REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bauda už lenkiškas lenteles: meskit po dešimtinę arba lauk iš darbo?

Administracijos vadovas: rinkliava vyksta ne savivaldybės, o bendruomenės iniciatyva

Panašu, kad dvikalbių gatvių lentelių pavadinimų skandalas guls ir ant paprastų Šalčininkų savivaldybės darbuotojų pečių, tiksliau – jų piniginių.

Skirta įspūdingo dydžio bauda

Dėl teismo sprendimo nukabinti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles nevykdymo Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslavui Daškevičiui skirta daugiau kaip 40 tūkst. litų bauda.

Vilniaus apygardos teismas nusprendė skirti 100 litų baudą už kiekvieną teismo sprendimo nevykdymo dieną. Teismo sprendimas nevykdomas nuo 2008 metų rugsėjo, todėl susidarė 43 tūkst. 400 litų bauda.

Baudą po dešimtinę mokės savivaldybės darbuotojai?

Naujienų portalo balsas.lt šaltinių teigimu, Seimo Kaimo reikalų komitetas šiandien sulaukė anoniminio skambučio iš Šalčininkų rajono savivaldybės darbuotojo, kuris informavo, kad Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos vadovai ėmėsi labai savotiškų priemonių baudos sumai surinkti: „Renka iš pavaldinių po dešimtinę, kad surinktų teismo sprendimu Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui B. Daškevičiui skirtą daugiau kaip 40 tūkst. litų baudą. Ši bauda skirta už tai, kad nevykdomas teismo sprendimas nukabinti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles. Teismo sprendimas nevykdomas nuo 2008 metų rugsėjo, todėl susidarė 43 tūkst. 400 litų bauda. Lietuvos įstatymai numato, kad šalyje viešieji užrašai turi būti rašomi valstybine lietuvių kalba. Teismai ne kartą yra pripažinę, kad dvikalbės lentelės yra neteisėtos“, – teigė šaltinis. Anot jo, skambinęs savivaldybės darbuotojas informavo, kad Šalčininkų rajono savivaldybėje vykdant šią rinkliavą, darbuotojams, atsisakiusiems duoti po dešimtinę, grasinama, kad bus atleisti iš darbo.

B. Pauža: tai neteisėta, bet pranešusieji gali nukentėti

„Jeigu taip tikrai vyksta, tai yra visiškai neteisėta. Žmonės negali būti verčiami susimesti, – portalui balsas.lt sakė Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Bronius Pauža. Į klausimą, kaip turėtų elgtis savivaldybės darbuotojai, parlamentaras atsakė: „Jeigu tokių, kurie skųsis, bus nedaug, jiems tikrai gali baigtis blogai – išsiaiškins, kas tie nepatenkintieji, ir ras būdų atleisti. Bet jeigu tokių, kurie pranešė ir nebijos pasakyti, kad yra nepatenkinti, yra daug, jie galės gintis. Jie teisingai daro, kad apie tai praneša.“

REKLAMA
REKLAMA

„Jie turėtų kreiptis į Vyriausybės atstovą apskrityje“, – patarė B. Pauža ir pridūrė, kad pirmiausia reikia turėti drąsos pasakyti, jog jokių pinigų niekam neduosiu, nes tai neteisėta.

REKLAMA

Parlamentaras taip pat pabrėžė, kad „jei jau negali apskųsti, tai teismo priteistą baudą reikia mokėti, bet rinkliavos organizuoti negalima“.

Kaip į tokią situaciją reaguotų ir kokių veiksmų imtųsi Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Audrius Skaistys, portalo žurnalistams sužinoti nepavyko. Vyriausybės atstovo tarnybos vyr. specialistė Zita Pliskienė informavo, kad atstovas atostogauja ir bus tik pirmadienį. „Bet mes jokio panašaus signalo iš Šalčininkų šiomis dienomis negavome, aš nieko neužregistravau“, – pridūrė ji.

B. Daškevičius apie rinkliavą savivaldybėje: tai absurdas

„Jokia rinkliava savivaldybėje nėra vykdoma. Tai absurdas. Jokių kalbų negali būti, kad darbuotojai rizikuoja savo darbo vietomis, juk darbuotojai vertinami ne pagal tautybę ar pan., o pagal tai, kaip jie dirba, kokias iniciatyvas rodo ir kaip stengiasi savo darbą atlikti kuo geriau“, – kalbėjo nustebęs Šalčininkų administracijos vadovas B. Daškevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas pridūrė, kad apie rinkliavą jam yra tekę girdėti, tiesa, ne apie savivaldybės, o bendruomenės: „Girdėjau, kad rinkliava vykdoma bendruomenės iniciatyva, bet savivaldybė ar juo labiau aš asmeniškai tikrai nesu su tuo susijęs.“

Aktyvi bendruomenė – gerai. Tačiau nepamirkime, kad bauda skirta ne už šiaip kokią smulkmeną, o už Lietuvos įstatymų nevykdymą. Jei primiršote, pakartosime: ji skirta už tai, kad Šalčininkų savivaldybė nevykdo teismo sprendimo nukabinti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles, nes mūsų šalies įstatymuose juodu ant balto parašyta, kad Lietuvoje viešieji užrašai turi būti rašomi valstybine lietuvių kalba, o dvikalbės lentelės yra neteisėtos. Tad kaip vertinti tokią bendruomenės toleranciją ignoruojantiesiems valstybės įstatymus?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų