REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Albinas Čaplikas 

Dėl palyginti šiltų pirmųjų žiemos mėnesių bei ekonomikos atsigavimo grūdų kainos mažėja, tačiau jos gali šauti į viršų, jei dėl neregėtų šalčių nukentės pasėliai Šiaurės Amerikoje.

REKLAMA
REKLAMA

Grūdų augintojų sandėliuose dar yra apie 25 proc. neparduoto derliaus, todėl ūkininkai nuo šiol vis dažniau ir atidžiau tyrinės pokyčius rinkose. Pernai kantriausieji neapsiriko, o kaip bus šįmet? Nors supirkimo kainos pastarosiomis dienomis krito ir ekspertai nesuteikia daug vilčių, kad jos kils, ūkininkai tikisi, kad jos dar išaugs. Derlių pardavė

REKLAMA

Kupiškyje ūkininkaujančio Zigmanto Aleksandravičiaus sandėliai šį sezoną ištuštėjo labai anksti, tačiau ūkininkas neatsisakė įpročio nuolat stebėti, kaip keičiasi padėtis pasaulinėje rinkoje – prie kompiuterio kasdien jis prisėda mažiausiai keturis kartus. Daug laiko neužtrunki, kai žinai, kaip tai daryti ir kur rasti patikimos informacijos. Beje, 2012–2013 m. sezono patirtis lyg ir turėjo paskatinti fiksuoti derliaus pardavimus. Tačiau sulaukęs neblogo pasiūlymo kupiškėnas nusprendė nelaukti didesnių kainų ir mano, kad neapsiriko.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai kuriose šalyse patikslinti ir padidinti eksportui skirti kiekiai, gal ir dėl šios priežasties kainos krito. Kai pasiūla auga, o paklausa miega, kainos krenta“, – svarstė Z.Aleksandravičius. Tačiau grūdų dar nepardavusiems kolegoms kupiškėnas teikia vilties: „Šiaurės Ameriką kamuoja neregėti šalčiai. Štai aš ir svarstau, ar nenukentės lepios jų veislės. Jei ekspertai viešai nors leptelės apie amerikiečių nuostolius, pasekmes pajus ir lietuviai.“ Ūkininkas mano, kad tikroji padėtis rinkoje paaiškės vasario pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laukia žinių iš Amerikos

Naujienų iš JAV laukia ir Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Romas Majauskas, kurio sandėliuose dar liko apie 80 proc. derliaus. „Stebiu padėtį rinkoje. Šiuo metu joje ramu, dar jaučiama švenčių įtaka. Manau, kad grūdų kainos artimiausiu laiku neturėtų kristi, o jei nukentės amerikiečiai, jos gal net pakils“, – vylėsi R.Majauskas. Patyręs ūkininkas pirmuosius sprendimus priims po 1–2 savaičių.

Apie 50 proc. grūdų sandėliuose dar laiko ir kooperatyvo „Lietuviški javai“ nariai. Tačiau kooperatyvo valdybos pirmininkas ūkininkas Artūras Jodeika didelio nerimo nejaučia: „Prognozuoti beprasmiška. Kai pažiūri į grūdų supirkimo kainų grafiką nuo praėjusių metų rudens, būta ir pakilimų, ir kritimų. Ir gerai – tokių svyravimų reikia, kad ūkininkai neužmigtų ir daugiau galvotų, kaip elgtis. Blogiau, kai kainos nuolat auga, tada ūkininkai nusiramina ir mano, kad jos visada augs, todėl neverta skubėti, ir galiausiai jie patiria nuostolių.“ Tačiau ūkininko nuojauta kužda, kad šį sezoną kainos dar turėtų ūgtelėti.

REKLAMA

Ekspertai daug vilčių nesuteikia

Iš „Valstiečių laikraščio“ skaitytojų atsiliepimų žinome, kad ūkininkai visada įvertina biomedicinos mokslų daktaro Daivo Malinausko argumentus. Pasak patyrusio specialisto, Lietuvos ūkininkų sandėliuose dar yra 20–25 proc. grūdų, todėl ūkininkai vis dažniau ieško ir atidžiau nagrinėja informaciją apie pokyčius rinkose. „Grūdų kainos sumažėjo dėl daugelio veiksnių. Vienas iš jų – palyginti šiltas ruduo ir pirmieji žiemos mėnesiai Eurazijos šalyse, kurios importuoja grūdus. Taigi sutaupoma daugiau kuro, todėl reikia mažiau energinių kultūrų, pavyzdžiui, pastarosiomis dienomis atpigo rapsų bei saulėgrąžų aliejus“, – sakė D.Malinauskas.

REKLAMA

Be to, daugelio šalių ekonomikos atsigauna, todėl spekuliantai investuoja į akcijas, perka nekilnojamąjį turtą, o grūdų rinka nesidomi. Žinoma, reikia atsižvelgti ir į tai, kad ką tik pasibaigė šventės. „Nereikia manyti, kad kainos krenta tik dėl užsitęsusių atostogų. Jei rinkose būtų paklausa, atostogos būtų trumpesnės. Tačiau kol kas nėra veiksnių, dėl kurių pasikeistų padėtis. Be to, pirmieji Argentinoje, Brazilijoje ir Australijoje jau prasidėjusios javapjūtės rezultatai neblogi, žinoma, galutinius duomenis turėsime tik kovą“, – argumentus bėrė D.Malinauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi eksperto išvados nedžiugina: „Jei pasaulyje nekils naujų karų, nebus stichinių nelaimių, nepasikeis ir bendra tendencija: grūdų pasiūla didės, o kainos mažės. Kokios bus didelių šalčių JAV pasekmės, dar nežinome, nes yra daug sniego, todėl apie pasėlių būklę sužinosime tik atšilus.“ Pasak eksperto, grūdų paklausa šiek tiek turėtų išaugti sausio pabaigoje arba vasario pradžioje, kai perdirbėjams reikės atnaujinti atsargas. Iš esmės jo argumentams pritarė ir Žemės ūkio kooperatyvų asociacijos direktorius Dainius Čižauskas: „Būta prognozių, kad vasarį–kovą grūdų tonos kaina išaugs 20–30 Lt, tačiau niekas negali duoti garantijų.“

Grūdų supirkimo kainos Lietuvoje ir MATIF biržoje (Lt už toną) 2013 m. spalio 21 d. ir 2014 m. sausio 9 d.

Kviečiai 2 kl. 650 640 Kviečiai 2 kl.* 720 705 Rugiai 520 520 Miežiai 580 530 Kvietrugiai 525 550 Rapsai 1 235 1 170

Šaltinis – ŽŪMPRIS, MATIF, įmonių duomenys * – MATIF biržoje

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų