REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žibėjo irklavimo žvaigždės

Pirmą sykį Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo meistrams Vilniuje buvo surengtas šventinis vakaras. Tai pirmas toks irkluotojų renginys, per kurį galėjo bendrauti įvairių kartų geriausi sportininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunimas iš arti pamatė sovietmečio Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo legendas – Miuncheno olimpinį čempioną Vladą Česiūną, pasaulio čempionus Nataliją Kalašnikovą, Petrą Šiurską, Vitalijų Trukšiną, apie kuriuos buvo tiktai girdėjęs, o dabar galėjo artimai bendrauti.

REKLAMA

1979 m. pasaulio čempionė baidarininkė N. Kalašnikova džiaugėsi: „Pagaliau visus geriausius jaunus irkluotojus pamačiau. Per geriausiųjų Lietuvos sportininkų vakarą „Forum Palace“ pramogų centre susipažinau su Universiados čempionu Ignu Navakausku, gal septynerius metus nemačiau Vitalijaus Trukšino. Nuostabu, kad Lietuvos baidarių ir kanojų federacija organizavo tokį mūsų susitikimą.“

Tai – Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federacijos prezidento kauniečio Aleksandro Alekrinskio ir generalinio sekretoriaus Romo Petrukaneco iniciatyva. Susirinko ne tiktai įvairių kartų sportininkai, bet ir jų treneriai, rėmėjai, tie, kuriems artima ši sporto šaka.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas jų – buvęs ilgametis Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federacijos generalinis sekretorius, teisėjavęs net penkiose olimpinėse žaidynėse Zigmantas Raudonius, kuriam kitąmet sukaks jau 80 metų. Jis matė pačias įspūdingiausias irklavimo meistrų pergales.

„Irklavimui atidaviau gražiausius savo gyvenimo metus – pats irklavau, atstovavau Lietuvai, po to vadovavau federacijai. Nors metų turėjau jau nemažai, buvau sukaupęs didžiulį patyrimą, manęs niekas nevarė iš federacijos, tačiau pats savo noru nutariau trauktis – pagalvojau, kad savo vietą reikia užleisti jaunimui, kad savo jau padariau. Kaip sakoma, nepakeičiamų žmonių nėra. Atėjo jaunimas, kuris sėkmingai tęsia mano pradėtą darbą“, - sakė Z. Raudonius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakaras prasidėjo Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federacijos prezidento A. Alekrinskio pasveikinimu. Irkluotojų vadovas trumpai prisiminė šios sporto šakos istoriją, kuri paženklinta įspūdingomis pergalėmis. „Pamatas padėtas tvirtas, dabar belieka pateisinti visų pasitikėjimą, toliau tęsti gražius laimėjimus“, - sakė A. Alekrinskis.

Federacijos generalinis sekretorius R. Petrukanecas pridūrė, kad Lietuvos irkluotojai per pasaulio čempionatus yra laimėję 18 aukso komplektų medalių, o per Europos čempionatus – 12, Iškovotos ir keturios Pasaulio taurės absoliučioje įskaitoje.

REKLAMA

O koks gi vakaras be apdovanojimų. Per metus jų susirinko nemažai – irkluotojai geri pasirodė per pasaulio ir Europos čempionatus, Universiadą. Ko gero, visi, kurie tiktai buvo irkluotojų vakare, buvo apdovanoti.

Geriausiais 2013 m. Lietuvos irkluotojais pripažinti kanojininkai visaginiečiai: suaugusiųjų grupėje - Europos ir |Universiados čempionas Jevgenijus Šuklinas (trn. Vasilijus Suchorukovas ir Egidijus Gustas), o jaunių - Europos jaunių čempionato bronzos medalio laimėtojas Vadimas Korobovas (tr. Dmitrijus Michailovas). Jiems teko dviejų įžymių irkluotojų V.Česiūno ir šviesaus atminimo Dariaus Survuto taurės.

REKLAMA

 

Vakaro dalyviai išvydo nepakartojamą momentą – kanojų irklavimo legenda V. Česiūnas įteikė taurę šiandienos kanojų įžymybei J. Šuklinui, kuris ką tik buvo sugrįžęs iš treniruočių stovyklos Portugalijoje.

Jau šį sekmadienį J. Šuklinas vėl išvyks į Portugaliją ir toliau rengsis artėjančiam sezonui. Pagrindinis jo šiemetinis startas – pasaulio čempionatas, kur jis stengsis iškovoti medalį.

J. Šuklinui apdovanojimų buvo įteikta daug, kadangi jis per tas keliones, varžybas, treniruočių stovyklas ne visus anksčiau galėjo pasiimti. Patys maloniausi – Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės padėka bei Kūno kultūros ir sporto departamento 60 tūkst. litų čekis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apdovanojimai buvo įteikti ir veteranams, ir dabartiniams sportininkams. Buvo pagerbti treneriai – ir tie, kurie dirbo anksčiau, ir tie, kurie irkluotojus ugdo dabar: trakiečiai Konstantinas Abramovičius ir Vytautas Narkevičius, panevėžiečiai Vytautas Vaičikonis ir Pavelas Bespalovas, vilniečiai Kazys Rėksnys ir Sergejus Sorokinas, kaunietis Egidijus Gustas, visaginietis Vasilijus Suchorukovas, šiaulietis Antanas Lankas.

Nebuvo pamirštas ir didelis irkluotojų draugas profesorius Juozas Skernevičius bei jubiliatai. 55 metų sukaktį minėjo didelis baidarių ir kanojų irklavimo entuziastas, Seimo narys Gediminas Jakavonis, kuris irklavimo pratybas lankė pas V.Česiūno trenerį Ivaną Sadovodovą. O pasaulio čempionui Petrui Šiurskui – jau ir 60. Kai pastarojo rankose atsidūrė apdovanojimas, jis tiktai šyptelėjo ir už visus veteranus pasakė: „Pagaliau ir mus prisiminė“.

REKLAMA

1977 m. pasaulio čempionas, 4 kartus SSRS ir 11 kartų Lietuvos čempionas P.Šiurskas vadovauja medienos įmonei, daug laiko skiria savo žirgui (dar ne taip seniai jų augino keturis). Nors ir labai užimtas, tačiau nuo baidarių irklavimo nenutolo – palaiko glaudžius ryšius su treneriu Pavelu Bespalovu ir jam perteikia patirtį.

Marytė Marcinkevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų