REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaiko pinigus susigrąžina ir per teismus

Inga Smalskienė

Nedideles pajamas gaunantiems vaikus auginantiems Panevėžio miesto ir rajono gyventojams, iš savivaldybių gaunantiems vadinamuosius vaiko pinigus – po 52 litus kas mėnesį, skaudžiai atsirūgsta matematikos spragos.

Tenka atiduoti

Jeigu apskaičiuodami šeimos pajamas jie apsirinka bent vienu litu, po kelių mėnesių sulaukia raginimo grąžinti visą už vaikus gautą sumą, nors pinigus jau būna išleidę.

Miesto ir rajono savivaldybės kasmet kelių dešimčių šeimų pareikalauja grąžinti išmokas, o nesutinkančiuosius tai padaryti gražiuoju paduoda į teismą.

Rajono Savivaldybė pernai iš 36 šeimų susigrąžino 26,5 tūkstančio litų, užpernai 58 šeimos jai atidavė 49 tūkstančius litų. Panevėžio rajone yra per 1000 išmokas už vaikus gaunančių šeimų. Panevėžio miesto savivaldybė, pernai vaiko pinigus mokėjusi 2649 šeimoms, grąžinti juos pareikalavo 44 šeimų. 2012-aisiais, kai vaiko išmokų gavėjų buvo 3012, prašymą atiduoti pinigus išgirdo 67 šeimos.

Tėvams, priklausomai nuo vaikų skaičiaus, laiko trukmės, kiek buvo mokėtos išmokos, tenka grąžinti nuo kelių šimtų iki pusantro tūkstančio litų.

REKLAMA
REKLAMA

Pajamas patikrina vėliau

Panevėžio rajono Socialinės paramos skyriaus vedėja Aldona Paškevičienė sako, kad pasikliaunama tėvų sąžiningumu, t. y. tikima, kad prašyme skirti vaikui išmoką jie nurodė teisingas šeimos pajamas. Norinčiųjų gautų vaiko pinigus šeimų pajamos vienam nariui negali viršyti 525 litų. Jų pajamos yra patikrinamos tik po kelių mėnesių, kai skyrius gauna duomenis iš Mokesčių inspekcijos, „Sodros“.

REKLAMA

Socialinių darbuotojų teigimu, dalis dėl išmokų besikreipiančių tėvų apsirinka skaičiuodami savo pajamas, o kai kurie, įtariama, tyčia nurodo mažesnes, manydami, kad, jeigu jos netikrinamos iš karto, to nebus daroma ir vėliau.

Tiesa, pastaraisiais metais mažėja naivuolių ir gerėja gyventojų gebėjimai skaičiuoti. Tai rodo ir mažėjantis šeimų, kurioms tenka savivaldybėms grąžinti neteisėtai gautus vaiko pinigus, skaičius. „Dabar, metų pradžioje, gyventojai labai aktyviai neša prašymus skirti vaiko išmokas. Prašytume tėvų neapsirikti nurodant pajamas, kad paskui netektų grąžinti“, – įspėjo A.Paškevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Skirsto į tris grupes

Vaiko pinigus gauna trijų „rūšių“ šeimos. Tai – auginančiosios vaiką iki 2 metų. Už jį mokama 97,50 Lt dydžio išmoka. Tiesa, su sąlyga, kad šeima už vaiką negauna motinystės ar tėvystės pašalpos iš Valstybinio socialinio draudimo fondo arba iš šio fondo gaunama išmoka yra mažesnė nei 525 Lt per mėnesį.

Po 52 litus taip pat gauna šeimos, auginančios vieną arba du nuo 2 iki 7 metų vaikus, jeigu pajamos neviršija minėtos sumos. Trečiajai grupei priklauso šeimos, auginančios tris ir daugiau vaikų. Jos gauna po 52 litus iki vaikams sueina 18 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų