REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Mūsų miestelio merginos rankas ėmė puošti rudais ornamentais. Jos sako, kad tai sveika. Ar tiesa?“ – klausia Janė K. iš Zarasų.

„Mūsų miestelio merginos rankas ėmė puošti rudais ornamentais. Jos sako, kad tai sveika. Ar tiesa?“ – klausia Janė K. iš Zarasų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsako rytietiškų šokių šokėja Raminta Žalalė.

Tikriausiai merginos rankas puošia chna. Tai natūralūs dažai, gaunami iš heninės lavsonijos lapelių. Ji natūraliai auga Pietų Azijoje, Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose. Tai tie patys dažai, kuriais visais laikais buvo dažomi plaukai.

REKLAMA

Mada chna piešti ant rankų ar kojų atkeliavo iš Rytų. Pavyzdžiui, Indijoje kūno tapyba turi ritualinę ir sakralinę prasmę. Žmonės tiki, kad ornamentai apsaugo nuo nužiūrėjimo, į jais užrašomi meilės, laimės, vaisingumo, gerovės linkėjimai. Po vestuvių moterys nedirba jokių namų ruošos darbų tol, kol neišnyksta visi piešiniai. Piešiniais chna puošiamasi per religines šventes. Nėščioms moterims ant pilvo piešiama mandala, nes tikima, kad ji apsaugos mamą ir jos vaikelį nuo blogos akies. Prieš gimdymą moters pilvas tepamas storu sluoksniu dažų iš chna ir kumkumo, kuris veikia, kaip natūralūs nuskausminamieji. Piešiniais puošiami ir naujagimiai.

Nupieštas povas reiškia meilę, aistrą, vaisingumą, mandalos lemia sėkmę, gyvačiukė simbolizuoja meilę, gyvenimo jėgą, išmintį, taškiukai, lašiukai – gyvastį, vaisingumą, derlingumą, mėnulis – ramybę. Mokslininkai nustatė, kad chna tonizuoja odą, turi baktericidinį poveikį, naikina virusus ir grybelius, mažina kraujavimą, padeda greičiau užsitraukti žaizdelėms. Plaukams ji suteikia spindesio, atkuria cheminio dažymo pažeistą plaukų struktūrą, skatina plaukų augimą, daro juos stipresnius, puikiai nudažo žilus plaukus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų