REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Mastrichto kriterijus vertinimo dėl narystės euro zonoje metu Lietuva atitiks – infliacija nesieks nei 1 proc., tačiau tokia situacija ilgai nesilaikys, prognozuoja „Swedbank“.

 Mastrichto kriterijus vertinimo dėl narystės euro zonoje metu Lietuva atitiks – infliacija nesieks nei 1 proc., tačiau tokia situacija ilgai nesilaikys, prognozuoja „Swedbank“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vis dėlto tokia situacija truks mažiau nei metus ir jau 2015-ais metais nebeatitiksime Mastriuchto kriterijaus dėl kainų stabilumo, todėl kalbos apie poreikį atidėti sprendimą prisijungti prie bendros Senojo žemyno valiutos – beprasmės“, – antradienį Lietuvos ekonomikos apžvalgoje kalbėjo banko vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

REKLAMA

Jis teigė manąs, kad nevertėtų abejoti, ar Lietuvai pavyks atitikti Mastrchto kriterijus – tai nekelia abejonių.

„Stipri premjero lyderystė leido užtikrinti, kad apie eurą mąstome rimtai, tačiau politinio stabilumo šiuo klausimu – mažoka“, – dėstė ekonomistas. Šis pridūrė, kad nevertėtų diskutuoti, kada įsivesti eurą, o veikiau imtis darbų, kad įvedimo procesas vyktų kuo sklandžiau.

Pastebima, kad Estijoje ir ypač Taline smarkiai išaugo nekilnojamojo turto (NT) kainos, tačiau N. Mačiulis nėra linkęs sieti augimo su naryste euro zonoje. „Estijoje ilgai vyravo situacija, kuomet NT pasiūla nusileido paklausai, tuo tarpu nei Lietuvoje, nei Latvijoje tokių tendencijų įžvelgti mes negalime“, – NT rinkos augimo tendencijas apžvelgė ekonomistas.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kaip vertina Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės komentarus esą įsivedus eurą, gyventojai neturės kuo misti, N. Mačiulis atsakė besidžiaugiantis, kad narystę euro zonoje pirmieji pradėjo latviai.

„Galėsime matyti, kaip darbo užmokesčio augimas ir BVP didėjimas atsispindės kaimyninės Latvijos rodikliuose, todėl bus kur kas lengviau nuraminti nepagrįstas ir kartais neracionalias gyventojų baimes“, – aiškino ekonomistas.

Kalbėdamas apie minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) augimą, „Swedbank“ ekonomistas pastebėjo, kad šiemet valstybė turi daug įsipareigojimų dėl pensijų atstatymo ir algų atstatymo kai kuriems pareigūnams, todėl MMA didėjimas, kokį jį mato Darbo partija ar L. Graužinienė negalimas.

Ekonomistas pridūrė, kad aukštų pareigūnų nuomonė įtakos ekonomikai iš esmės neturi, tačiau formuoja neigiamą ir nelabai pagrįstą visuomenės nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų