REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tamsiuoju ir šaltuoju metų laiku medikai pataria netaupyti šviesos. Anot jų, būti šviesiose patalpose ypač svarbu depresijos ir nerimo kamuojamiems žmonėms. Tad tinkamai parinktas apšvietimas ne tik malonus akiai, bet ir širdžiai.

REKLAMA
REKLAMA

Rapolas Tamošiūnas

Prieš pradedant elektros instaliacijos darbus, reikėtų turėti viziją ir planą, kur bus darbo, poilsio ir kitos namų zonos. Tada galima užtikrinti, kad bus parinkti tinkami šviesos šaltiniai ir jų galingumas.

REKLAMA

Valgomojo apšvietimas

Pasak interjero dizainerio Romo Rudžio, norint efektingai apšviesti valgomąjį, reikia paisyti estetikos ir funkcionalumo.

„Rekomenduojama darbo ir akcentuoto apšvietimo visuma, tada bus galima sukurti išskirtinę nuotaiką oficialiems priėmimams ar jaukiems šeimyniniams pietums. Daugiausia dėmesio reikia skirti renkantis centrinį valgomojo šviestuvą. Populiariausi pakabinami arba prie lubų tvirtinami šviestuvai ar virš stalo kabinami keli šviestuvai. Jie – dekoro elementas, pabrėžiantis interjero stilistiką“, – aiškino specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis patikino, kad valgomajam skirtų šviestuvų pasirinkimas yra didžiausias. Tai gali būti originalūs rankų darbo šviestuvai iš stiklo, metalo ir kitų įvairių medžiagų. Norintiems sukurti įvairesnę nuotaiką ir atmosferą valgomajame, jis pataria pirkti tokį šviestuvą, kad būtų galima reguliuoti jo skleidžiamos šviesos intensyvumą. Norint itin gerai apšviesti daiktus ant stalo, reikėtų naudoti šviestuvus su tiesioginio apšvietimo elementais, kai visas šviesos srautas nukreipiamas iš šviestuvo žemyn.

Svetainės apšvietimas

Įleidžiami šviestuvai arba vadinamieji akcentiniai šviestuvai sukuria bendrą apšvietimą ir gali pabrėžti specialias zonas (pvz., paveikslus ar fotografijas). Paveikslus galima apšviesti ir specialiais šviestuvais, kurie skleidžia ryškią šviesą. „Skaityti patogiau, kai šviesos šaltinis yra už skaitančiojo pečių. Tam tinkamiausias toršeras, kurį geriausia pastatyti dešinėje arba kairėje krėslo pusėje. Apatinis gaubto kraštas turi būti akių lygyje, tada šviesa neakins“, – patarė interjero dizaineris. Kambarinius augalus, anot jo, galima išryškinti į grindis ar sienas įmontuojamais šviestuvais. Jų skleidžiamą šviesą reikia nukreipti į sieną už augalo. Tada ant jos dėl šviesos ir šešėlio žaismo matyti aiškus augalo siluetas. Jei nėra galimybės naudoti tokių šviestuvų, galima rinktis ant žemės pastatomus žemus ar kai kuriuos stalinius šviestuvus. „Židinius, sumūrytus iš plytų ir akmenų, geriausia apšviesti lubose įtaisytais šviestuvais, kurie pabrėžia židinio paviršiaus tekstūrą. Tiks ir sieniniai šviestuvai, išdėstyti abiejuose židinio pusėse. Taip galima išryškinti židinio faktūros grožį ir sukurti jaukią atmosferą“, – negailėjo patarimų R.Rudys. Žiūrint televizorių ar dirbant kompiuteriu, pasak jo, reikia neryškaus apšvietimo. Tam galima rinktis miniatiūrinius įleidžiamus šviestuvus, kurie būtų naudojami tiek bendram, tiek daiktą išryškinančiam apšvietimui. Puikiai tinka lankstūs mobilūs šiuolaikiški staliniai šviestuvai. Barai apšviečiami iš viršaus vadinamosiomis trekinėmis sistemomis ar pakabinamais šviestuvais, kurie skleidžia tiesioginę šviesą. Stiklinės lentynos ir indai gali būti apšviesti dviem į lubas įleidžiamais nukreipiamaisiais šviestuvais. Stiklas blizgės ir skaidys šviesą, jei bus apšviestas ryškiomis halogeninėmis lempomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Virtuvės apšvietimas

„Virtuvė – tai ne tik darbo zona, bet ir vieta, kur renkasi šeima ir draugai. Todėl ten būtinas tiek komfortabilus, tiek funkcionalus apšvietimas. Didelis lubinis šviestuvas sukurs bendrą išskaidytą apšvietimą, – aiškino interjero dizaineris. ¬– Tačiau šis apšvietimas bus nepakankamas, nuo jo kris šešėliai ten, kur bus gaminamas maistas. Todėl maisto gaminimo zonose reikėtų sukurti papildomą apšvietimą.“

Vamzdelio formos šviestuvai su liuminescensinėmis lempomis, pritvirtinti po virtuvės spintelėmis, apšviestų maisto ruošai skirtą darbo vietą. Norint išvengti šešėlių, šviestuvus reikėtų tvirtinti kuo arčiau spintelių paviršiaus.

REKLAMA

Miegamojo apšvietimas

Labai svarbus, pasak pašnekovo, miegamojo apšvietimas, nes tai poilsio ir atsipalaidavimo vieta. Miegamajame būtina įrengti keletą apšvietimo šaltinių – bendrą ir lokalų, pavyzdžiui, skirtą skaityti gulint lovoje. Bendram miegamojo apšvietimui gali būti naudojamas kabantis, lubinis ar sieninis šviestuvas. Jų skleidžiamos šviesos pakanka išsirinkti drabužius, apsirengti ir lengvai orientuotis erdvėje. Spintoms ar drabužinėms apšviesti naudojami įmontuojami arba besilankstantys šviestuvai. Lankstūs sieniniai šviestuvai abiejose lovos pusėse neužima vietos ant naktinių stalelių ir puikiai apšviečia tai, kas skaitoma. Einant miegoti nereikia lipti iš lovos jų išjungti.

REKLAMA

Vonios apšvietimas

„Vonioje reikia sukurti apšvietimą, kurio užtektų prausiantis, skutantis, darant makiažą. Nedideliuose vonios kambariuose gali užtekti šviestuvo prie veidrodžio, tačiau didesniuose reikia papildomo lubinio šviestuvo bendram patalpos apšvietimui. Veidrodį apšviesti galima dekoratyviais vamzdeliniais šviestuvais, tvirtinant juos arba virš veidrodžio, arba abiejose jo šonuose, kad veidas būtų tolygiai apšviestas“, – sakė R.Rudys. Jis patarė naudoti šviestuvus su matiniais gaubtais, nes jie neakina. Vonią ar dušą, anot dizainerio, reikia apšviesti lubiniais šviestuvais, apsaugotais nuo drėgmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų