REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prie NASA marsaeigio „Opportunity“ nežinia iš kur atsiradęs akmuo, pavadintas „Pinnacle Island“, mokslininkams užminė dar didesnę mįslę.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau rašėme, internetinio forumo „UnmannedSpaceFlight“ lankytojai pastebėjo, kad marsaeigio „Opportunity“ prieigas reguliariai fotografuojančių fotokamerų padarytose nuotraukose nežinia iš kur atsirado akmuo: visą mėnesį „Opportunity“ nebuvo net pajudėjęs iš vietos. Forumo dalyviai pastebėjo, kad 3536 Marso dieną darytose nuotraukose šio akmens prie marsaeigio nėra, o 3537 dieną  (sausio 8 d. pagal mūsų kalendorių) jis jau pasirodė. Kadangi marsaeigis jau pasiruošė žiemoti, veikė tik jo mechaninė ranka.

REKLAMA

Nuotraukoje gerai matyti, kad viena šio akmens pusė yra tamsi su šviesiais kažkokio mineralo ruožais. Kita pusė padengta Marso paviršiaus dulkių. Tai reiškia, kad į kadrą pateko ne meteoritas.

Keistasis akmuo NASA specialistų buvo pavadintas „Pinnacle Island“. „Opportunity“ programos atstovai iškėlė prielaidą, kad jis galėjo slėptis po marsaeigio korpusu, toje paviršiaus vietoje, kurios neaprėpia aplinką fotografuojančios marsaeigio fotokameros, o vienu tarpu įjungtas manipuliatorius galėjo jį užkliudyti ir pastumti. Tiesa, tokiu atveju reikėtų paaiškinti, kodėl anksčiau šio akmens prie marsaeigio nebuvo matyti.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat iškeltos dar dvi naujos prielaidos: vieni NASA specialistai mano, kad šis akmuo prie marsaeigio galėjo nuriedėti po meteorito kritimo į planetos paviršių sukeltos smūginės bangos, o kiti spėja, kad jis galbūt buvo įstrigęs viename iš marsaeigio ratų ir nuriedėjo į priekį.

Tačiau dabar „Pinnacle Island“ NASA mokslininkams užminė naują mįslę: gavę pirmuosius šio akmens cheminės sandaros duomenis jie sužinojo, kad „nieko panašaus dar nėra matę“, pranešė „Dailymail.co.uk“. Pasak marsaeigio mokslinių tyrimų programos vadovo Steve'o Squyreso, „Pinnacle Island“ sudėtyje yra labai daug sieros, labai daug magnio ir beveik 2 kartus daugiau mangano, nei bet kada anksčiau Marso paviršiuje tirtuose akmenyse.

„Aš nežinau, ką visa tai reiškia. Esame visiškai sutrikę, visi komandos nariai ginčijasi, kas tai galėtų būti“, – sakė NASA mokslininkas.

Marsaeigis „Opportunity“ Marse nusileido 2004 m. sausio 25 dieną. Pagal NASA planą jis turėjo veikti Marse 90 parų, tačiau darbuojasi iki šiol.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų