REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva skaičiuos savo raganas ir užkalbėtojus (II)

Ekstrasensai: kas išdrįs testuoti juodąjį magą?

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis užsimojo patikrinti, kas iš bioenergetikų, parapsichologų, žolininkų, kerėtojų, užkalbėtojų ir kitų netradiciniais metodais žmonėms padedančių specializacijų atstovų tikrai ką nors sugeba, o kurie – apsišaukėliai.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis užsimojo patikrinti, kas iš bioenergetikų, parapsichologų, žolininkų, kerėtojų, užkalbėtojų ir kitų netradiciniais metodais žmonėms padedančių specializacijų atstovų tikrai ką nors sugeba, o kurie – apsišaukėliai.

REKLAMA

Sertifikuota ragana – tikra ragana?

Kelią išduoti licencijas geriesiems, o šarlatanams pasakyti griežtą „ne, pasak ministro, atvers rengiami Natūraliosios medicinos praktikos ir Sveikos gyvensenos rūmų įstatymų projektai, kurie parlamentarus gali pasiekti jau Seimo pavasario sesijoje.

„Jei priimsime įstatymą, jeigu mes įteisinsime valstybės deleguotą funkciją Rūmams (Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūraliosios medicinos rūmai – red. past.) atlikti ekspertizę, licencijuoti tuos specialistus ir kitas taisykles, tada prasidės ir atskyrimas tikrų raganų nuo netikrų“, – prieš savaitę aiškino žurnalistams V.P. Andriukaitis.

„Jeigu žmogus turės pasikabinęs ant sienos sertifikatą, vadinasi jis tai sugeba. O jeigu nusipirko, tai kaip ir bet kuriuo kitu atveju – jau kitos institucijos turės imtis darbo. Svarbu sureguliuoti pačią sistemą“, – antrina jam Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūraliosios medicinos rūmų prezidentas, žinomas kardiologas Algimantas Kirkutis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, tai visai ne siekis uždrausti dirbti tiems, kurie žmones gydo akmenimis, rankomis, mintimis, kosmine energija ar padeda jiems spręsti problemas įvairiais ritualais ir užkalbėjimais.

REKLAMA

„Neturime tikslo uždrausti tai daryti. Aš galvoju, kad reikėtų visas raganas surinkti į vieną kambarį ir jos tarpusavyje turėtų išsiaiškinti, kuri yra pirma, kuri antra, o kuri trečia. Ir ta pirma ragana tegul reguliuoja visas kitas“, – sakė A. Kirkutis.

„Aš manau, kad tikros raganos turėtų nieko nebijoti. Man keista, kai raganos ima bijoti. Vadinasi, jos netikros“, – kalbėdamas apie ketinimus reglamentuoti bioenergetikų ir kitų alternatyviais metodais žmonėms įvairiose situacijose padedančių specialistų veiklą šmaikštavo sveikatos apsaugos ministras V. P. Andriukaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Išgirdę apie ketinimus reglamentuoti aiškiaregių, karmos taisytojų, reiki meistrų, astrologų ir daugybės kitų specializacijų atstovų veiklą, portalo balsas.lt žurnalistai pasiūlė skaitytojams atsakyti į kelis klausimus.

Štai apklausos „Ką manote apie bioenergetikus?“ rezultatai.

Magiškos pagalbos – į diskusijų forumą

Nepaisant to, kad jų galias, jei spręsime pagal atsakiusiuosius, vertiname gana skeptiškai, diskusijų forumuose apstu pasakojimų, kaip kažkas užkalbėjo „rožę“, išgydė metų metais skaudėjusią nugarą ir klausimų, kas galėtų „atburti“ begėdės meilužės „užkerėtą“ ir pasiglemžtą vyrą ar kur pačiam išmokti vadinamosios „juodosios magijos“. Tiesa, yra ir perspėjimų. Nuo „nelįskite, tai rizikinga“ iki „nėra Lietuvoje tokių“ ir linksmuolių, nurodančių net „mago“ adresą. Diskutuojama ir apie tai, kuris bioenergetikas padėjo, o kuris liaudiškai sakant, „tik pinigus melžė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Štai nedidelė dalis socialiniuose tinkluose aptiktų prašymų ir atsakymų į juos (etikos sumetimais dalis tekstų iš cituojamų komentarų pašalinta – red. past.).

Geocinta Pasodinusi vyrą į kėdę ir apėjusi jį su žvake, pareiškė, kad jis yra nužiūrėtas, kažkas kažko pavydėjo ir atėmė sėkmę. (...) Pasakė, kad reikia „gydytis". Sukišome 300 litukų. Bambolina Tai dar pigiai iš Jūsų paėmė. Kai kurie „būrėjai" iš žmonių taip ir virš 1000 išvilioja.

 Bambolina Pas ką būtų galima mokytis ezoterinių dalykų?

Elena_sako Kokiu tikslu mokytis? Ar atkeršyti nuskriaudusiam, ar daryti verslą?

Vaižgantė Negaliu rekomenduoti, nes nepažįstu Lietuvoje jokio rimto ezoteriko. O nuotoliniu būdu ezoterinių dalykų galima mokytis nebent įvaldžius telepatiją.

REKLAMA

Tomas0026 Sveiki, gal žinote, kas užsiima juodąja magija?

Prietarai Gal (toks) adresas tiks? Dezdemonos g., 66-6. Ir 13 kartų belsk.

fuflius Labai prašau nemoralizuoti, pati žinau kur veliuosi, tiesiog kitos išeities nėra. (...) Jeigu kas žinote, prašau, atsiųskit.

Inevitable Laikykis toliau ir nekiški nagų, kur nepriklauso, nes gali skaudžiai nusvilti.

niekadaa Kažkada buvau ir aš užvedus tokią temą... Praėjo gal trys metai, bet taip ir neradau, kas man padėtų.

Taigi, klausimas apie šios srities specialistų gebėjimus –ne iš piršto laužtas. Pirmoje šio straipsnio dalyje rengiamo įstatymo šalininkai ir įvairių ypatingomis galiomis apdovanotųjų atstovai dalijosi mintimis, kas ir kaip galėtų ir turėtų tikrinti tuos gebėjimus. Tačiau ar sieną puošianti licencija padės atskirti tikrą ekstrasensą ir užkalbėtoją nuo apsišaukėlio? Ir kaip tai sprendžiama kitose šalyse?

REKLAMA

Apie tai portalo balsas.lt žurnalistai kalbėjosi su Vyriausiąja Lietuvos ragana tituluojama bioenergetike Vilija Lobačiuviene, technikos mokslų daktaru, energoinformatikos profesoriumi Jonu Algimantu Dainausku, astrologe ir būrėja Vaiva Budraityte bei parapsichologu ir astrologu Vladimiru Azanovu.

Bandymų jau būta

Portalo balsas.lt kalbinti specialistai teigia, kad Lietuva, nusprendusi licencijuoti neįprastų galių turinčius žmones, nebūtų išskirtinė. Kita vertus, ir mūsų šalyje jau būta bandymų įvesti šioje srityje šiokią tokią tvarką. Bet nepavyko.

„Bandymų buvo. Ir 1994 metais ir vėliau. Bet aš manau, kad įstatymas nebus priimtas, nes Seime jis negaus tiek balsų. Ir mūsų visuomenė jam dar nėra subrendusi“, – sako V. Lobačiuvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visame pasaulyje, tikriausiai ir Lietuvoje, policija kartu su ypatingų gebėjimų turinčiais žmonėmis ieško nusikaltėlių. Tiesiog pas mus turbūt neviešina, kad jie padeda visuomenei. Pavyzdžiui, Anglija, kur tebeveikia raganų mokyklos, savo raganas, egzorcistus labai vertina. O mes savo raganas deginame ant laužų“, – sako astrologė ir būrėja V. Budraitytė.

„Anksčiau ir manualinė terapija, fitoterapija, refleksoterapija, masažas oficialiai buvo ignoruojami, o dabar jau derinami su medicina. Jie ne prieštarauja, o papildo vienas kitą. O apie kokį nors reglamentavimą Lietuvoje kalbėta jau prieš 10 metų. Tačiau vėliau viskas buvo užmiršta. Greičiausiai dėl to, jog nerado specialistų, kurie galėtų to imtis“, – svarsto V. Azanovas.

REKLAMA

Abejoja, ar šį kartą ar rengiamas įstatymas bus priimtas, ir J. A. Dainauskas. Anot jo, netradiciniais metodais žmonėms susigrąžinti sveikatą padedantys specialistai turi galingą priešininką. „Farmacijos pramonei žmonių sveikata rūpi mažiausiai, jiems rūpi tik pelnas“, – sako jis.

Kaimynai susitvarkę geriau?

Parapsichologo V. Azanovo teigimu, jis jau bene prieš 20 metų Vokietijoje matė „didžiulį astrologų ir sveikatintojų katalogą – su pavardėmis ir adresais“. Sugebėjo rasti sprendimą ir Ukraina bei Latvija.

„Vokietijoje licencijuotiems bioenergetikams ir kitiems sveikatinimo paslaugas teikiantiems (alternatyviesiems) specialistams moka ligonių kasos. Labai gerai viskas sutvarkyta Ukrainoje. Šios šalies universitetuose oficialiai dėstoma energoinformatika, bioenergetika. Aš mačiau programas. O latviams pavyko įtraukti į profesijų sąrašą sveikatintojus – rusiškai jie vadinami „celiteli“. Yra asociacijos, jungiančios ta veikla užsiimančius žmones, jose yra komisijos, jos išlaikiusiems egzaminus išduoda licencijas. Ir tie specialistai dirba nepriklausomai nuo tradicinių medikų. Nėra jokios konfrontacijos“, – aiškina energoinformatikos profesorius J. A. Dainauskas ir prisimena: „Kai dar dirbau Kauno technologijos universitete, dėsčiau sveikos gyvensenos kursą ir aiškinau studentams apie darbą su virgulėmis, apie biolokaciją ir kitus dalykus. Girdėjau, kad dabar jau ir mūsų universitetuose pradeda dėstyti rytų mediciną“.

REKLAMA

Bioenergetikės V. Lobačiuvienės teigimu, Rusijoje jau yra gydymo centrų, kuriuose kartu dirba ir mokslininkai gydytojai, ir bioenergetikai. „Ten vyksta tyrimai, bandymai. O pas mus tokie tyrimai neatliekami“, – apgailestavo ji ir pabrėžė: „Nei vaistai, nei gydytojai neišnyks, senoji ir šiuolaikinė medicina gali egzistuoti kartu, viena kitą papildydamos, bet ne pakeisdamos“.

Juodųjų magų nedaug, bet šarlatanų yra ir bus

Tačiau kaip besistengtume, išvengti apsišaukėlių nepavyks. Ir nepadės čia jokios licencijos, teigia balsas.lt pašnekovai. Ir ne todėl, kad ekspertams pritruks kompetencijos, o klientai, ieškantys to vienintelio tikrojo vis tiek eis pas „bobutes“. Priežastys esą gerokai sudėtingesnės. „Kiekvienoje profesijoje yra šarlatanų, o tikrą profesionalą rasti nelengva. Ir čia tas pats. Aš tuos laukus matau, jaučiu, bet žmonės nemato. Išvadas jie dažniausiai daro remdamiesi asmenine patirtimi: man nepavyko, vadinasi, visi jie šarlatanai... O kitam pasisekė – vadinasi, tam tikrų galių turintys žmonės egzistuoja“, – savo argumentus dėsto Vyriausioji Lietuvos ragana.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Niekas niekada neduos 100 proc. garantijos. Šiandien jis pataikė į dešimtuką, bet rytoj gali prašauti pro šalį – visose srityse taip būna, niekas neapdraustas nuo nesėkmės. Kita vertus, vienas gali būti prisiskaitęs protingų knygų ir kalbėti labai gražiai, tačiau jis nesugebės padėti, nes jis ne praktikas, o teoretikas. Besikreipiantis žmogus turėtų vadovautis intuicija – pajusti, ar specialistas iš tikrųjų stengiasi padėti, ar jam rūpi tik pinigai“, – aiškina V. Azanovas. Anot jo, egzistuoja ir paciento bei bioenergetiko suderinamumas, abipusė simpatija ir antipatija. Todėl tas, kuris padėjo penkiems, paprasčiausiai gali būti „ne jūsų specialistas“ – kaip kirpėjas ar siuvėjas.

REKLAMA

Pasak balsas.lt pašnekovų, žmonės į netradicinių galių turinčius specialistus dažniausiai kreipiasi tada, kai viso kitos priemonės jau išbandytos. „Tada griebiamės šiaudo ir einame visur. Net karmą galima koreguoti, bet tai daryti gali ne tik ypatingų galių, bet ir patirties turintis žmogus“, – sako J. A. Dainauskas. Kita vertus, tikina energoinformatikos specialistas, „tas, kuris užsiima juodąja magija, už pinigus bioenergetiniais metodais gali padaryti bet ką, iš tikrųjų gali žogų pažeisti“. „Kokia komisija išdrįs jam pasakyti, kad neduos licencijos? Kas prisiims atsakomybę? Juk visi mes mirtingi“.

Laimei, tų juodųjų Lietuvoje, atrodo, nėra. Bent jau taip sako astrologė v. Budraitytė, kurios teigimu, padėtis pas mus anaiptol ne tokia prasta, kaip, pavyzdžiui, Rusijoje.

REKLAMA

„Pas mus jie patys labai greitai nueina nuo scenos, nes žmonės pamato, kad jie nedori, nesąžiningi ir stokoja senųjų, su gamta, su kosmosu susijusių žinių. Be to, pas mus daugelis žmonių, dirbančių šiose srityse, yra įgiję aukštąjį išsilavinimą. Maskviečiai, su kuriais tenka bendrauti, mums pavydi, nes Rusijoje yra „bespridielas“, – lygindama su kaimynine šalimi sako V. Budraitytė. Ji leido suprasti, kad tas, kuris klientui pažadės atlikti ypatingai sudėtingą darbą, taip pat greičiausiai bus apsišaukėlis, nes „Lietuvoje net nėra galingų „piktųjų raganių ir raganų“, kurie galėtų rimtai prakeikti.kai reikia ką nors prakeikti, važiuoja į Baltarusiją ar Rusiją. Arba į Afriką – ten yra Vudu“.

REKLAMA
REKLAMA

Vietoje epilogo

Lietuvoje greitai užgesęs televizijos projektas „Ekstrasensų mūšis“, kai kuriose kaimyninėse šalyse susilaukė nepaprasto populiarumo. Televizijos išgarsintų žvaigždžių pagalbos ieško daugybė žmonių, jos buriasi į organizacijas ir rengia žygius-seminarus į atokesnius kampelius, o savo paskyrose virtualioje erdvėje skelbia tokio turinio žinutes: „Mano elektroninis paštas yra toks, telefonas šitoks, o kitų savininkai – apsišaukėliai“, „Su klientais per atstumą nedirbu, o tie, kurie naudodamiesi mano vardu siūlo nuotoline pagalbą – šarlatanai“.

Kituose Rusijos ir Ukrainos ezoteriniuose portaluose, kurių registruoti lankytojai kartais skaičiuojami dešimtimis tūkstančių, nuolat verda diskusijos, kas šiuose televizijos projektuose yra tikra, o kas – suvaidinta, kuris dalyvis turi šiokių tokių sugebėjimų, o kurie – nežinia dėl ko pakviesti dalyvauti šou.

Tiesa, komentaruose, kuriuose tikri ar tariami garsiausių aiškiaregių, mediumų, bioenergetikų klientai dalijasi įspūdžiais, palankių ir neigiamų atsiliepimų yra maždaug vienodai, tad naujų Vangų ar Džunų kol kas tikrai neatsirado.

Nežinia kodėl, tačiau minėtuose projektuose, kuriuose dalyvauja ypatingomis galiomis apdovanotais save vadinantys žmonės net iš Anglijos ir Australijos, baltijiečių vos vienas kitas. Gal pas mus jų nėra? O gal mūsiškiams užtenka vietinių klientų ir veržtis į platesnę rinką neįdomu? Kad ir kaip būtų, pakanka paieškoje įrašyti vieną iš kelių raktinių žodžių – astrologija, ekstrasensas, parapsichologija, karma, magija – ir pamatysite daugybę nuorodų. Ir į asmeninius puslapius, ir į diskusijų forumus.

REKLAMA

Pastaruosiuose retkarčiais lyg balsas tyruose pasigirsta skeptiko balsas, o didžioji dauguma dalijasi įspūdžiais tema „išsipildė-neišsipildė“, „padėjo-nepadėjo“, „užbūrė-atbūrė“, „nužiūrėjo-nenužiūrėjo“. Tiesa, jei būrėjų ir žiniuonių adresais bei įspūdžiais lietuviškų diskusijų forumų dalyviai noriai dalijasi, tai į prašymus rekomenduoti „juodosios magijos“ specialistus beveik nereaguojama.

Rengdami šį straipsnį portalo balsas.lt žurnalistai nusprendė atlikti eksperimentą. Vienos diskusijų forumų senbuvės paprašė surasti tokią, kurios atsakymai liudytų ją išmanant apie aptariamus dalykus daugiau už kitus ir parašyti jai asmeninę žinutę. Į portalo talkininkės pagalbos šauksmą „padėkite surasti A, girdėjau, kad ji tikrai gali man pagelbėti“ buvo atsakyta, kad nėra Lietuvoje nė vieno tikrai galingo ekstrasenso ar juodosios magijos specialisto, todėl pagalbos nesitikėkite. Žodžiu, pasiuntė – viduržiemy žibučių ieškoti.

Tad reikia ar nereikia licencijuoti alternatyvių gebėjimų turinčius žmones? Tai nuspręs kiti. Tačiau liko dar vienas klausimas, į kurį norėtųsi išgirsti atsakymą – ar Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerija tikrai neturi svarbesnių darbų?  

Taip pat skaitykite:

Lietuva skaičiuos savo raganas ir užkalbėtojus (I) d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų