REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smulkiems skolininkams – geros žinios

Supaprastintas nedidelių skolų išieškojimo procesas turėtų palengvinti smulkių pažeidėjų ir skolininkų gyvenimą. Teisingumo ministerija nustatė naują iki 200 litų skolos dydžio išieškojimo procesą, kuris gerokai sumažins vykdymo išlaidas išieškant mažas skolas.

REKLAMA
REKLAMA

Kasmet antstoliams pateikiama vykdyti daugiau nei 120 tūkst. vykdomųjų dokumentų, kuriais išieškomos nedidelės sumos. Pagal naują tvarką iki 200 litų dydžio skolų išieškojimas 30 dienų bus vykdomas tik iš skolininko banko sąskaitoje esančių lėšų ir bus skaičiuojamos tik pašto ir būtinosios vykdymo išlaidos, kurios išieškant iki 10 litų sumą sudaro 30 litų, nuo 10 iki 50 litų – 40 litų, o nuo 50 iki 200 litų – 50 litų. Per tą 30 dienų laikotarpį antstoliai nebegalės reikalauti papildomų vykdymo išlaidų ir atlygio antstoliui.

REKLAMA

Ministerija skelbia nuolat gaudavusi asmenų skundų, kad net ir esant apribojimų, išieškant nedideles sumas, antstolių priskaičiuotos vykdymo išlaidos viršija jas net keletą kartų.

Pavyzdžiui, išieškant skolą nuo 10 iki 50 litų, vykdymo išlaidos siekdavo 170 litų, o išieškant skolas nuo 50 iki 200 litų – ir 300 litų. Tad planuojama, kad nauja tvarka mažų skolų išieškojimo išlaidas sumažins net kelis kartus.

Taip pat pabrėžiama, kad naujoji tvarka galios tik tuomet, jei skolą, būtinąsias vykdymo ir pašto išlaidas skolininkas sumokės per raginime nustatytą terminą arba skolą, būtinąsias vykdymo ir pašto išlaidas per 30 dienų išieškos antstolis iš skolininko banko sąskaitoje esančių lėšų.

REKLAMA
REKLAMA

Jei to nebus, antstolis galės taikyti visas priverstinio vykdymo priemones, taip pat bus skaičiuojamos visos nustatytos vykdymo išlaidos, įskaitant vykdymo išlaidas už atskirų veiksmų atlikimą ir atlygį antstoliui už sprendimo įvykdymą.

Lietuvos antstolių rūmų prezidiumo pirmininkas Aleksandras Selezniovas sako, kad dar labai sunku įvertinti naujovę.

„Tik laikas parodys, ar bus pasiekta norimų rezultatų“, – mano jis.

Tokia tvarka bus palanki geranoriškai norintiems skolas susimokėti asmenims. A. Selezniovo teigimu, 30 dienų bus naudojama tik viena poveikio priemonė. Antstolis užves bylą ir 30 dienų lauks, kol skolininkas susimokės per nustatytą terminą arba kol jo sąskaitoje bus pinigų.

Tai bus atliekama minimaliomis išlaidomis, taikant tik tam tikras poveikio priemones. Tokių asmenų gali būti nemažai – važiavusieji be bilieto, pažeidusieji Kelių eismo taisykles ir panašiai.

 

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų