REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šis straipsnis bus ne tik apie daug kam žinomą asmenį, bet ir apie tai kaip iš asmens vardo galima sukurti vertingą prekės ženklą bei sėkmingai plėtoti įvairius verslus. Straipsnio herojumi pasirinkome vieną ryškiausių šių dienų asmenybę – prekės ženklą – Donald‘ą Trump‘ą.

Šis straipsnis bus ne tik apie daug kam žinomą asmenį, bet ir apie tai kaip iš asmens vardo galima sukurti vertingą prekės ženklą bei sėkmingai plėtoti įvairius verslus. Straipsnio herojumi pasirinkome vieną ryškiausių šių dienų asmenybę – prekės ženklą – Donald‘ą Trump‘ą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

67 metų Donald John Trump gimė 1946 metų birželio 14 dieną New York‘o mieste. Nors ir gimė Amerikoje, Donald‘as turi škotiško ir vokiško kraujo. Mokykloje jam nelabai sekėsi, tad tėvai vos 13 metų berniuką išsiuntė į New York‘o karinę mokyklą. Baigęs šią mokyklą Donald‘as mastė įstoti į filmų mokyklą, tačiau, kaip pats teigia, tuo metu nekilnojamo turto verslas jam pasirodė daug perspektyvesnė verslo šaka. Iš pradžių įstojęs į koledžą, po dviejų metų pamėgino laimę Wharton‘o universitete, o jį sėkmingai baigęs, grįžo namo ir įsidarbino pas tėvą. Nuo to laiko Donald‘as sukosi nekilnojamojo turto rinkoje.

REKLAMA

Tarp turtingiausių pasaulio žmonių

Šiuo metu Donald‘o Trump‘o turtas pagal vieną įtakingiausių Amerikos žurnalo – „Forbes“ skaičiavimus, siekia 3,5 milijardo dolerių. Ir nuo 2009 metais buvusio 1,6 milijardo, padidėjo daugiau nei dvigubai. Donald‘o imperijos valdomas turtas leidžia puikuotis 134 vietoje „Forbes“ sudaromame turtingiausių Amerikos žmonių sąraše. Pasaulio milijardierių sąraše ekscentriškasis milijardierius patenka tarp 500 turtingiausių pasaulio žmonių ir rikiuojasi 423 vietoje. Kaip viso to Donaldui pavyko pasiekti? Vienareikšmio atsakymo į šį klausimą turbūt nėra, bet didelę įtaką tam turėjo Donald‘o pasirinktas kelias – savo pavardę paversti aukštos kokybės ir prabangos prekės ženklu, žinomu visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Prekės ženklas – „Trump“

Kurdamas savo nekilnojamo turto kompaniją Donald‘as suprato, kad tik su stipriu ir gerai žinomu prekės ženklu gali tikėtis sėkmės šiame konkurencingame ir sudėtingame versle. Kaip prekės ženklą Donald‘as pasirinko savo pavardę – „Trump“. „Trump“ prekės ženklo žinomumui Donald‘as skyrė labai daug pastangų ir galiausiai sukūrė tikrai tvirtą ir vertingą prekės ženklą nekilnojamo turto rinkoje. Po šios sėkmės, Donald‘as nusitaikė į kitas verslo sritis taip suteikdamas savo prekės ženklą kitiems verslams bei kuriamiems produktams. Jam puikiai pavyko gerai žinomą „Trump“ vardą susieti su dauguma kitų kuriamų produktų, tokių kaip „Trump Financial“ (NT finansavimo įmonė), „Trump Sales and Leasing“ (gyvenamojo NT pardavimai), „The Trump Entrepreneur Initiative“ (verslo lavinimo įmonė, šiuo metu vadinama Trump universitetu), „Trump Restaurants“ (restoranai įsikūrę jo valdomose dangoraižiuose), „GoTrump“ (internetinis kelionių portalas), „Donald J. Trump Signature Collection“ (vardiniai vyrams skirti rūbai, aksesuarai ir laikrodžiai), „Trump Productions“ (televizijos prodiuserių kompanija), „Trump Model Management“ (modelių agentūra).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat „Trump“ vardu yra ir mažiau Lietuvoje žinomų verslų: „Trump Magazine“, „Trump Golf“, „Trump Chocolate“, „Trump home“, „Trump Institute”, „Trump Books”, „Trump Vodka“, „Trump Steaks“ ir kitos. Kaip matome „Trump“ prekės ženklas puikuojasi daugiau nei 20-yje skirtingų verslo įmonių skirtingose verslo segmentuose. Visa tai „Trump“ prekės ženklą daro labai vertingu, pasak „Forbes“ 2011 metais „Trump“ prekės ženklas buvo vertas 200 milijonų dolerių, tačiau pats Donald‘as teigia, kad jo prekės ženklas vertas kur kas daugiau ir siekia apie 3 milijardus dolerių.

REKLAMA

 

Prabanga alsuojantis prekės ženklas

trump produktaiJeigu savo naršyklės lange įvesite www.trump.com, pateksite į oficialų „Trump“ imperijos tinklapį. Pats tinklapis vadinamas kaip „Trump Luxury Real Estate“ (angl. Trump prabangus nekilnojamas turtas) išduoda, kad „Trump“ prekės ženklas siejamas išskirtinai su prabanga. Viskas, kas susiję su Donald‘o Trump‘o verslais, visada yra siejama su prabanga, gyvenimo kokybe, išskirtinumu. Tai savotiškas Amerikietiškos svajones išsipildymas. „Trump“ prekės ženklas pozicionuojamas taip, jog parodoma, kad sėkmingi žmonės kurie vartoja „Trump“ produktus (plačiąja prasme), mėgaujasi tik geriausiais daiktais, rengiasi prašmatniais rūbais, skanauja geriausią maistą ir gėrimus, gyvena aukščiausio lygio apartamentuose, gauna aukščiausio lygio prekes ar paslaugas, kurias galima gauti tik už pinigus.

REKLAMA

„Trump“ užrašas puikuojasi ant daugelio įspūdingų statinių Amerikos didmiesčiuose. „Trump“ vardas tapo tiek populiarus, kad kiti nekilnojamo turto vystytojai moka nemažus pinigus Donald‘o Trump‘o kompanijai už tai, kad galėtų savo pastatus pavadinti „Trump“ vardu. Tokiu būdu jau yra licencijuota keliasdešimt pastatų kurie nepriklauso „Trump“ korporacijai, tačiau tokia verslo praktika toliau tik stiprina šį prekės ženklą.

Kai asmuo tampa prekės ženklu

apprenticeVisi verslai susiję su „Trump“ prekės ženklu, be abejo yra neatsiejami nuo pačio Donald‘o Trump‘o. 2003 metais Donald‘as tapo naujojo realybės šou – „Apprentice“ (angl. mokinys) vienu iš prodiuserių. Šis šou susilaukė milžiniškos sėkmės ne tik Amerikoje, bet ir visame pasaulyje. Donald‘as šiame šou yra bosas, kuris ieško mokinio – vadovo vienai iš savo valdomų įmonių. Šou išgarsino Donald‘o frazė – „You‘re fired!“ (angl. tu atleistas!), kurią išgirsdavo kiekvienas išmetamas žaidėjas, išskyrus laimėtoją. Realybės šou „Mokinys“, tapo įkvėpimo, motyvacijos, verslo kultūros, darbo kokybės, o kartu ir Donald‘o Trump‘o kaip kiečiausio verslininko sinonimai. Per 10 metų šis šou Donald‘ą ne tik dar labiau išgarsino visame pasaulyje, bet pats asmuo – Donald Trump tapo prekės ženklu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir „Trump“ prekės ženklą, asmeninį prekės ženklą Donald‘as puikiai išnaudoja savo vardo vertės ir žinomumo didinimui. Donald‘as naudojasi socialiniais tinklais, televizija, kuria savo video kuriuose pasisako įvairiais Amerikos politikos klausimais, dalyvauja debatuose, duoda interviu žiūrimiausioms laidoms, rašo knygas, kuria citatas. Su savo gerbėjais bendrauja Facebook ir Twitter socialinių tinklų pagalba. Vien „Twitter“ Donald‘o paskyrą seką apie 2,5 milijono žmonių, o „Facebook“ viešas profilis neseniai sulaukė 1 milijoną sekėjų.

REKLAMA

Visa ši vieša ir aktyvi veikla kursto kalbas, kad gerai žinomas asmuo, kandidatuos į Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento postą, taip tapdamas įtakingiausiu pasaulio asmeniu. Į 2012 metais vykusių JAV prezidento rinkimų kovą Donald‘as neįsitraukė. Tačiau jau po rinkimų Donald‘as aršiai kritikavo ir toliau kritikuoja dabartinį prezidentą – Barack‘ą Obam‘ą, taip tik sustiprindamas kalbas, jog vis tik ryšis kandidatuoti per ateinančius rinkimus 2016 metais. Ar Donald‘ui pavyks pasiekti aukščiausią pasaulio postą parodys tik laikas, tačiau žinant kaip Donald‘as atkakliai siekia savo tikslų, yra nemaža tikimybė, kad ateityje išvysime šią išskirtinę asmenybę JAV prezidento kėdėje.

“Trump” imperijos pasididžiavimas – prabangus 757:

Garsioji Donald’ Trump’o frazė:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų