REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV nacionalinė aeronautikos ir kosminės erdvės administracija siūlo visiems norintiems išsiųsti savo vardus ir pavardes į asteroidą Benu (1999 RQ36), į kurį 2016 m. bus paleistas kosminis aparatas „OSIRIS-REx“ (Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer).

REKLAMA
REKLAMA

„OSIRIS-REx“ šį asteroidą turėtų pasiekti 2020 metais. Arizonos valstijos (JAV) universitetas ir „Planetary Society“ draugija, populiarinanti kosmoso tyrimus, siūlo visiems norintiems internetu pateikti savo vardus ir pavardes, kad jie būtų įrašyti specialioje į šį kosminį aparatą įmontuotoje mikroschemoje. Kartu su „OSIRIS-REx“ ji pasieks asteroidą Benu, kartu su nusileidimo kapsule pasieks jo paviršių, ir kartu su paimtais jo grunto mėginiais 2023 m. bus sugrąžinta į Žemę.

REKLAMA

Pranešama, kad pateikti savo vardus ir pavardes (kartu nurodžius ir šalį) galima iki šių metų rugsėjo 30 dienos šiame „Planetary Society“ draugijos tinklalapyje. Visi tai padarę galės atsispausdinti specialų sertifikatą, patvirtinantį netiesioginį dalyvavimą „OSIRIS-REx“ kosminėje misijoje.

Asteroidas Benu, pavadintas senovės Egipte šventu laikyto paukščio, panašaus į gervę, garbei, buvo atrastas 1999 m. JAV astronomų skaičiavimais šis 500 metrų skersmens dangaus kūnas 2182 m. priartės prie Žemės. Po to, kai po išsamesnių „Apofio“ ir kitų Žemei pavojingų asteroidų orbitų modeliavimų buvo atmestas galimų susidūrimų su jais pavojus, Benu liko pirmuoju pavojingiausiųjų asteroidų sąraše.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal „OSIRIS-REx“ misijos planą prie šio asteroido 2018 metais prisiartinęs NASA kosminis zondas skris šalia jo 6 mėnesius vos 5 kilometrų atstumu nuo asteroido paviršiaus. Visą tą laiką zondas fotografuos jo paviršių, o NASA mokslininkai parinks tinkamiausią vietą nusileidimo moduliui nutaikyti. Jis paims apie 60 gramų masės Benu paviršiaus mėginį ir įdės jį į kapsulę, kuri turėtų būti nuleista į Žemę viename poligone Jutos valstijoje (JAV) 2023 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų