REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Brazilkiniai – puikūs konspiratoriai

Gauja siautėjo Dzūkijos sostinėje ir jos apylinkėse

2009 metų gegužę Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai kartu su kolegomis iš Alytaus, turėdami operatyvinių duomenų, šturmavo Alytaus rajone esančioje sodyboje įrengtą narkotikų „saugyklą“, vienu metu buvo atliekamos kratos įvairiose vietose.

Pirmieji suėmimai

Tuomet su įkalčiais buvo sulaikyti ne tik gamintojai, bet ir rasta daugiau nei 100 kg metamfetamino. Dar po savaitės įtariamųjų ratas padidėjo. Prie jau pradėtų ikiteisminių tyrimų dėl pasikėsinimo, sunkaus sveikatos sutrikdymo, neteisėto disponavimo šaunamaisias ginklais, svetimo turto sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu ir kitų nusikaltimų kai kuriems Brazilkinams buvo pareikšti kaltinimai dėl neteisėto disponavimo labai dideliu psichotropinės medžiagos kiekiu bei dėl kitų nusikaltimų.

Tuo metu jau buvo sulaikytas ne tik tuometinis gaujos vadeiva D. Eidukevičius Senis, bet ir jo bendrininkai broliai Tomas ir Donatas Bušinskai, Aurimas Dusevičius, Žydrūnas Kaniutis, Andrius Pisaravičius, Modestas Milkevičius, pasikėsinę į R. Agrbą ir G. Šerpenską.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi dėl kai kurių nusikalstamų veikų įrodymus pavyko surinkti greičiau, tai tyrimas dėl narkotikų prekybos buvo atskirtas ir tęsiamas toliau.

Už grotų

Tad 2010 metų viduryje Vilniaus apygardos teisme, prasidėjus teisminiam nagrinėjimui, minėta septyniukė buvo kaltinama 2009 metų kovo-balandžio mėnesiais padarę šiuos nusikaltimus: sunkų sveikatos sutrikdymą kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu (BK 135 str. 1 d. ir 135 str. 2 d. 7 p.), neteisėtai disponavę šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis (BK 253 str. 1 d. ir 2 d.), sunaikinę svetimą turtą visuotinai pavojingu būdu (BK 187 str. 2 d.), neteisėtai atėmę laisvę (BK 146 str. 2 d.) ir itin žiauriai asmeniui padarę nesunkų sveikatos sutrikdymą (BK 138 str. 2 d. 6 p.).

REKLAMA

Ikiteisminį tyrimą atliko Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus ir Nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai. Vėliau, kai iš nelegalių ginklų vienas po kito buvo sužaloti G. Šerpenskas ir R. Agrba, padegtas automobilis, prie tyrimo prisidėjo ir Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas. Broliai T. ir D. Bušinskai į teismo posėdžius buvo vežiojami su kaukėmis, nes sutiko bendradarbiauti su tyrėjais ir padėjo atskleisti sunkių nusikaltimų vykdytojus bei užsakovus.

REKLAMA
REKLAMA

Aurimas Dusevičius buvo apkaltintas šaunamųjų ginklų įgijimu ir laikymu bei automobilio vagyste. Pasak teisiamojo, 2007 metais jis už 2000 litų iš karininko įsigijo automatą, pistoletą ir šovinių. Karininko nepažįstąs, kadangi šis seniai išvykęs gyventi į Rusiją. Ginklus, girdi, laikė namuose, tačiau jų nenaudojo. Vėliau tų ginklų paprašė D. Eidukevičius, tačiau smulkiau apie įvykius, girdi, nieko nežinąs, nes, per šaudymus nebuvęs įvykių vietose.

Kiti gaujos nariai irgi sukosi kaip išmanydami, menkindami savo kaltę. Tačiau Vilniaus apygardos teismas tąkart į pataisos namus 5 metams pasiuntė tris: D. Eidukevičių, Ž. Kuniutį ir Aurimą Dusevičių. M. Milkevičiui buvo skirta 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, o A. Pisarevičiui bei Tomui Bušinskui – skirtos tik laisvės apribojimo bausmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gauja neiširo

Suėmus ir pasodinus už grotų Senį, prie nusikalstamo susivienijimo „vairo“ stojo kitas lyderis – K. Cikanas, kuris ir toliau tęsė narkotikų prekybą Dzūkijos sostinėje ir jos apylinkėse. Kriminalistai ir toliau nenuleido rankų ir aktyviai stebėjo gaujos narius. O tuo tarpu šie, kaip įmanydami, laikėsi konspiracijos. Telefonu niekada nekalbėdavo apie narkotikus: pasisveikindavo, pasiklausdavo, kas gero ir susitardavo susitikti iš anksto slaptažodžiais įvardintose vietose: pvz., siųsdavo tokias SMS žinutes: „Luktelk kolonkėj“, ,,Prie pardes“, ,,Atsikelsi dalek iki sales“, „ateik y rime“, ,,Pavažiuok, dabar link fazendos, matysi mane“, „Lekiu pas kiaule perkast,daleksi“ ir t.t.; vieni kitus vadindavo pravardėmis, kurias dažnai keisdavo. Kad niekas jų nesusektų, labai dažnai keisdavo mobiliųjų telefonų numerius bei SMS korteles.

REKLAMA

Su „barygomis“ gaujos vadeivos bendraudavo tik per tarpininkus, kurie irgi laikėsi konspiracijos: jie „barygoms“ nurodydavo, kur narkotikai (juos įvardindavo įvairiais sutartiniais terminais: heroiną vadindavo ,,kietu“, ,,sunkiu“, ,,žolė“ – buvo vadinama ,,šuniu“ , amfetaminas – ,,gaidžiu“. Pavadinimai nuolat keitėsi, dažnai įvardindavo kažkokiais daiktais, pvz., „kompaktais“ – taip užšifruodami savo veiklą; jei pritrūkdavo narkotikų, vadindavo „sekluma“ – aut. past.) paslėpti arba netgi praeidami pro šalį „netyčia“ pamesdavo popieriaus gumulėlį ar pirštinę, į kuriuos būdavo įdėti kvaišalai. Labai saugodavosi ar jų kas nors neseka: pamatę netoliese policijos patrulius ar jų automobilį, tuoj saviškiams pranešdavo – pasiųsdavo žinutę: „zuikei an šiknos jum“ arba „Labas, ką darai, zuikei juda su anglišku džipu“, „ką stumi, juda zuikiai su tokiu senu pasatu tuo gal pyrmu toks“, „šeštokai eina“ ir pan.

REKLAMA

O kai stebėdami K. Cikaną, netoli jo namų pareigūnai įtaisė vaizdo kameras, tuoj patyrė fiasko – greitai jos buvo aptiktos ir vadeiva perspėjo savo bendrus, kad jis yra sekamas. Policijos pareigūnai neturėjo galimybių sekti ir nusikaltėlių automobilių. K. Cikanas visų sėbrų automobilius atvarydavo į savo servisą ir nuolat kruopščiai patikrindavo ar juose nėra įtaisyta „blakių“.

Dar vienas pavyzdys. Kai A. Dusevičius ėmė smarkiai gerti, jis tuoj buvo nušalintas nuo prekybos heroinu. Vietoj jo buvo priimtas neseniai grįžęs iš įkalinimo įstaigos K. Gurskas, kuris tiekdavo narkotikus buvusiems A. Dusevičiaus „barygoms“.

Ši gauja vadino save Brazilkiniais (dauguma šios gaujos narių buvo užaugę ar gyveno Brazilka pramintame Alytaus Žiburio gatvės 5 numeriu pažymėtame daugiabutyje). Jie patys taip save vadino jau daugelį metų, tik teismo metu ėmė tai neigti, matyt, taip siekdami išvengi organizuotos grupės ar nusikalstamo susivienijimo ,,etiketės“. Taip juos vadino ir tebevadina ir konkurentai, ir kiti miesto gyventojai, ypač jaunimas, kurie žino nemažai Alytaus miestelio peripetijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, Brazilkiniai savo „veiklą“ tęsė iki 2010 metų pabaigos, kai pagaliau kriminalistai surinko pakankamai svarių įkalčių. Daugelis „brazilkinių“ ir „barygų“ buvo sulaikyti „darbo“ vietose. Per kratas rasta ne tik įvairių rūšių narkotikų, paruoštų vartojimui „dozių“, bet ir svarstyklių, daugybė naujų ir jau panaudotų švirkštų, sąrašų su narkomanų pavardėmis, kiek vienas ar kitas skolingas, užrašai, kiek kvaišalų jau parduota, kiek ir kam sumokėta.

Kartu sportavo

Kauno apygardos teisme beveik nei vienas kaltinamasis neprisipažino pardavinėjęs kvaišalus. Štai D. Eidukevičius tvirtino, kad su jam inkriminuojamais nusikaltimais jis nesutinka, jokios organizuotos grupės, kuri platino narkotikus, jis nekūrė nei su vienu iš narių. Na, girdi, su K. Cikanu sportavo toje pačioje salėje, su Aurimu Dusevičiumi irgi siejo tik sportas. R. Tarašką pažįsta labai seniai, bet susitikę kalbėdavo... tik apie orą. O va, V. Urbonavičių – pažinojo gerai, nes šio tėvas buvo girtuoklis ir dažnai ateidavo į bendrabutį pas D. Eidukevičiaus tėvą, kur abu gerdavo. Pasak Deivydo, jis ne kartą yra išvaręs V. Urbonavičiaus tėvą, kad šis negirdytų jo tėvo ir kitų vyrų... Su M. Milkevičiumi kartu vedžiodavo šunis. Su K. Gursku ir R. Anufrejevu kartais pažaisdavo futbolą, na o T. Bušinskas – tai buvo toks įkyrus žmogelis, kuris vis ateidavo skolintis pingų arba, kai reikėdavo girtą iš kur nors parvežti... Taigi, anokios čia pažintys...

REKLAMA

Pasak D. Eidukevičiaus, 2008 metais jis dirbęs Anglijoje, parduotuvėje, buvo atsakingas už įvairių prekių užsakymą, be to užsiėmė prekyba automobiliais, nekilnojamuoju turtu, tačiau turtų nesukaupė. Kratos metu pareigūnai, girdi, rado žmonos pinigus, kuriuos ji gavo už parduotą dieduko butą. D. Eidukevičius, kaip ir kiti jo sėbrai, dievagojosi su heroino prekyba neturįs nieko bendra. Jam, girdi, net neteko matyti, kad kas perduotų ar platintų narkotines medžiagas.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

AKISTATA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų