dešimtys darbuotojų, dirbantys su stambios frakcijos žaliava, turintys rimtų užsakymų Europoje, Kinijoje, be įplaukų gali rimtai nukentėti.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiems žmonėms, kurie darbuojasi, reikia valgyti, sąskaitas mokėti, tai visokių gali būt dalykų, bus atleidinėjami žmonės, kito kelio nėra“, – sakė Palangos gintaro meistrų gildijos pirmininkas Albertaras Petkevičius.

Meistrų teigimu, kaip žiema, taip problemos su gintaru – tai karjerai Kaliningrade užšąla, tai valdžios rokiruotės. Ir nors dabar žaliavos negauna ne vien lietuviai, į Lietuvą esą kreiviau žiūrima.

Kombinatas pavaldus ne regioninei, o centrinei valdžiai. O su šia oficialusis Vilnius, anot gamintojų, per šaltas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra Rusijos žaliava. Mes galime tik prašyti. Mes negalime reikalauti. Dabar toks įspūdis, man skambina per dieną po 10 kartų, kodėl nėra žaliavos, kodėl rusai mums neduoda. Bet neduoda ne tik Lietuvai, jie neduoda ir lenkams, kinams. Pamačius, kad smulkus verslas, ne tik stambus, bet ir smulkus griūna, gal valdžia susirūpins ir pakeis požiūrį į savo santykius su Rusija, nes čia yra kaimynė“, – kalbėjo Gintaro gamintojų ir eksportuotojų asociacijos pirmininkas Šarūnas Davainis.

Viltis gamintojai deda į konsulatą Kaliningrado srityje. Generalinis konsulas Valclavas Stankevičius pasikalbėti su kombinato vadovu tikisi kitą savaitę. Bet iškart sako – kada kombinatas gaus leidimą parduoti gintarą užsieniečiams – kol kas nežinia.

Gintaro paklausa pasaulyje dabar – itin didelė. Šią, kartu ir kainą, teigiama, sukėlė kinai. Gintaras rinkoje dabar kainuoja kaip niekad brangiai. Meistrų teigimu, rusai visa tai puikiai mato ir nori situaciją kuo geriau išnaudoti. Pirkti gintaro iš ukrainiečių Lietuviams – sudėtinga, nes nėra pažinčių, šalis toli, suirutė, o ir prekiauja Ukraina tradiciškai su lenkais. Tiesa, seniai sklinda kalbos apie Gintaro biržą; jeigu rusai ją įkurtų, žaliavą tektų pirktų per ją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų