REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva skaičiuos savo raganas ir užkalbėtojus (I)

Ekstrasensai: ekspertai norės kyšių, o „čarauninkei“ iš kaimo licencijos nereikia

Sakoma, kad jei yra paklausa, tai bus ir pasiūla. Šis laiko patikrintas dėsnis galioja visur: kepėjai visuomet keps duoną, kadangi visi ją valgome, o į nykstančių profesijų sąrašą tikriausiai negresia patekti nei bioenergetikams, nei parapsichologams, nei astrologams, nei būrėjoms.

Sakoma, kad jei yra paklausa, tai bus ir pasiūla. Šis laiko patikrintas dėsnis galioja visur: kepėjai visuomet keps duoną, kadangi visi ją valgome, o į nykstančių profesijų sąrašą tikriausiai negresia patekti nei bioenergetikams, nei parapsichologams, nei astrologams, nei būrėjoms.

REKLAMA

Klientų jie turi apsčiai. Vieni į juos kreipiasi spaudžiami bėdų – kai jau niekas kitas, jų manymu, padėti negali, kitiems rūpi sužinoti, kodėl nuolat lydi nesėkmės, tretiems maga praskleisti ateities uždangą, o ketvirti prašo padėti „privaražyti“ patinkantį vyrą ar moterį...

Būrėjų ir užkalbėtojų ieško socialiniuose tinkluose

Netikite? Būrėjų paslaugos itin populiarios. Štai tik nedidelė dalis socialiniuose tinkluose aptiktų prašymų ir atsakymų į juos (etikos sumetimais dalis tekstų iš cituojamų komentarų pašalinta – red. past.).

geltonkase_ Norėčiau, kad pasidalintumėte gerų būrėjų ir parapsichologų kontaktais ir savo patirtimi, jei pas juos lankėtės. Taip pat gal žinote (...) telefoną ir adresą. Labai norėčiau pas ją apsilankyti.

REKLAMA
REKLAMA

pushelė Ir be reikalo važiuosit... Buvau prieš porą metų, tai tokių nesąmonių pripaistė. Jau turėjau ir ištekėt, ir išsiskirt pagal ją, ir dar vaikelio susilaukt... Aqile Perėjau visus žymiausius Vilniaus būrėjus, žinoma, klausiau tik vieno: „ar jis grįš pas mane?“. Nežinodamos situacijos, jos visos lyg susitarusios garantavo, kad grįš. (...) O to žmogaus kaip nėra, taip nėra.

REKLAMA

Tačiau netrūksta ir norinčių ne tik sužinoti, kas laukia, bet ir paveikti kito žmogaus mintis – užkerėti.

Ramiele Ar yra užkalbėjimų meilei, vyrui?

Vaižgantė Yra. Pats paprasčiausias: pasakyti myliu, žiūrint vyrui į akis.

Lorette O jeigu to vyro akys toli?

Chiromante Jeigu vyro akys toli ir su juo nėra jokių kontaktų, tai nepadės ir burtai.

aqile Ar tos būrėjos, kurios moka nuimti prakeiksmus, moka juos ir uždėti? Ar tiesiog ne visos sutinka tai padaryti?

Vaižgantė Mažai kas moka nuimti prakeiksmus, o tos, kurios užsiima juodąja magija, gali ir visokius blokus žmogui uždėti, kad jam nesisektų, moka vyrą pritraukti ir visokių kitokių gudrybių.

REKLAMA
REKLAMA

dinazaure Nu jau kaip prigąsdino...

Vaižgantė (...) Taip, buvo ir ne vieną (kartą prakeikę – red. past.). Tai moteriškei ir jos vaikams viskas atgal tvarkingai grįžta.

V. P. Andriukaitis: atskirsim tikras raganas nuo netikrų

Socialiniuose tinkluose apstu ir klausimų bei atsakymų, kuriuose pasakojama, kas užkalbėjo „rožę“, išgydė metų metais nepraėjusį kosulį ar padėjo kitaip pažvelgti į gyvenimą po to, kai buvęs vyras begėdiškai išėjo pas kitą, nors ji jį, niekšą, tebemyli... Nemažai diskutuojama ir apie tai, kam kuris daugiau ar mažiau garsus ekstrasensas, būrėjas ar tarologas padėjo ar pasakė daugiau tiesos, o kuris liaudiškai sakant, „pjovė grybą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, klausimas apie jų gebėjimus – kuris tikras, o kuris tik apsišaukėlis, ne iš piršto laužtas. Ir jau artimiausiu metu Lietuvoje bus bandoma atskirti tikrus bioenergetikus, galingas raganas ir raganius nuo silpnutėlių ir šarlatanų. Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis tikisi, kad kelią tam atversiantys Natūraliosios medicinos praktikos įstatymo ir Sveikos gyvensenos rūmų įstatymo projektai parlamentarus gali pasiekti jau Seimo pavasario sesijoje.

„Jei priimsime įstatymą, jeigu mes įteisinsime valstybės deleguotą funkciją Rūmams (Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūraliosios medicinos rūmai – red. past.) atlikti ekspertizę, licencijuoti tuos specialistus ir kitas taisykles, tada prasidės ir atskyrimas tikrų raganų nuo netikrų“, – aiškino portalo balsas.lt žurnalistams ministras.

REKLAMA

Tačiau atskirti, kas iš tikrųjų sugeba padėti žmonėms, o kas yra apsišaukėlis, prireiks laiko. Atestavimas ir licencijavimas pasak garsaus kardiologo, Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūraliosios medicinos rūmų prezidento prof. Algimanto Kirkučio, galėtų prasidėti maždaug po metų. Jis bus patikėtas specialioms šių Rūmų ekspertų grupėms.

Ar tapti Rūmų nariu bus privaloma visiems – žolininkams, ekstrasensams, parapsichologams, akupunktūros specialistams, reiki meistrams, astrologams, būrėjoms, aiškiaregiams ir dar kokiems nors kitiems – jis kol kas negalėjo pasakyti, tačiau pabrėžė, kad „tie žmonės, kurie bus registruoti ir vieši, galės pretenduoti net į tam tikrą atlygį iš Ligonių kasų, o tie, kurie nedalyvaus, bus nelegalūs“. Anot jo, įstojusieji į rūmus turės pažymėjimą, kvalifikacijos atestatą, galės atidaryti savo įmonę.

REKLAMA

„Jeigu žmogus turės pasikabinęs ant sienos sertifikatą, vadinasi jis tai sugeba. Jie turėtų gauti licencijas kokiems 5 metams, po 5 metų žiūrima, kur jie tobulinosi, kiek priėmė žmonių, kokie atsiliepimai. Jeigu viskas gerai, gauna dar 5 metams licenciją“, – aiškina A. Kirkutis.

Kas patikrins eksperto kompetenciją?

Kadangi sritys yra labai skirtingos, planuojama, kad susibūrę, tarkime bioenergetikai ar raganos turės patys vieni kitiems būti ekspertais ir nustatyti, kas ko vertas.

„Jie patys turės vieni kitus testuoti ir nustatyti, kuris geresnis, kuris blogesnis – pagal tuos principus, kuriuos jie patys išmano. Aš negaliu vertinti raganų kvalifikacijos, nes aš nieko apie tai neišmanau. Taip pat ir akupunktūros ar fitneso specialistų“, – portalui balsas.lt sakė garsus kardiologas. Pasak A. Kirkučio, tada patys kurios nors gildijos ar asociacijos nariai turėtų neįsileisti tų, kurių kompetencija (ar galiomis – red. past.) abejojama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nereikia nė abejoti, kad tokie ketinimai sulaukė atgarsio. Žinomi astrologai, parapsichologai ir bioenergetikai bei kiti neįprastais gebėjimais pasižymintys žmonės neneigia, kad kokią nors tvarką įvesti reikėtų ir net žada įstatymo rengėjams pateikti pasiūlymų, tačiau primena, kad bandymų kaip nors reglamentuoti jų veiką jau būta ir neslepia abejojantys, ar tai pavyks.

Tad kas ir kaip turėtų įvertinti jų gebėjimus ir kaip atskirti tikrą ekstrasensą ar užkalbėtoją nuo apsišaukėlio? O gal visai nieko nereikia daryti? Apie tai portalo balsas.lt žurnalistai kalbėjosi su Vyriausiąja Lietuvos ragana tituluojama bioenergetike Vilija Lobačiuviene, technikos mokslų daktaru, energoinformatikos profesoriumi Jonu Algimantu Dainausku, astrologe ir būrėja Vaiva Budraityte bei parapsichologu ir astrologu Vladimiru Azanovu.

REKLAMA

V. Budraitytė: ekspertams reikės duoti kyšį

„Nemanau, kad tam tikrų netradicinių gebėjimų žmones reikėtų kaip nors ypatingai reglamentuoti. Siūlymas tam tikros gildijos nariams suburti savo ekspertų komisiją sunkiai įgyvendinamas. Jeigu į asociaciją susiburs rimti žmonės, jie kontroliuos, bet kiekvienas kontrolės aparatas yra ir prievarta. Ir gali atsitikti taip, kad naujokai bus neįsileidžiami. Tai gali būti panaudota kaip būdas neįsileisti naujokų ir išvengti konkurencijos“, – savo požiūrį dėsto astrologė ir būrėja V. Budraitytė. Ji sako mananti, kad patikrinti, ką žmogus sugeba, įmanoma.

„Pavyzdžiui, jeigu bioenergetiko rezultatai siekia 80 proc., o jo patarimai, tas mojavimas rankomis yra paveikus ir žmogui pasidaro geriau, vadinasi, jis turi tam tikrų gebėjimų. Komisija, vertinanti astrologus, gali surinkti tavo pateiktas prognozes laikraščiuose ir žiūrėti, kaip jos išsipildė. Arba aš pati galėčiau surinkti ir pateikti medžiagą apie save. Bet kas bus tų komisijų nariais? Gal iš Anglijos atsiveš tuos ekspertus, gal iš Amerikos, kur tokie žmonės dirba oficialiai? – svarsto V. Budraitytė.

REKLAMA

Žinoma astrologė neslepia nuogąstaujanti, kad jei ekspertais dirbs vietiniai kolegos, nepavyks išvengti korupcijos: „Aš neatmetu, kad ekspertų komisijos gali būti sukurtos tik tam, kad ateitum, susimokėtum kyšį, nes kitaip tavęs neįtrauks. Tai gali būti viena iš lupikavimo formų: turėsi ateiti ir susimokėti, kad labai geras dėdė duotų leidimą. Bet kas patikrins to dėdės kompetenciją?“

V. Azanovas:licencija dar nereiškia, kad ją turintis tikrai gali padėti

„Jeigu žmogus turi savo įmonę, teikia paslaugas ir moka mokesčius, jis jau įrodė, kad gali dirbti. Jis nesislepia. Ir kiti turi laikytis įstatymų. O tuos, kurie dirba slėpdami savo vardą arba „namudiniu būdu“, reikia stebėti“, – portalui balsas.lt sakė Vladimiras Azanovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, jeigu žmogus dirba daugiau kaip 10 metų, jis jau gali vadintis profesionalu. O tuos, kurie dirba vos porą metų, reikėtų tikrinti. Tačiau nepaisant įstatymo rengėjų teiginių, kad vertins tos pačios specializacijos atstovai, garsiam parapsichologui ir astrologui neramu dėl to, kas vertins netradicinius besikreipiančiųjų gebėjimus.

„Kas visus tikrins? Gydytojas? Jis gali tikrinti tik gydytojus. Aš negaliu vertinti, pavyzdžiui, bioenergetikų. Tie žmonės, kurie gydo netradiciniais metodais, susiję su medicina, o tai, ką darau aš – visai kas kita. Sutinku, kad tikrinti turi tas žmogus, kuris pats dirba toje srityje. Ir jeigu jie norės mane patikrinti, prašom, tegul tikrina. Tačiau tegul tikrina mano lygio specialistai“, – savo poziciją aiškino V. Azanovas. Jo teigimu, įstatymo rengėjai turi atsakyti ir į dar vieną klausimą: „Ar ekspertai bus įdarbinami, ar jiems už tai mokės? Negi jis kitaip gaiš savo laiką tikrindamas, kaip kas dirba?“

REKLAMA

Garsaus parapsichologo teigimu, negalima atmesti ir to, kad „savi saviems netrukdys ir į (nepalankius) kokių nors tyrimų rezultatus pažiūrės pro pirštus. Todėl gali atsitikti ir taip, kad vieši sąrašai ir licencijos negarantuos, jog tarkim, bioenergetikas IKS tikrai sugebės padėti. Tai, kaip ir iki šiol, reguliuos asmeninė patirtis.

„Jeigu žmogui nepadėjo, antrą kartą jis pas tokį „specialistą“ neis. Informacija pasklis ir jis praras savo klientūrą greičiau, negu suveiks patikrinimai“, – teigia V. Azanovas.

J. A. Dainauskas:„čarauninkės“ iš kaimo licencijos neis

„Tūkstančius metų egzistuoja būrimas. Žmonės ėjo ir eis. Parapsichologas nagrinėja subtiliuosius reiškinius,pasąmonės struktūras, nematomojo pasaulio dėsningumus, anomalius reiškinius. Tai irgi buvo šimtmečiais daroma. Bet kaip tai reglamentuoti? Tai neįmanoma. Tai yra veikla, imk patentą ar verslo liudijimą ir dirbk sau. Ir jokių licencijų negali būti“, – skeptiškai įstatymo įniciatorių ketinimus vertina technikos mokslų daktaras, energoinformatikos profesorius J. A. Dainauskas.

REKLAMA

„Žolininkai – tai liaudies išmintis. „Čarauninkės“ žoleles rinko ir jomis gydė šimtmečiais. Iš kartos į kartą perduoda žinias. Kas gali patikrinti jos žinias? Gerai, Adelė Karaliūnaitė kažkokius mokslus baigusi, drąsi šnekėt. O kokia nors bobutė iš kaimo eis licencijos?“, – tęsia jis.

Pasak J. A. Dainausko, ginčytinas net terminas, kas yra tradicinė, o kas netradicinė medicina. „Tokie žmonės, kuriuos mes dabar vadiname netradicinės medicinos atstovais, tūkstančius metų padėjo žmonėms. Kai kuriose šalyse kaip tik senoji medicina vadinama tradicine. Taigi, jau sampratoje užprogramuota konfrontacija“, – sakė jis. Tad žodį „netradicinė“ pakeiskime – tebūnie „alternatyvioji“.

REKLAMA
REKLAMA

„Būrėjai, astrologai, ekstrasensai, bioenergetikai, parapsichologai – visi suplakami į vieną košę. Skirkime būrėjas, astrologus, kurie visai nesusiję su sveikata, nuo bioenergetikų – sakė J. A. Dainauskas. Tačiau pagalvojęs pridūrė, kad tam tikrų sąsajų, tarkime, su psichologija, esama. – Taip, būrėja gali turėti įtakos žmogaus sveikatai. Jeigu ji pasakys, kad po kelių mėnesių tave ištiks nelaimė, o taip buriant sakoma neretai, žmogaus pasąmonė užprogramuoja šį faktą, ir yra didelė tikimybė, kad taip ir įvyks, nes jis to laukia. Tai savotiškas psichologinis poveikis“.

V. Lobačiuvienė: norime, kad mus pripažintų

Vyriausąja Lietuvos ragana tituluojama bioenergetikė, Liaudies medicinos centro vadovė V. Lobačiuvienė teigia, kad į klausimą, kokios naudos jai, Vilijai, duotų naujasis įstatymas ir licencijavimas, iš A. Kirkučio išgirdusi atsakymą, kad „jūs galėsite dirbti“.

„Tačiau aš ir taip dirbu, negi jūs galvojate, kad uždrausite? Jeigu netiks ragana, aš galiu vadintis fėja, bet kaip dirbau, taip ir dirbsiu. Mane žino, man licencijos iš esmės nereikia, bet aš atsakau ir už savo komandos narius, savo mokinius“, – aiškino ji. O paprašyta pasidalinti mintimis apie rengiamą įstatymą prasitarė, kad jos vadovaujamos gildijos nariai patys pasisiūlė dalyvauti ekspertų darbe.

REKLAMA

„Aš neišmanau kardiologo darbo, o jie neišmano to, ką aš darau. Tai kaip jie reglamentuos mano darbą? Aš ir A. Kirkučiui sakiau, aš neisiu kardiologo testuoti, tai kaip jūs mane testuosite? Jeigu jūs nejaučiate subtiliųjų vibracijų, kaip jūs jas nustatysite? Nėra pasaulyje prietaisų, kurie jas fiksuotų. Mes, visą gyvenimą tam paskyrę, esame suinteresuoti, kad mus pripažintų, todėl turėtume dalyvauti testuojant“, – pasakojo V. Lobačiuvienė. Kita vertus, ji sakė abejojanti, ar testuoti reikia visus.

„Pavyzdžiui, yra tokia Stanislava, kuri kažkur netoli Vilniaus užkalba „rožę“. Ji net negirdėjusi apie tą įstatymą. Ir jūs galvojate, kad ji ateis licencijos? Ji niekada neateis. Bet jei jūs ją gąsdinsite, ji visai nustos dirbti. Ir kiek žmonių bus nepagydyta, „rožė“ neužkalbėta? Ji turi talentą, kurio neišmokstama. Tokių žmonių Lietuvoje yra vienetai, ir juos reikia saugoti. Bet jeigu jos paklaus, kur yra kepenys, ji atsakys, kad nežino. Ir tada ekspertai nuspręs, kad ji nieko neišmano apie mediciną? Bet jai ir nereikia išmanyti. O naujokus reikia tikrinti. Pavyzdžiui, bioenergetikas, kurio pojūčiai ir gebėjimai išvystyti, galėtų patikrinti, ar jie tai turi. Arba būtų galima patikėti naujokui pacientą (žinoma, prižiūrint patyrusiam specialistui), o po „netradicininko“ gydymo, jo būklę vėl patikrintų gydytojai. Ir būtų akivaizdu – pagerėjo, pablogėjo arba nepakito. Ir daroma išvada“, –svarsto ji.

REKLAMA

Šarlatanams pasakys „ne“

Vyriausioji ragana portalui balsas.lt sakė neprieštaraujanti, kad viskas būtų susisteminta, tačiau kol kas ketinimus reglamentuoti jų veiklą vertinanti labai atsargiai. „Manau, kad gydomosios liaudies medicinos centrams, homeopatijai, vaistažolėms priežiūra reikalinga, nes tai yra gydymas. Viso kito – pokalbių, mosavimo rankomis – niekaip nesusisteminsi. Ir žmonės vis tiek ieškos kelio pas kokią nors raganą, kuri gyvena kaime. Be to, kol kas daug kas neaišku ir mums, ir jiems. Neaiškus pats mechanizmas, kaip bus išduodamos licencijos ir kas tai darys. Kol kas aiškus tik tikslas – Sveikatos apsaugos ministerija rūpinasi visuomenės sveikata ir norėtų išgryninti, kas tai gali daryti, o šarlatanams pasakyti „ne, ne“, – sakė V. Lobačiuvienė.

Tad įmanoma ar neįmanoma atskirti, kuris bioenergetikas, parapsichologas ar tarologas iš tikrųjų turi neeilinių gebėjimų, o kuris tik gražiai kalba protingų knygelių prisiskaites?

Apie tai – kitoje straipsnio dalyje.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų