REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu jūs patiriate stresą ir norite jo atsikratyti, pirmiausia nustatykite jo priežastį. Ir jokiu būdu nesiimkite tokių nesveikų gelbėjimosi būdų kaip rūkymas ar alkoholis.

Jeigu jūs patiriate stresą ir norite jo atsikratyti, pirmiausia nustatykite jo priežastį. Ir jokiu būdu nesiimkite tokių nesveikų gelbėjimosi būdų kaip rūkymas ar alkoholis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienai problemai yra ir sprendimo būdas. Jei problemos nesprendžiate, reikalai gali tik pablogėti. Profesorius Cary Cooperis pateikia 10 kovos su stresu būdų:

REKLAMA

1. Būkite aktyvus

Išgyvenantiems stresą fizinis aktyvumas gali padėti nukreipti mąstymą tinkamu keliu ir padėti priimti sprendimą. Fizinis aktyvumas streso nepanaikins, tačiau sumažins emocinę įtampą, išvalys jūsų mintis ir padės į susidariusias problemas žiūrėti ramiau.

2. Kontroliuokite situaciją

Kaip jau minėjome, kiekvienai problemai yra sprendimas. Jei liksite pasyvūs, galvodami, jog nieko nebegalima padaryti, reikalai tik pablogės. Ėmimasis konkrečių veiksmų jus sustiprins, tai yra svarbiausia dalis ieškant jus patenkinsiančio sprendimo.

REKLAMA
REKLAMA

3. Bendraukite su žmonėmis

Pasidalinate savo problema su kitais – sumažinate ją perpus. Kolegos, draugai ar šeima gali sumažinti jūsų rūpesčius dėl darbo, padėti į viską pažiūrėti visai kitu kampu. Būdami su draugais galite atsipalaiduoti, iš širdies pasijuokti.

4. Atraskite laiko sau

Neretai žmonėms tenka ilgiau užsibūti darbe. Tai reikšia, kad apvagiate save – nebeturite pakankamai laiko savo mėgstamiems užsiėmimams. Bent porą vakarų per savaitę turėtumėte skirti tik sau. Ir tai turėtų būti kokybiškai praleistas laikas, be minčių apie darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Kelkite sau naujus iššūkius

Nauji tikslai ir iššūkiai, darbe ar už jo ribų, padeda jums labiau pasitikėti savimi. Tai naudinga ir kovai su stresu. Keldami sau iššūkius jūs imate gyvenimą į savo rankas. Nuolatinis mokymasis verčia stumti pasyvumą į šoną ir veikti.

6. Venkite nesveikų įpročių

Nepasitikėkite tokiais „vaistais“ kaip alkoholis, rūkymas ar kofeinas. Vyrai taip „gydosi“ kur kas dažniau nei moterys, kurios pagalbos paprastai ieško pasinaudodamos savo socialiniais ryšiais.

Ilgainiui tokie dažniausiai vyrų pasirenkami ramentai sukuria vis naujų problemų. Tai prilygsta savo galvos slėpimui smėlyje. Kuriam laikui nusiraminsite, tačiau problema nedings.

REKLAMA

7. Savanoriaukite

Tyrimai rodo, kad kitiems padedantys žmonės greičiau atsigauna. Padėdami tiems, kurių situacija yra blogesnė nei jūsiškė, pradedate iš šalies vertinti savo problemas. Kuo daugiau duodate, tuo greičiau atsigaunate ir laimingesni jaučiatės. Pradžiai galite pradėti nuo smulkmenų – kiekvieną dieną kam nors padaryti po mažutę paslaugą. Ji nieko jums nekainuos, bet jausitės geriau.

8. Dirbkite gudriau, o ne sunkiau

Geras laiko planavimas turėtų būti sutelktas į darbo kokybę, o ne kiekybę. Tarp darbo ir gyvenimo turėtų būti harmoninga pusiausvyra. Dirbti gudriau reiškia nusistatyti darbe prioritetus: pirmenybę teikti toms užduotims, kurios yra tikrai svarbios, paliekant šalutines vėlesniam laikui.

REKLAMA

9. Būkite pozityvūs

Ieškokite gyvenime pozityvumo ir dalykų, už kuriuos turėtume būti dėkingi pasauliui. Kiekvienos dienos pabaigoje parašykite bent 3 dalykus, kuriuos pavyko įgyvendinti ar už kuriuos esate dėkingi.

Žmonės paprastai nevertina to, ką turi. Pamėginkite pamatyti stiklinę puspilnę, o ne pusiau tuščią. Tai ypač turėtų būti svarbu tiems, kurie natūraliai yra pesimistai.

Viskas yra įmanoma, tik reikia įdėti pastangų ir treniruoti save mąstyti pozityviai. Problemų dydis priklauso nuo to, iš kokios perspektyvos žiūrime. Pakeisite perspektyvą – ir galbūt pamatysite situaciją esant kur kas palankesnę nei jums atrodė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

10. Priimkite dalykus, kurių negalite pakeisti

Ne visada įmanoma pakeisti itin sudėtingas situacijas. Jei pasirodo, kad su viena iš jų susidūrėte – tiesiog priimkite ją ir susitelkite į naujus siekius.

Jeigu įmonė, kurioje dirbate, bankrutuoja ir jūs neteksite darbo, nėra tikslo dėl to save graužti ar dėl to kovoti. Protinga išeitis – susitelkti į dalykus, kuriuos galite kontroliuoti, pavyzdžiui, ieškotis naujo darbo.

Parengta pagal www.nhs.uk

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų