REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2013 m. gruodžio pabaigoje verslo subjektų pradelstų mokėjimų portfelis sudarė 4,82 mlrd. litų ir buvo mažiausias nuo praėjusių metų vasario mėnesio, rodo kreditų biuro „Creditinfo“ duomenys.

2013 m. gruodžio pabaigoje verslo subjektų pradelstų mokėjimų portfelis sudarė 4,82 mlrd. litų ir buvo mažiausias nuo praėjusių metų vasario mėnesio, rodo kreditų biuro „Creditinfo“ duomenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Verslo skolų portfelis 2013 m. piką pasiekė rūgpjūčio mėnesį, o nuo to laikotarpio nuosaikiai mažėjo. Šiuo metu daugiau nei trečdalis pradelstų mokėjimų tenka nekilnojamojo turto bendrovėms, kurios išsiskiria ilgalaikiu skolinto kapitalo poreikiu. Tačiau skolininkų skaičius yra didžiausias prekybos sektoriuje. Tai iš dalies lemia ir prekybine veikla užsiimančių įmonių kiekis – maždaug kas penkta įmonė Lietuvoje yra prekybos”, - sako Rasa Maskeliūnienė, kreditų biuro „Creditinfo“ vyriausioji kredito analitikė.

REKLAMA

„Creditinfo“ duomenimis, statybos įmonių pradelstos skolos viršija 15 proc. bendro pradelstų skolų portfelio, prekybos – 14 proc., o įmonių, vykdančių veiklą apdirbamosios gamybos šakoje, pradelsti mokėjimai sudaro daugiau nei 11 proc. bendros pradelstų skolų sumos.

„Reikšmingų neapmokėtų skolų turinčių įmonių galimybės gauti išorinį finansavimą yra ribotos. Visų pirma tai reiškia, kad bet kokia plėtra, pajėgumų didinimas ar investicijos iki skolos padengimo bus atliekamos įmonės, jos akcininkų ar kitomis, tačiau ne finansinio sektoriaus paskolintomis lėšomis. Be to, skolos pablogina įmonės mokumo reitingus, o tai savo ruožtu sumažina pasitikėjimą tokia įmone kitų verslo partnerių akyse“, - sako R. Maskeliūnienė.

REKLAMA
REKLAMA

Palyginti su 2012 m. pradžia, verslo pradelstų mokėjimų portfelis sumažėjo 5 proc. Palyginti su 2012 m. pabaiga, skolų suma sumažėjo visuose sektoriuose, išskyrus transporto, o labiausiai - žemės ūkio (-18 proc.), statybos (-7 proc.), prekybos (-6 proc.) ir pramonės (-7 proc.) sektoriuose. Palyginimui, transporto sektoriaus pradelstos skolos išaugo 17 proc. 2013 m. įmonės per mėnesį padengdavo vidutiniškai 101 mln. litų pradelstų kreditorinių įsipareigojimų.

Kreditų biure „Creditinfo“ yra formuojama fizinių ir juridinių asmenų kredito istorija, nustatomi kredito reitingai bei asmenų galimybės prisiimti finansinius įsipareigojimus. Bankų, lizingo ir telekomunikacijų bendrovių inicijuotas kreditų biuras veikia nuo 2003 metų. Kreditų biurą sukūrusi ir plėtojanti bendrovė “Creditinfo Lietuva“ yra tarptautinės grupės „Creditinfo International GmbH“ narė. Ji taip pat valdo asmeninės kredito istorijos sistemą „Mano Creditinfo“, yra sukūrusi automatizuotas kreditavimo sprendimų priėmimo, klientų elgesio monitoringo bei įsiskolinimų valdymo sistemas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų