REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei 43 tūkst. litų bauda Šalčininkų valdininkui už nenukabintus lenkiškus užrašus nepatenkinti Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariai kreipėsi į ESBO komisarę tautinių mažumų klausimais, Europos parlamento ir Europos Komisijos vadovus, prašydami "nedelsiant imtis visų priemonių tautinių mažumų teisėms Lietuvoje apginti".

REKLAMA
REKLAMA

Kreipimosi tekstas, kurį pasirašė aštuoni frakcijai priklausantys Seimo nariai, ketvirtadienį paskelbtas partijos interneto svetainėje.

REKLAMA

Kreipimąsis adresuotas ESBO komisarei tautinių mažumų klausimais Astridai Thors (Astridai Tors), Europos Parlamento pirmininkui Martinui Shulzui ir Europos Komisijos pirmininkui José Manueliui Barroso (Žoze Manueliui Barozo).

"Reaguodami į pastaruoju metu susiklosčiusią situaciją dėl tautinių mažumų padėties Lietuvoje, kreipiamės į jus, kadangi manome, kad yra nepriimtina, kai vieningoje Europoje yra pažeidžiamos pagrindinės žmogaus teisės, tautinių mažumų teisės. Smerktina ir nepriimtina, kad valstybėje, kuri yra NATO ir ES narė, žmonės yra persekiojami ir baudžiami už gimtosios kalbos vartojimą viešajame gyvenime", - rašo LLRA atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai gruodžio 23 dieną Vilniaus apygardos teismas sprendimo nukabinti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles nevykdančiam Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslavui Daškevičiui skyrė daugiau nei 43 tūkst. litų baudą.

Partijos nariai šią teismo nutartį vadina "grynai politine", skundžiasi esą "vykdomomis represijomis".

Tuo metu Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė praėjusią savaitę apkaltino Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovą Valdemarą Tomaševskį siekiant diskredituoti Lietuvą tarptautiniu mastu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdama Europos Parlamento plenarinėje sesijoje prezidentė atmetė V.Tomaševskio ir Lenkijos europarlamentarų priekaištus, pabrėždama, kad jokia tarptautinė institucija nenustatė, jog Lietuva pažeistų tarptautines normas dėl tautinių mažumų apsaugos.

"Asmeniškai ponui Tomaševskiui: aš manau, kad jūsų asmeninis siekis ir jūsų politinės karjeros tikslas yra Lietuvos diskreditavimas pačioje Lietuvoje, šiuose rūmuose ir tarptautiniu mastu", - Europos Parlamente sakė Lietuvos prezidentė.

D.Grybauskaitė vėliau spaudos konferencijoje Europos Parlamente priminė, kad V.Tomaševskio iniciatyva klausimai dėl tautinių mažumų teisių buvo keliami ir Lietuvai pradedant pirmininkauti ES Tarybai.

REKLAMA

"Tai buvo daroma didele dalimi asmeniškai pono Tomaševskio, kuris tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, tiek Europos Parlamente mėgina diskredituoti Lietuvą. Visos komisijos, kurios tyrė šiuos kaltinimus Lietuvos atžvilgiu, nerado jokių pažeidimų, Lietuva vykdo visus savo tarptautinius įsipareigojimus", - teigė ji.

Pasak prezidentės, lenkai Lietuvoje turi išskirtinai geras sąlygas mokytis gimtąja kalba - čia lenkai turi galimybę mokytis lenkiškai nuo darželio iki aukštosios mokyklos.

"Lietuva suteikia geriausias Europoje sąlygas savo mažumoms", - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Lietuvos prezidentė teigė, kad klausimai dėl tautinių mažumų keliami, siekiant didesnio populiarumo artėjant gegužę vyksiantiems Europos Parlamento rinkimams.

REKLAMA

2011 metų surašymo duomenimis, Šalčininkuose lenkai sudaro 77,8 proc. gyventojų. Lietuvių savivaldybėje gyvena 10,8 proc. Visoje Lietuvoje lenkai sudaro 6,6 proc. gyventojų.

Premjero Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė savo programoje pažadėjo "išspręsti vardų ir pavardžių rašymo asmens dokumentuose bei gatvių ir vietovių pavadinimų rašymo klausimus, atsižvelgiant į Europos Tarybos tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvenciją".

Tačiau Tautinių mažumų įstatymo projektas, kuris leistų dvikalbes lenteles, iki šiol neperduotas svarstyti net Vyriausybei.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų