REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Jolita Žurauskienė

Gyvenamosios vietos deklaravimas Dusetų miestelio gyventojai Izolinai Laucevičienei ir jos mažamečiam sūnui tapo painiu rebusu. Metus biurokratų slenksčius minanti moteris negauna socialinių pašalpų, o vaikas – nemokamo maitinimo mokykloje.

Gyvena giminių name

„Izolina gyvena prastame giminių namelyje Sporto gatvėje. Tačiau ten seniūnas jos neregistruoja, seniūnijoje – taip pat. Ji vaikšto, prašo, o kai gauna atkirtį, sušlubuoja jos sveikata“, – pasakojo Zarasų rajono Dusetų seniūnijos gyventojai.

Pasak dusetiškių, I.Laucevičienė gyveno tėvų name Antakalnio kaime. Tačiau prieš metus persikėlė į Dusetas. Čia su draugu ir mažamečiu sūnumi prisiglaudė giminių name. Niekur nedirbančios moters vaikas lanko Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos pradinio ugdymo skyrių, tačiau nemokamo maitinimo negauna. „Vaikas alkanas. Mokykloje kiti vaikai valgo, o jis nabagėlis negauna. Motina ne visada vaikui turi pinigų maistui. Tačiau visiems į tai nusipjauti“, – pasakojo Dusetų miestelio gyventojai.

Šios seniūnijos seniūnas Saulius Kėblys patvirtino, kad I.Laucevičienė nuo 2012 m. sausio 19 d. nėra deklaravusi gyvenamosios vietos. „Taip, ji gyvena Sporto gatvėje, tačiau ši gyvenamoji vieta nėra deklaruota. Anksčiau ji gyveno su seserimi Antakalnio kaime. Vėliau sesuo ar dėl kompensacijos už malkas, ar dėl kitų priežasčių ją išregistravo. Dabar ji negauna pašalpų, nes nedeklaravo gyvenamosios vietos“, – sakė seniūnas.

REKLAMA
REKLAMA

S.Kėblys pridūrė, kad I.Laucevičienė lankėsi seniūnijoje ir teiravosi, kaip deklaruoti gyvenamąją vietą. „Mes sakėme, kad namo savininkai turi ją registruoti, liepėme su jais susisiekti. Izolina minėjo, kad jiems neprisiskambina. Kaip buvo toliau, nežinau“, – dėstė S.Kėblys.

REKLAMA

Dusetų seniūnas tikino siūlęs I.Laucevičienei gyvenamąją vietą deklaruoti prie savivaldybės. Tačiau moteris šio pasiūlymo atsisakė. „Ji nenorėjo deklaruoti gyvenamosios vietos prie savivaldybės. Bet jei ji nori deklaruoti gyvenamąją vietą savivaldybėje, turi ateiti į seniūniją, atsinešti asmens dokumentą ir pateikti prašymą“, – sakė Dusetų seniūnas.

Vaikas maitinimo negauna

S.Kėblys sakė, kad socialinę pagalbą seniūnijos gyventojams teikia VšĮ Zarasų rajono socialinių paslaugų centras“ darbuotojai. „Gyventojams skirta socialinė darbuotoja. Tačiau ir žmonės turi savimi rūpintis“, – aiškino Dusetų seniūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Šio centro socialinė darbuotoja Angelina Ragėnienė pasakojo, kad Izolina turėjo net kelias gyvenamąsias vietas, tačiau išsiskyrusi su vyru persikėlė į Dusetas. „Ji gyvena name, kurio savininkė mirusi. Izolina žadėjo šią savaitę eiti į seniūniją ir susitvarkyti dokukentus“, – pasakojo A.Ragėnienė.

Pasak VšĮ Zarasų rajono socialinių paslaugų centro darbuotojos, I.Laucevičienės vaiku rūpinasi jos draugas, jis duoda pinigų ir vaiko maitinimui. Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos socialinė pedagogė Jurgita Kazlienė patvirtino, kad mažametis I.Laucevičienės sūnus nemokamo maitinimo negauna, nes tėvai į mokyklos administraciją dėl to nesikreipė. Bet, pasak socialinės darbuotojos, jei I.Laucevičienė gyvenamosios vietos nedeklaravo, mokyklos darbuotojai jai niekuo padėti negali, šiuos reikalus sutvarkyti ji turi pati. „Pagal įstatymą jei gyvenamoji vieta nėra deklaruota, tai nėra ko ir prašyti pašalpos“, – tikino socialinė pedagogė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Kazlienė pridūrė, kad mokinukas prižiūrėtas. „Kalbėjausi ir su jo mokytoja, vaikas visada turi pinigų, jis pavalgo. Berniukas mokosi iki 12 valandos, iš mokyklos jį visada pasiima tėtis arba mama. Vaikas yra tvarkingas, aprūpintas mokyklinėmis priemonėmis. Tėvai rūpestingi. Šeima nepriskirta rizikos grupei, mokytoja jokių nusiskundimų dėl jo negauna, todėl šia šeima niekada ir nesidomėjome“, – sakė J.Kazlienė.

Pažadėjo padėti

Zarasų rajono savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėją pavaduojanti Valerija Ragėnienė informavo, kad I.Laucevičienė pirmiausia turi deklaruoti gyvenamąją vietą ir tik tada tvarkyti visus socialinius dalykus. „Deklaravusi gyvenamąją vietą moteris turi kreiptis į darbo biržą. Tuomet ji gaus ne tik socialinę pašalpą, bet ir išmoką vaikui, jam priklausys ir nemokamas maitinimas. Ji turi su prašymais kreiptis į mūsų skyrių ir darbuotojos jai suteiks visą informaciją, padės. Kiek galėsime, padėsime jai, visada visiems padedame, jokių išimčių ir jai nebus“, – sakė V.Ragėnienė. Zarasų rajono savivaldybės socialinės paramos skyriaus darbuotoja pridūrė, kad jei I.Laucevičienės asmens dokumentai negalios, jai bus skirta vienkartinė pašalpa dokumentams sutvarkyti.

Pasak Vidaus reikalų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjos patarėjos Giedrės Šešelgienės, vadovaudamiesi Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymu, asmenys privalo deklaruoti gyvenamąją vietą. „Seniūnas teisus teigdamas, kad asmuo privalo deklaruoti gyvenamąją vietą ten, kur gyvena. Tačiau įstatyme nurodyta, kad jei asmuo dėl objektyvių priežasčių, pavyzdžiui, nežinomas patalpų savininkas, neįmanoma su juo susisiekti ar pan., negali deklaruoti gyvenamosios vietos, jis laikomas neturinčiu gyvenamosios vietos, tada jis deklaravimo įstaigai pateikia savo asmens duomenis ir nurodo, kurioje savivaldybėje gyvena ir iš kur atvyko. Deklaravimo įstaiga privalo įtraukti tokius asmenis į neturinčiųjų gyvenamosios vietos asmenų apskaitą ir pagal tų asmenų prašymus išduoti atitinkamas pažymas“, – informavo G.Šešelgienė. Dėl išsamesnės informacijos galima kreiptis į Gyventojų registro tarnybą prie Vidaus reikalų ministerijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų