REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusieji metai, NASA Goddardo kosmoso tyrimų instituto (GISS) mokslininkų duomenimis, kartu su 2009 ir 2006 metais atsidūrė septintoje pačių šilčiausių metų nuo pat 1880-ųjų vietoje. Tai reiškia, kad ilgalaikė vidutinės temperatūros visame pasaulyje didėjimo tendencija išlieka ir toliau, teigiama GISS pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Išskyrus 1998-uosius, dešimt pačių šilčiausių metų per visą 134 metų meteorologinių stebėjimų laikotarpį išsidėstę tarp 2000 ir 2010 m., o pačiais šilčiausiais išlieka 2005-ieji, teigia NASA mokslininkai. Naujausioje jų ataskaitoje apie vidutinės temperatūros Žemėje kaitą per 2013 m. teigiama, kad mūsų planetoje vis dar tebėra šilčiau, nei prieš kelis dešimtmečius.

REKLAMA

Pranešama, kad vidutinė temperatūra Žemėje 2013 metais buvo 14,6 laipsnių pagal Celsijų, arba 0,6 laipsnio daugiau už XX a. vidurio vidurkį. O nuo 1880 m. vidutinė temperatūra pasaulyje pakilo maždaug 0,8 laipsnio.

Mokslininkų teigimu, dėl orų sąlygų vidutinė planetos temperatūra nuolat svyruos kiekvienais metais, tačiau ilgalaikis vadinamųjų šiltnamio dujų koncentracijos atmosferoje didėjimas skatina ilgalaikį globalių temperatūrų kilimą. Kiekvieni nauji metai nebūtinai bus šiltesni už praėjusiuosius, tačiau, sprendžiant iš dabartinio šiltnamio dujų emisijų lygio, galima prognozuoti, kad kiekvienas naujas dešimtmetis bus šiltesnis už praėjusį.

REKLAMA
REKLAMA

NASA mokslininkų teigimu, anglies dvideginio koncentracija Žemės atmosferoje šiuo metu yra pati didžiausia per praėjusius 800 000 metų: ji padidėjo nuo 285 dalių milijone 1880 m. iki 400 dalių milijone 2013 m.

Skelbiama, kad anaiptol ne visi pasaulio regionai 2013 m. pajuto globalinį atšilimą. Nors Australijoje praėjusieji metai buvo patys šilčiausi per visą meteorologinių stebėjimų istoriją, žemyninėje JAV dalyje pagal šiltumą jie atsidūrė vos 42 vietoje.

GISS atliekama temperatūrų analizė remiasi iš daugiau nei 1 000 visame pasaulyje veikiančių meteorologinių stočių, palydovinių vandenynų ir sausumos paviršių matavimų ir Antarktidoje vekiančių mokslinių stočių surinktais duomenimis. Šiame vaizdo siužete galima pamatyti GISS parengtą temperatūros didėjimo Žemėje nuo 1950 iki 2013 m. vizualizaciją.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų