REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Latvis Janis: euras man primena pinigus iš žaidimo „Monopolis“

Policija įspėja dėl padirbtų banknotų

Dalis latvių eurą sutiko kaip neišvengiamybę, tačiau su kartėliu širdyje, kad teko atsisakyti nacionalinės valiutos. Balsas.lt apsilankė Rygoje ir domėjosi, kaip vietiniai pratinasi prie naujos valiutos.

Dalis latvių eurą sutiko kaip neišvengiamybę, tačiau su kartėliu širdyje, kad teko atsisakyti nacionalinės valiutos. Balsas.lt apsilankė Rygoje ir domėjosi, kaip vietiniai pratinasi prie naujos valiutos.

REKLAMA

Nostalgija latui išliks

Rygoje su šeima gyvenantis 30 metų Janis pasakojo, kad Latvijos perėjimas prie euro yra natūralus procesas, kuris anksčiau ar vėliau turėjo įvykti: „Žinoma, reikia galvoti apie tai, kad laikas juda į priekį ir negalime stovėti vietoje. Bet euras man primena pinigus iš visiems žinomo žaidimo „Monopolis“. Latas buvo gražus, išskirtinis, artimas.

Jūs turite litą... O mes dabar vyksime į Lietuvą ir esant galimybei mokėsime jūsų pinigais. Taip iš dalies prisimindami, ką reiškia turėti savą, išskirtinę valiutą. Juolab kad visos Sąjungos turi savybę griūti. Tas ateityje gali nutikti ir su Europos Sąjunga. Kažkodėl turiu tokią nuojautą. Kodėl tada reikėjo pereiti prie euro?“

Anot Janio, šalies verslui bendravaliuta turėtų palengvinti gyvenimą. Taip pat keliaujantiems žmonėms, kuriems nebereikės keisti valiutos, kai norės aplankyti daugumą Europos valstybių.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet prie to reikia priprasti. Pirmomis dienomis, kai pasirodė eurai, aš viską skaičiavau latais. Tik po kelių dienų pradėjau kainas skaičiuoti eurais. Visada moku banko kortele, todėl jokių problemų pereinamuoju laikotarpiu nekilo.

REKLAMA

Mažesnėse parduotuvėse buvo nesklandumų, bet didieji prekybos centrai buvo tinkamai pasiruošę. Girdėjau, kad kelios mažesnės parduotuvės užsidarė pirmosiomis dviem šių metų savaitėms. Bet jos yra įsikūrusios ne Rygos centre, o miesto pakraštyje ar priemiestyje. Verslininkai nusprendė palaukti, kad po to būtų lengviau“, – pasakojo Janis.

Jaunas vyras užtikrino, kad keičiantis valiutai žmonių atlyginimai nenukentėjo: „Kai kuriems žmonėms atlyginimai net šiek tiek padidėjo. Bet algos padidėjimas priklausė nuo darbdavio. Aišku, keista kai banko sąskaitoje staiga pamatai gerokai didesnę nei įprastą pinigų sumą. Didesni skaičiai atrodo šauniai, bet kai nueini į parduotuvę, tai išleidi tuos 20 eurų praktiškai už nieką.“ Janis pasakojo, kad prieš naujuosius metus Latvijoje sklandė įvairūs gandai dėl šalies ateities po to, kai bus įvestas euras.

REKLAMA
REKLAMA

„Vos tik pasirodė pirmieji eurai, policija įspėjo žmones būti atidžius ir atsargius, ypač apsiperkant turguje ar panašaus pobūdžio prekyvietėje. Teko skaityti, kad kažkas bandė įkišti pirkėjui padirbtus 10 eurų banknotus.

Iš politinės pusės, tam tikri valdžios atstovai bandė aiškinti, kad dėl euro įvedimo šalyje padidės bedarbystė. Bet valdantieji turėjo stipresnį palaikymą, buvo vieningesni ir tokias kalbas paversdavo niekais. Nieko panašaus neįvyko. Žinoma, visada, kai keičiasi valiuta – visokių gandų apstu aplinkui, bet reikia nepasiduoti isterijai“, - tikino 30-metis latvis.

Anot jo, reikia keisti požiūrį, nes patys latviai nieko daugiau padaryti negali: „Euras jau pas mus yra, kad ir kaip jis daliai žmonių nepatinka, bet jis jau yra. Net neabejoju, kad kiekvienas latvis namusoe pasiliko smulkių latų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mūsų vaikui kol kas yra tik vieneri, todėl norėjome turėti latų, kad ateityje galėtume parodyti, kokia valiuta anksčiau buvo Latvijoje. Be to, praktiškai pas kiekvieną latvį namuose yra senieji 5 latai. Nežinau tokios šeimos, kuri tokios kupiūros neturėtų. Saugome tokius pinigus kaip didžiausią vertybę.“

Reikės laiko priprasti

Į pensiją išėjęs 60-metis Rygos gyventojas Viktoras savo ruožtu euro atžvilgiu buvo nusiteikęs pakankamai neutraliai.

„Jūs iš Lietuvos? Tikriausiai žinote estišką euro variantą arba esate apie tai girdėję. Visi puikiai supranta, kad pradžia bus sunki. Bet iš kitos pusės, manau, kad niekas per daug ypatingai nepasikeis.

REKLAMA

Pagrindinis pokytis – dabar galime dabar vykti į tam tikras Europos Sąjungos valstybes ir mums nebereikia keisti valiutos. Bet tai vienintelis privalumas, o visa kita yra Dievo rankose“, – pasakojo Viktoras.

Anot jo, vienintelis pokyčių minusas yra tas, kad teks priprasti prie naujų pinigų: „Nors gal to net negalima įvardyti kaip minuso. Gal vyresniems žmonėms bus sunkiau susiskaičiuoti, bet jaunimui tas problemų tikrai nesukels.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų