REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kokainą platinti padėjo sugyventinė ir dukra?

Marijampolės rajono apylinkės teisme savo eilės laukia prokurorų perduota baudžiamoji byla dėl didelio kiekio kokaino platinimo, kuriuo kaltinamas prieš keliolika metų Suvalkijoje veikusios Jakštinių nusikalstamos grupuotės, bauginusios ir reketavusios verslininkus, narys marijampolietis Drąsius Kereiša (48 m.). Kartu į teisiamųjų suolą sės ir jo dukra, ir gyvenimo draugė.

Marijampolės rajono apylinkės teisme savo eilės laukia prokurorų perduota baudžiamoji byla dėl didelio kiekio kokaino platinimo, kuriuo kaltinamas prieš keliolika metų Suvalkijoje veikusios Jakštinių nusikalstamos grupuotės, bauginusios ir reketavusios verslininkus, narys marijampolietis Drąsius Kereiša (48 m.). Kartu į teisiamųjų suolą sės ir jo dukra, ir gyvenimo draugė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liudytojai – savi

Teismo posėdžiuose susitiks, kaip pašaipiai sako Marijampolės policijos pareigūnai, nusikalstamo pasaulio „elitas“ – ne kartą įvairiose kriminalinėse istorijose dėl vagysčių, plėšimų, kvaišalų platinimo, net pasikėsinimo nužudyti pagarsėję marijampoliečiai, kai kurie ne po kartą jau teisti, gerai pažįstami ne tik Marijampolės teisėsaugininkams.

REKLAMA

Iki teismo tyrėjai apklausė apie 15 jaunų vyrų, kurie D. Kereišos byloje – liudytojai. Tiesa, kol kas pareigūnams buvo mažai naudos iš nusikalstamo pasaulio nerašytomis taisyklėmis besivadovaujančių liudytojų. Vienas jų išvis atsisakė duoti bet kokius parodymus, kiti, lyg būtų susitarę, kategoriškai neigė nors kartą pirkę kvaišalų iš D. Kereišos, ir tik vienas tikino kartą neva buvęs pavaišintas doze kokaino. Bet jau dabar aišku, kad tikėti šiais nusikalstamo pasaulio atstovais nelabai galima, nes štai didžioji dauguma jų tikino pareigūnus, jog nevartoja ir niekada nevartojo narkotinių medžiagų, o toksikologijos ekspertai nustatė, kad daugumos šios bylos liudytojų šlapime rasta įvairių kvaišalų pėdsakų. Ir kokaino – brangaus narkotiko, dėl kurio platinimo kaltinamas D. Kereiša. „Negaliu paaiškinti, kaip mano organizme atsirado kokaino“, – vienodu teiginiu išsisukinėjo liudytojai.

REKLAMA
REKLAMA

Kokainas suvienijo

Įdomu tai, kad, kaip teigia su minėtu kokaino platinimo tyrimu susiję pareigūnai, šis kvaišalas buvo suvienijęs skirtingoms Marijampolės nusikalstamoms grupuotėms save priskiriančius asmenis. „Bendras pomėgis suvienijo ir Jakštinius, ir Londoninius, ir dar kitokius“, – sakė pareigūnai.

Šiaip tai Marijampolės apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus (ONTS) pareigūnai linkę skelbti, kad pastaruoju metu Marijampolėje aktyviai veikiančių organizuotų gaujų nebėra. Esą tik prieš keliolika metų Suvalkijos sostinė garsėjo mažiausiai keturiomis nusikalstamomis grupuotėmis, kurių nariai apie 1993 – 1995 metus trynė teisiamųjų suolus. O paskui nusikaltėlių „elitas“ išsiblaškė: kas „zonoje“ užsibuvo ar tuoj vėl į ją sugrįžo, kas į legalų verslą įsitraukė arba emigravo iš Lietuvos. Anot pareigūnų, jaunesnio amžiaus nusikaltėliai Marijampolėje Jakštiniais, Londoniniais ar Raikinais save laiko, matyt, tik dėl solidumo. Dauguma jų net nematę tų gaujų įkūrėjų, pirmtakų, nežino jų istorijos, bet jiems esą garbė vaizduoti, kad yra „tokių šulų“ parankiniai, veikiantys po jų neva globėjiška ranka. Galų gale tai ir labiau baugina nusižiūrėtas aukas, įtikintas, kad nusikaltėliai galingi jau vien tuo, jog veikia ne po vieną, bet organizuotai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stebėjo kelis mėnesius

O D. Kereiša maždaug prieš 20 metų pareigūnų buvo priskiriamas Jakštinių gaujai. Tada ir nuteistas buvo už reketą. Vėliau apie šį marijampolietį labai rimtos neigiamos informacijos vietos policininkai ilgą laiką neturėjo.

D. Kereiša, dirbdamas komercijos direktoriumi vienoje įmonėje, Marijampolės policijos ONTS pareigūnus vėl sudomino 2012-ųjų rudenį, kai buvo gauta informacijos, kad jis užsiima kokaino platinimu, dozę (0,7 gramo) parduodamas už 150 – 200 litų. Pareigūnai nelabai nustebo, nes žinojo, kad jau keli Jakštiniai tuo metu irgi buvo įkliuvę dėl labai didelio kiekio narkotikų, kai vieno jų valdose buvo surasta net 54 kilogramai amfetamino, kurio vertė – maždaug 2 milijonai litų. Tapo aišku, kad seniai išgarsėjusi gauja savo siekio turtėti nusikalstamais keliais taip ir nenumarino.

REKLAMA

D. Kereiša kurį laiką buvo stebimas ir sekamas, kol ONTS pareigūnai nustatė asmenų, tuo metu nuolat susitikinėdavusių su juo ir bendraudavusių telefonu, ratą – žinomus jaunesnius nusikalstamo pasaulio atstovus – ir nusprendė, jog jau atėjo laikas vyrą čiupti su įkalčiais, kurių buvo.

D. Kereiša buvo sulaikytas praėjusių metų sausio pabaigoje Marijampolėje, kai vėlų vakarą vairavo automobilį „Mercedes Benz“. Su savimi vyras kelnių kišenėje turėjo kelias dozes kokaino. Mašinoje buvo piniginė su 200 litų kupiūra – tarsi užmokesčiu už ką tik parduotą prekę, mat D. Kereišą persekioję pareigūnai matė, kaip prieš tai jis keliose vietose buvo stabtelėjęs ir susitikęs su keliais policijoje žinomais asmenimis. Šie netrukus irgi buvo sulaikyti, kai važiavo jau Kalvarijos link. Automobilyje, po galine sėdyne, pareigūnai rado šlapią nuo apkramtymo, suspaustą popieriaus skiautę, taip pat – kelis mobiliuosius telefonus, kuriuose esančią bendravimo informaciją paskui tyrinėjo.

REKLAMA

Malšino skausmą

Atlikus kratą D. Kereišos namuose, daugiau kokaino ir metamfetamino dozių buvo aptikta keliuose indeliuose ir užspaudžiamuose plastikiniuose maišeliuose (garaže, vonios kambaryje, tualete), o kvaišalų pėdsakų – ant metalinio šaukštelio, elektrinės kavamalės, elektroninių svarstyklių. Iš viso, kaip teigiama iki teismo, D. Kereiša kaltinamas dėl disponavimo daugiau nei 37 gramais gryno kokaino – tai yra dideliu kiekiu (nuo 20 gramų). Už tai gresia nelaisvė nuo 8 iki 10 metų.

Nelabai linkęs atvirauti su pareigūnais D. Kereiša, iš pradžių atsisakęs duoti parodymus, vėliau prisipažino, kad turėjo kokaino, bet tik sau , o ne platinimui. Anot kaltinamojo, 60 gramų kokaino už 8000 litų pernai sausį jam pasiūlęs pirkti nepažįstamas rusas, sutiktas Marijampolės automobilių turguje. Kvaišalai marijampolietį dominę tik todėl, kad jis turįs stuburo problemų, nuolat jaučiąs skausmą. Kokainas turėjęs numalšinti skausmą ir pagerinti savijautą. Pardavėjas paaiškinęs pirkėjui, kaip vartoti kokainą. Tačiau D. Kereiša teigė ir pats tai žinojęs, nes pats jau buvo bandęs kvaišalų, tik nežinojęs, kaip kokainą padalyti dozėmis. Rusas jam tai paaiškinęs, o D. Kereiša namie tuoj pat ir pasisvėręs bei su priemaiša pasigaminęs 8 dozes. Vienus pakelius palikęs namie ant palangės, o 4 pasiėmęs – 3 iš jų jau buvo spėjęs suvartoti, kai jį sulaikė policininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistai patvirtino, kad D. Kereiša vartojęs kokaino. O šio narkotiko platinimas teisme bus įrodinėjamas kita pareigūnų surinkta medžiaga, telefoninių pokalbių ir susirašinėjimo išklotinėse užfiksuota informacija. Nereikia nė abejoti, kad kaltinamasis stengsis įrodyti neplatinęs kokaino kitiems asmenims.

„Šeimyninė ranga“

Iki teismo nustatyta, kad kokainą D. Kereiša platino labai atsargiai – tik uždaram pirkėjų ratui (gerai pažįstamiems nusikalstamo pasaulio atstovams). Anot pareigūnų, į pagalbą vyras buvo pasitelkęs savo sugyventinę Aušrą (32 m.), dirbančią kirpėja, ir aukštuosius mokslus kremtančią savo dukrą Ramintą (23 m.). Jos keletą kartų, D. Kereišos paprašytos, namuose iš sutartos vietos paėmė keletą dozių kokaino ir arba įdėjo į pašto dėžutę, esančią ant savo sodybos tvoros, arba pakišo po medžio nuopjova netoliese. Iš šių vietų paketėlius sutartu laiku pasiimdavo kokaino pirkėjai. Todėl abiem jaunoms pagalbininkėms, anksčiau neteistoms, pateikti kaltinimai bendrininkavus neteisėtai disponuojant nedideliu kiekiu kokaino. Už tai gresia laisvės atėmimas iki 8 metų. Tiesa, abi kaltinamosios ikiteisminio tyrimo metu ne tik neigė savo kaltę, bet ir išvis nedavė parodymų, o ką jos pasakys teisme, paaiškės tik vėliau. Galima spėti, kad versijos bus gerai apgalvotos, suderintos su įvairiausių vingrybių žinančiais advokatais.

REKLAMA

Teismo dienos visi trys kaltinamieji laukia būdami laisvėje. D. Kereiša po sulaikymo operacijos porą mėnesių buvo įkalintas Lukiškėse, o vėliau suėmimas buvo panaikintas ir vyras įpareigotas periodiškai registruotis policijos įstaigoje, yra pasižadėjęs niekur neišvykti, iš jo paimtas asmens dokumentas.

Tik faktai:

Kokainas, stiprus centrinės nervų sistemos stimuliatorius, yra vienas brangiausių narkotikų, jo dozė juodojoje rinkoje parduodama už 150 - 200 litų.

Kokainas suteikia euforijos, energijos ir pasitikėjimo savimi antplūdį – tai trunka apie 30 minučių, o paskui žmogus jaučiasi labai pavargęs, prislėgtas ir turi padidinti kokaino dozę.

REKLAMA

Prie kokaino greitai priprantama psichologiškai; dažnai jį vartojantys narkomanai jaučia nemigą, stiprų nerimą, persekiojimo maniją, gali prasidėti psichozės.

Nuo kokaino perdozavimo mirštama; daugiau kaip 3 proc. staigių mirčių Europoje yra susiję su kokaino vartojimu, ypač jo maišymu su kitais narkotikais ar alkoholiu.

Irena ZUBRICKIENĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų