REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

(papildyta 20.31) Sirijos vyriausybės ir opozicijos atstovai trečiadienį demonstravo savo priešiškumą vieni kitų atžvilgiu, pirmą kartą susitikę Šveicarijoje vykstančioje Sirijos taikos konferencijoje, kurioje dalyvaujančios galingosios valstybės taip pat laikėsi prieštaringų pozicijų dėl prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) atstatydinimo.

(papildyta 20.31) Sirijos vyriausybės ir opozicijos atstovai trečiadienį demonstravo savo priešiškumą vieni kitų atžvilgiu, pirmą kartą susitikę Šveicarijoje vykstančioje Sirijos taikos konferencijoje, kurioje dalyvaujančios galingosios valstybės taip pat laikėsi prieštaringų pozicijų dėl prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) atstatydinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sirijos nacionalinės koalicijos prezidentas Ahmadas Jarba (Ahmadas Džarba) apkaltino prezidentą nacistinio pobūdžio karo nusikaltimais ir pareikalavo, kad į vienos dienos susitikimą Montrė mieste atvykusi Sirijos vyriausybės delegacija pritartų tarptautiniam planui dėl valdžios perdavimo.

REKLAMA

Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas Moualemas (Validas Mualemas) pareiškė, kad B.Assadas nepaklus užsienio reikalavimams, ir vaizdingai nupiešė „teroristų“ sukilėlių žiaurumą, kurį palaiko arabų ir Vakarų valstybės, remiančios salėje sėdinčią opoziciją.

„Assadas nesitrauks“, – pareiškė Sirijos informacijos ministras Omranas al-Zohbi (Omranas Zohbis).

Jungtinės Valstijos ir Rusija per pirmą dieną konferencijos, kuri, kaip tikisi JT turėtų atvesti iki penktadienį Ženevoje prasidėsiančių derybų, taip pat pademonstravo savo nesutarimus dėl B.Assado atsistatydinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Derybose atsispindėjo pasaulio valstybių susirūpinimas dėl daugiau nei 130 tūkst. žmonių gyvybių pareikalavusio pilietinio karo, per kurį milijonai žmonių buvo priversti palikti savo namus ir kurio smurtas išsiliejo už Sirijos ribų. Tačiau kol kas nėra ženklų, kad kuri nors iš šalių būtų pasiruošusi padaryti kokių nors nuolaidų.

Vakarų pareigūnai sako, kad juos pribloškė karingas W.Moualemo tonas, kuris nepakito ir po JT generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono (Ban Kimuno) prašymo sutrumpinti kalbą, pasibaigus jai skirtam laikui. Kai kurie diplomatai iš vis abejoja, ar derybos galės vykti toliau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) pakartojo Sirijos opozicijos žodžius, kad B.Assadas jokiais būdais negali likti valdžioje pagal 2012 metų tarptautinį susitarimą, numatantį laikinosios koalicijos formavimą. Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad visos šalis atliko tam tikrą vaidmenį ir pasmerkė 2012 metų pakto „vienašališkas interpretacijas“.

Sunitų sukilėlius remianti Saudo Arabija ragina Iraną ir jo sąjungininkus Libano šiitų judėjime „Hizbollah“ atitraukti savo pajėgas iš Sirijos. Tačiau Iranas šioje konferencijoje nedalyvauja dėl Sirijos opozicijos ir Vakarų reikalavimo formuoti laikinąją vyriausybę.

REKLAMA

Konferencija neteikia didesnių vilčių, ypač islamistų sukilėliams, kurie laiko Vakarų remiamus opozicijos lyderius išdavikais.

Vakarų pareigūnai taip pat mano, kad ir penktadienį Ženevoje vyksiančioms deryboms kyla pavojus.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Franas Valteris Šteinmejeris) W.Moualemo atsisakymą pripažinti jokią savo vyriausybės atsakomybę dėl krizės laiko „pribloškiančiu ir siutinančiu“. Pažangos su Damasku nebus, jeigu „jie neparodys nors kiek proto“.

(papildyta 16.23)  Jungtinės Valstijos trečiadienį sukritikavo Sirijos režimą dėl „kurstytojiškos retorikos“ per ilgai lauktų taikos derybų atidarymą Šveicarijoje.

REKLAMA

„Užuot pristatęs teigiamą Sirijos ateities viziją – įvairiapusę, visa apimančią ir gerbiančią visų teises, Sirijos režimas pasirinko kurstytojišką retoriką“, – pareiškė JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki (Džen Psaki).

Galingosios pasaulio valstybės paragino abi priešiškas Sirijos stovyklas pasinaudoti „istorine“ galimybe, kai trečiadienį susirinko į Šveicariją dalyvauti tarptautinėje taikos konferencijoje, kuri prasidėjo apsikeitimu piktais kaltinimais.

Tačiau kol kas sunku tikėtis, kad šiame susitikime, kuris yra kol kas rimčiausias diplomatinis mėginimas nutraukti beveik trejus metus trunkantį kruviną pilietinį karą Sirijoje, galėtų būti rastas kompromisas, kai Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas Muallemas (Validas Mualemas) savo šalies opoziciją pavadino „išdavikais“ ir užsienio „agentais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) pradėdamas konferenciją paragino abi Sirijos konflikto puses pasinaudoti galimybe išspręsti konfliktą.

„Po beveik trejų skausmingų konflikto ir kančių Sirijoje metų ši diena yra vilties diena, – sakė Ban Ki-moonas. Jūs turite didžiulę galimybę ir atsakomybę pasitarnauti Sirijos žmonėms“.

Montrė mieste prie Ženevos ežero vykstančioje Ženevos 2-ojoje konferencijoje Damasko režimo ir opozicijos atstovai susitiko pirmą kartą nuo konflikto pradžios 2011 metų kovą, tačiau tik tam, kad apsikeistų piktais kaltinimais ir pakartotų, jog neketina nusileisti.

REKLAMA

Opozicija į konferenciją atvyko turėdama vieną tikslą – priversti atsistatydinti prezidentą Basharą al-Assadą (Bašarą Asadą). Tuo tarpu režimo atstovai teigia, kad bet kokios kalbos apie Sirijos lyderio nušalinimą yra „raudonoji linija“, kurios ji neperžengs.

W.Muallemas aršiai pliekė opoziciją savo įžanginėje kalboje, kuri truko gerokai ilgiau nei numatytos 10 minučių, todėl JT vadovas buvo priverstas net kelis kartus prašyti užsienio reikalų ministro baigti savo pasisakymą.

„Jie (opozicija) tvirtina atstovaujantis Sirijos žmonėms. Jei norite kalbėti Sirijos žmonių vardu, neturite būti Sirijos žmonių išdavikais, agentais, kuriems moka Sirijos žmonių priešai“, – sakė W.Muallemas.

REKLAMA

„Jūs nieko nenuveikėte. Jūs tik užtraukėte gėdą Sirijai, kai kreipėtės į JAV, kad būtų pradėtas karinis Sirijos puolimas“, – sakė ministras.

Sirijos nacionalinės koalicijos prezidentas Ahmadas Jarba (Ahmadas Džarba) savo ruožtu paragino režimą „nedelsiant“ perduoti valdžią laikinajai vyriausybei.

„Raginu (režimo delegaciją) tuojau pat pasirašyti Ženevos 1-osios komunikatą, (kuriame numatomas) Assado įgaliojimų, įskaitant (įgaliojimus) dėl armijos ir saugumo, perdavimas laikinajai vyriausybei“, – sakė jis.

Pasak A.Jarbos, pereinamojo laikotarpio vyriausybės suformavimas bus „Basharo al-Assado atsistatydinimo ir jo bei kitų režimo nusikaltėlių teismo įžanga“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aukšti pareigūnai nepuoselėja didelių vilčių pasiekti šioje konferencijoje esminį persilaužimą, tačiau susirinko į ją tikėdami, kad pagaliau susodinus prie bendro stalo Damasko režimo ir opozicijos atstovus, bus žengtas pirmas svarbus žingsnis, atversiantis kelią galimai tolesnei pažangai siekiant taikaus konflikto sureguliavimo.

Trečiadienį Montrė mieste susirinko delegacijos iš maždaug 40 valstybių ir tarptautinių organizacijų, tačiau jokių tiesioginių derybų nenumatyta iki penktadienio, kai Sirijos opozicijos ir režimo atstovai susitiks Ženevoje.

REKLAMA

Čia planuojama pradėti tiesiogines derybas, kurios, pasak pareigūnų, gali tęstis 7-10 dienų.

Savo delegaciją į derybas atsiuntusio Vatikano atstovas spaudai Federico Lombardi (Federikas Lombardis) savo ruožtu sakė, jog „pats faktas, kad jie susitinka ir pradeda kalbėtis, jau yra šis tas“.

Kiti pareigūnai taip pat santūriai kalbėjo apie galimus derybų rezultatus.

„Nemanau, kad kas nors, turėjęs reikalų su Sirijos pareigūnais, turi kokių nors klaidingų lūkesčių dėl sparčios pažangos“, – sakė vienas aukšto rango JAV valstybės departamento pareigūnas.

REKLAMA

Vadinamoji Ženevos 2-oji konferencija buvo atsidūrusi prie žlugimo slenksčio, tačiau ją vis dėlto pavyko išgelbėti, kai Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius paskutinę minutę atšaukė kvietimą Iranui dalyvauti šiame renginyje.

Ban Ki-moonas atšaukė netikėtą kvietimą praėjus mažiau nei parai po to, kai jį pateikė.

Sirijos opozicija grasino boikotuoti derybas, jei jose dalyvaus Iranas, kuris yra pagrindinis B.al-Assado režimo rėmėjas.

Šios savaitės derybos yra kol kas intensyviausios diplomatinės pastangos nutraukti kruviną pilietinį karą Sirijoje, kuris per beveik trejus metus jau nusinešė apie 130 tūkst. gyvybių ir milijonus žmonių privertė palikti savo namus.

REKLAMA
REKLAMA

Vykdamas į derybas režimo diplomatijos vadovas W.Muallemas griežtai atmetė opozicijos reikalavimus, kad B.al-Assadas atsistatydintų.

"Prezidento ir režimo ateitis yra raudonosios linijos mums ir Sirijos žmonėms", – sakė ministras, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra SANA.

Vienas Rusijos delegacijos aukšto rango pareigūnas antradienį pranešė, kad

pirmosios tiesioginės derybos tarp Sirijos režimo ir opozicijos truks 7-10 dienų, o vėliau bus surengtas kitas jų raundas.

„Pirmasis derybų raundas truks 7-10 dienų. Tuomet bus neilga pertrauka, po kurios derybos bus atnaujintos“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė pareigūnas, pageidavęs neskelbti savo pavardės.

Po diskusijų Montrė penktadienį Ženevoje bus surengtos tiesioginės derybos tarp B.al Assado ir opozicijos atstovų. Joms vadovaus Jungtinių Tautų (JT) bei Arabų Lygos pasiuntinys Lakhdaras Brahimi (Lachdaras Brahimis).

Šaltiniai Rusijos delegacijoje sakė, kad penktadienio susitikimą taip pat stebės JAV ir Rusijos pareigūnai, kurie padės abiem konflikto šalims.

Pasak jų, iškilus būtinybei, stebėti derybų proceso į Ženevą gali būti atsiųsti ir aukštesnio rango rusų ir amerikiečių pareigūnai.

REKLAMA

Su kokiais sunkumais susiduriama rengiant šią konferencija parodo ir tai, kad lėktuvas su Sirijos delegacija buvo penkioms valandoms įstrigęs Atėnuose.

Anot vieno Sirijos delegacijos šaltinio, Graikijos pareigūnai iš pradžių nenorėjo papildyti lėktuvą degalais o šalies civilinės aviacijos atstovas tikino, kad Sirijos delegacija nepateikusi skrydžio plano.

(papildyta 14.06) Sirija spaudoje pasirodžiusią ataskaitą pavadino „politizuota klastote“

Sirijos teisingumo ministerija trečiadienį kaip „politizuotą“ atmetė ataskaitą, kurioje teigiama, kad Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimas vykdė masinius kankinimus ir žudymus, o šokiruojančias nuotraukas tame dokumente pavadino „klastote“.

„Teisingumo ministerija visiškai neigia šios ataskaitos tikrumą“, - sakoma ministerijos pareiškime, kurį citavo Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA.

„Tai politizuota ataskaita, kuriai trūksta objektyvumo ir profesionalumo“, - pareiškė ministerija.

Ministerija komentavo trijų buvusių tarptautinių prokurorų ataskaitą, kurią parengti užsakė Sirijos sukilėlius remiantis Kataras ir kurioje Damaskas kaltinamas „pramoninio masto“ kankinimais ir žudynėmis, pareikalavusiomis 11 tūkst. sulaikytų asmenų gyvybių.

REKLAMA

Ataskaita, kurią galima rasti „The Guardian“ ir CNN interneto svetainėse, paremta nepatikrintais vieno dezertyro liudijimais ir iš jo gautomis nuotraukomis.

Informatorius, kuris pristatomas kaip fotografas, dezertyravęs iš Sirijos karo policijos, teismo ekspertams, pasamdytiems Katarui atstovaujančios Londono advokatų kontoros, pateikė apie 55 tūkst. skaitmeninių nuotraukų su 11 tūkst. negyvų kalinių.

Šaltinio teigimu, jie mirė nelaisvėje, o po to buvo atvežti į karinę ligoninę ir čia nufotografuoti.

Prasidėjo Sirijos taikos derybos: ar pavyks priversti B. Al Assadą trauktis?

Šveicarijoje trečiadienį prasideda Sirijos taikos derybos, tačiau pareigūnai nepuoselėja didelių vilčių pasiekti esminį persilaužimą pagaliau susodinus prie bendro stalo prezidento Basharo al-Assado (Bašaro Asado) režimo ir opozicijos atstovus.

Aukšti užsienio valstybių diplomatai ir konfliktuojančių Sirijos stovyklų atstovai antradienį atvyko dalyvauti svarbioje taikos konferencijoje, surengtoje po daug mėnesių vykusių aršių ginčų, kurie iki paskutinės minutės kėlė pavojų, kad šis renginys neįvyks.

Į derybas Montrė mieste, įsikūrusiame prie Ženevos ežero, atvyko JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

REKLAMA

Čia pasirodė ir Sirijos opozicijos bei Damasko režimo, kurio lėktuvas kelioms valandoms buvo įstrigęs Atėnų oro uoste, delegacijos.

Derybose dalyvaujantis Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius William Hague'as (Viljamas Heigas) paragino visas kruvino pilietinio karo Sirijoje puses „pasinaudoti galimybe“ pasiekti taiką.

Savo delegaciją į derybas atsiuntusio Vatikano atstovas spaudai Federico Lombardi (Federikas Lombardis) savo ruožtu sakė, jog „pats faktas, kad jie susitinka ir pradeda kalbėtis, jau yra šis tas“.

Kiti pareigūnai taip pat santūriai kalbėjo apie galimus derybų rezultatus.

„Nemanau, kad kas nors, turėjęs reikalų su Sirijos pareigūnais, turi kokių nors klaidingų lūkesčių dėl sparčios pažangos“, – sakė vienas aukšto rango JAV valstybės departamento pareigūnas.

Sirijos prezidento ateitis yra „raudonoji linija“ taikos derybose, sako URM vadovas

Sirijos vyriausybės delegacijai taikos derybose būsimas šalies prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) vaidmuo yra „raudonoji linija“, pareiškė užsienio reikalų ministras antradienį, konferencijos atidarymo išvakarėse.

„Prezidento ir režimo ateitis yra raudonosios linijos mums ir Sirijos žmonėms“, – sakė Walidas Muallemas (Validas Mualemas), kurį citavo valstybinė naujienų agentūra SANA.

REKLAMA

Tai Sirijos diplomatijos vadovas pareiškė prieš pat jo vadovaujamos delegacijos atvykimą į Montrė miestą Šveicarijoje dalyvauti derybose.

„Niekas negali liesti prezidento institucijos“, – pridūrė ministras.

Tiesioginės Sirijos derybos truks 7-10 dienų, sako Rusija

Pirmosios tiesioginės derybos tarp Sirijos režimo ir opozicijos, kurios šią savaitę prasideda Ženevoje, truks 7-10 dienų, o vėliau bus surengtas kitas jų raundas, antradienį pranešė vienas Rusijos delegacijos aukšto rango pareigūnas.

„Pirmasis derybų raundas truks 7-10 dienų. Tuomet bus neilga pertrauka, po kurios derybos bus atnaujintos“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė pareigūnas, pageidavęs neskelbti savo pavardės.

Vadinamoji Ženevos 2-oji konferencija prasideda trečiadienį Šveicarijos Montrė mieste, kur atstovai iš beveik 40 regioninių ir pasaulio galių ieškos būdų užbaigti beveik trejus metus trunkančią krizę Sirijoje.

Po diskusijų Montrė penktadienį Ženevoje bus surengtos tiesioginės derybos tarp Sirijos prezidento Basharo al-Assado (Bašaro Asado) ir opozicijos atstovų. Joms vadovaus Jungtinių Tautų (JT) bei Arabų Lygos pasiuntinys Lakhdaras Brahimi (Lachdaras Brahimis).

REKLAMA

Šaltiniai Rusijos delegacijoje sakė, kad penktadienio susitikimą taip pat stebės JAV ir Rusijos pareigūnai, kurie padės abiem konflikto šalims.

Pasak jų, iškilus būtinybei, stebėti derybų proceso į Ženevą gali būti atsiųsti ir aukštesnio rango rusų ir amerikiečių pareigūnai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų