REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aurelija Malakauskaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas Robertas Dargis jaunimo nedarbo ir kvalifikuotų darbuotojų rengimo problemas siūlo spręsti tobulinant švietimo sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

Pramonininkai daugiau jaunimo norėtų patraukti į tiksliųjų mokslų bei technologijų studijas. Dabar, jų skaičiavimu, apie 60 proc. studentų įgyja socialinio ar humanitarinio pobūdžio profesijas ir Lietuvoje darbo neranda. Darbdavių nuomone, rinktis pramonei reikalingas specialybes jaunimą labiau paskatintų privalomas matematikos egzaminas abiturientams.

REKLAMA

„Reikėtų grįžti ir prie to, kad pati sistema verstų juos mokytis ir tiksliųjų mokslų, jog bent pagrindas pasirinkimui, baigus mokyklą, būtų didesnis“, – sako R. Dargis.

Anot jo, šalies profesinio mokymo sistema pernelyg nutolusi nuo verslo ir specialistus rengia nepaisydama įmonių poreikių. R. Dargio teigimu, pertvarkius švietimo sistemą, būtų galima sumažinti iš karto du šalies ūkio skaudulius – jaunimo nedarbą ir kvalifikuotų darbuotojų trūkumą.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien verslininkai sunkiai susitaria su profesinėmis mokyklomis (ypatingai savivaldybėse), kad ruoštų jiems reikalingus specialistus. Esame iškėlę idėją, apie kurią kitą savaitę noriu kalbėti su švietimo ministru. Manome, kad švietimo sistemos apatinę grandį – profesines mokyklas – reikėtų atiduoti savivaldybėms arba jų valdymą daryti su verslo bendruomenėmis, kad jos būtų labiau paslankios ir atitiktų vietos verslo poreikius“, – įsitikinęs R. Dargis.

Prezidentūra nuomonės dėl šios idėjos kol kas neišsako, tačiau primena, kad, lankydamasi pramonės įmonėse, šalies vadovė ne kartą yra pastebėjusi mokymo ir gamybos derinimo naudą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jaunimui reikia sudaryti sąlygas įgyti profesinius įgūdžius ir derinti švietimo procesą kartu su įgūdžių įgijimo procesu. Šios temos – labai aktualios ir noriu priminti, kad prezidentė teikė ir praktikų įstatymo pataisas, kad jos būtų lengviau prieinamos jaunimui“, – teigia Dalios Grybauskaitės patarėjas Nerijus Udrėnas.

Darbdavių nuomone, jaunimui iš karto pasirinkus perspektyvias profesijas, Darbo birža sutaupytų nemažą dalį specialistams perkvalifikuoti skiriamų lėšų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų