REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Edmundas Jakilaitis, LRT televizijos laida „Dėmesio centre“, LRT.lt

Algirdas Butkevičius teigia, kad Loreta Graužinienė pasisako už eurą, tačiau tuo abejoja kiti Darbo partijos nariai. „Nuogąstaujama, kad euro įvedimas neleis kuo greičiau kompensuoti pensijų, kad bus mokamos įmokos į vadinamąjį Europos stabilumo mechanizmą. [...] Be to, kai kurie politikai, kalbėdami prieš eurą, bando pelnyti politinius balus. [...] Mano nuomone, tai – politinė demagogija“, – LRT laidoje „Dėmesio centre“ teigė premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pareiškė kol kas nematąs galimybių ir būtinybės keisti vis didesnį galvos skausmą pastaruoju metu keliančius koalicijos partnerius ir kalbėtis apie Vaivorykštės koaliciją su konservatoriais. Žurnalisto Edmundo Jakilaičio pokalbis su premjeru.

REKLAMA

Pone Butkevičiau, pareiškėte, kad atsistatydinsite, jei Lietuva kitąmet neįsives euro. Kodėl taip pasakėte?

Pasakiau, nes žurnalistai to klausė. Atsakiau rimtai, nejuokaudamas, nes tai mano, Ministro Pirmininko, strateginis tikslas. Koalicijos pareiga šiam siekiui pritarti. Kai formavome Vyriausybę ir ruošėme jos programą, tokių plačių diskusijų, kad euro nereikia, nebuvo. Jeigu mes to nepadarysime, Lietuva, lyginant su Latvija ir Estija, taps provincija. Manau, ir užsienio investicijų pritraukimas bus silpnesnis, bus manančių, kad Lietuvoje nėra politinio stabilumo, bus sunkiau įgyvendinti ir socialines programas. Dabar kai kas bando kalbėti priešingai – neva, euras tuos dalykus apsunkins. Tačiau galiu pasakyti, kad Estijoje euro įvedimas sumažino šešėlinę ekonomiką, čia viešųjų finansų perskirstomoji dalis, lyginant su bendruoju vidaus produktu, padidėjo. Aš matau tik teigiamus dalykus. Neigiami dalykai yra nedideli, tą matome Latvijoje. Taip, padidėjo kai kurių produktų kainos, buvo ir kai kurių psichologinių aspektų, tačiau ir aršių euro priešininkų gretos sumažėjo. Aš nesuprantu, kodėl yra priešinamasi. Jeigu mes dėl Mastrichto kriterijų nevykdymo negalėtume įsivesti euro, tai tik dėl to, kad kažkas priėmė įstatymus Seime. Tačiau mes esame valdžioje. Ir jeigu bus, pavyzdžiui, padidintas fiskalinis deficitą ar didės infliacija, tai reikš, kad nesusitvarkoma. Jei taip, tai būk malonus ir užleisk vietą kitam, kuris susitvarkys.

REKLAMA
REKLAMA

Premjere, tas, kas prisiima atsakomybę už galimą nesėkmę, prisiima ir visą šlovę už galimą sėkmę...

Tikrai apie tai negalvoju.

Tačiau Jūsų pareiškimas, kad atsistatydinsite jei kitąmet euro nebus, viešųjų ryšių prasme yra stiprus. Jūs spontaniškai apie tai prabilote?

Spontaniškai. Taip pasakiau, kad žurnalistai liautųsi klausinėję to paties. Buvo klausinėjama, ar koalicija vieningai sutaria dėl euro įvedimo 2015 metų sausį, o po to buvau kamantinėjamas, kas bus, jei euras visdėlto nebus įvestas. Atsakiau, kad turiu prisiimti atsakomybę. Tačiau apie tai, kad noriu prisiimti ir visą šlovę, išgirdau tik iš Jūsų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu euras bus įvestas, po Jūsų pareiškimo visuomenei bus aišku, kas asmeniškai labiausiai prisidėjo prie euro įvedimo Lietuvoje. Suasmeninate euro įvedimą? Jus tenkina toks vaidmuo?

Manau, žmonės patys mato, kas dirba. Finansų ministerija už tai atsakinga pirmiausiai. Taip pat ir Lietuvos bankas. Sausio pabaigoje turi prasidėti viešinimo programa, tas darbas, mano manymu, jau geru mėnesiu vėluoja. Labai svarbus ir Ūkio ministerijos vaidmuo, jos darbas su verslu, ypač su smulkiuoju ir vidutiniu. Euras bus bendras darbas.

Loreta Graužinienė jau kelias savaitės drumstė vandenį dėl planų įsivesti eurą. Kai kurie politikos apžvalgininkai Jus ragina imtis kurti Vaivorykštės koaliciją. Gal iš tiesų jau pats laikas baigti tą balaganą su Darbo partija?

REKLAMA

Su Loreta Graužiniene pastaruoju metu kalbėjausi du kartus. Jos nuomone, euras turi būti įvedamas nuo 2015 metų sausio. Kai pasidomėjau, kodėl viešai kalbama kitkas, išgirdau, kad Darbo partijoje yra žmonių, kurie abejoja. Nuogąstaujama, kad euro įvedimas neleis kuo graičiau kompensuoti pensijų, kad bus mokamos įmokos į vadinamąjį Europos stabilumo mechanizmą. Kai kurie mano, kad tas įmokas teks mokėti iš mūsų biudžeto ir tai didins biudžeto išlaidas. Pastebiu, kad dalis politikų neturi informacijos apie euro įvedimo privalumus. Be to, kai kurie politikai, kalbėdami prieš eurą, bando pelnyti visuomenėje politinius balus. Tokios tendencijos buvo patebimos Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje. Atlikta analizė parodė, kad visuomenė tais politikais patikėjo. Mano nuomone, tai – politinė demagogija. Tokie politikai arba neturi žinių, arba kraunasi politinį kapitalą.

REKLAMA

Yra sakoma – su kuo sutapsi, tuo ir pats tapsi. Dėl kai kurių politikų nusišnekėjimų visa valdžia atrodo komiškai. Nesutinkate su tuo?

Jūs iš dalies atspėjote ir kitą mūsų pokalbio politinėje taryboje dalį. Taip, buvo aiškiai pasakyta, kad tai, kas vyksta: įvairios kalbos, diskusijos, gali užgožti mūsų nuveiktus gerus darbus. Taip pat buvo pabrėžta, kad tai nesuteikia solidumo. Sutinku su Jumis. Žmonės tikrai gali pradėti manyti, kad visoje Vyriausybėje vyksta tam tikras balaganas. Tačiau taip nėra, Vyriausybėje sutariama. Taigi susitikime buvo parėžta, kad toliau taip nebegalima. Manau, kad tam tikro politinio šantažo laikas baigėsi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O kaip dėl Lenkų rinkimų akcijos? Pirmadienį buvo akibrokštas prieš Vytautą Landsbergį, trečiadienį – prieš Dalią Grybauskaitę. Kaip tai vertinate?

Tai pavadinčiau akibrokštu ne tik prieš Jūsų paminėtus asmenis, bet prieš visus Lietuvos žmones ir jų iškovotą laisvę, prieš demokratiją. Tai įžeidimas ir žuvusiųjų už Lietuvos laisvę, ir jų artimųjų. Vertinu šį koalicijos demaršą kaip visiškai nevykusį, jų pasirinkta forma labai bloga. Apie tai dar kalbėsime atskirai.

Atsižvelgiant į tai, kas vyksta, ar Jums nekyla noras rimtai pasikalbėti su Andriumi Kubiliumi apie būsimą valdžią?

REKLAMA

Ne, kol kas toki noro nėra. Mūsų žmonės tariasi su opozicija dėl kai kurių strateginių tikslų įgyendinimo, būtų labai gerai, kad sutarimas būtų ne tik valdančiojoje daugumoje, kad ir opozicija taip pat pritartų strateginiams Vyriausybės tikslams. Manau, kalbėtis reikia su visais, bet pokalbių dėl kitos Vyriausybės formavimo nėra.

Pakalbėkime apie artėjančius rinkimus. Jūsų partijos galimas kandidatas į prezidentus ir tuo pat metu rinkimų sąrašo į Europos Parlamentą vedlys yra tas pats asmuo, Zigmantas Balčytis. Neatrodo, kad jis rimtai nusiteikęs dalyvauti prezidento rinkimuose.

REKLAMA

Jis yra sakęs, kad labai rimtai ketina dalyvauti rinkimų į prezidentus kampanijoje ir yra nusiteikęs laimėti rinkimus. Jis mano, kad žmonės aktyviai už jį balsuos. Dėl to jis nori būti ir partijos sąrašo į Europos Parlamentą vedliu, kad kuo daugiau žmonių už tą sąrašą balsuotų.

Tačiau tai tik Jūsų partijai aktualus argumentas. Visuomenė gali suabejoti, ar žmogus rimtai dalyvauja rinkimuose, jei net pats nežino, ko siekia?

Jis žino ko siekia, jo tikslas laimėti prezidento rinkimus.

Bet tuo pat metu kandidatuoja ir į Europos Parlamentą. Ar manote, kad visuomenei yra duodamas rimtas signalas – kandidatuoju į dvi vietas, o kur išrinks, ten bus gerai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai priklausys ir nuo to, kaip jis sugebės pateikti argumentus. Mūsų partijos tarybos posėdžio metu Z. Balčytis gana argumentuotai tikino, kad dalyvavimas rinkimuose į Europos Parlamentą suteiks tam tikrų privalumų. To posėdžio metu buvo nuomonių, kad visi patyrę partijos lyderiai galėtų būti partijos sąraše, o po rinkimų jie apsispręstų, būti Europos Parlamento nariais ar ne. Tačiau aš tokiems siūlymams nepritariau, nes dalis visuomenės gali suprasti, kad rinkėjai yra apgaudinėjami.

Tačiau ir Z. Balčyčio atveju yra tam tikras apgaudinėjimas. Jei žmogus galvoja, kad laimės prezidento rinkimus, o rinkimuose į Europos Parlamentą dalyvauja tik tam, kad „patemptų“ partijos sąrašą, tai yra akivaizdus akių dūmimas.

REKLAMA

Na, jis mano, kad padės, kaip sakėte, „patempti“ partijos sąrašą, todėl daugiau mūsų partijos narių pateks į Europos Parlamentą.

O Jūs pats taip elgumėtes?

Aš esu nusprendęs dirbti Lietuvoje. Buvau kalbinamas įsirašyti į sąrašą ir rinkimų metu pasakyti žmonėms, kad Europos Parlamente nedirbsiu. Tačiau taip elgtis aš negaliu, esu Ministras Pirmininkas ir privalau turėti tvirtą nuostatą.

Ar ponas Z. Balčytis neprivalo turėti tvirtos nuostatos? Dabar jis arba dumia visuomenei akis, arba turi atsarginį parašiutą – nori užsitikrinti vietą, jei jo neišrinks į prezidentus.

REKLAMA

Jis yra pasakęs, kad jei į prezidentus jo neišrinks, jis bus sąrašo į Europos Parlamentą vedlys, žmonės jį išreitinguos ir viskas bus labai gerai.

Jam gal ir bus viskas gerai, tačiau visuomenei iš didžiausios partijos bus pasiųstas labai nekoks signalas.

Jei bus pasiųstas toks signalas, visuomenė ir pasakys savo nuomonę. Reikia truputį luktelėti.

Jūs pritariate Z. Balčyčio kandidatavimui į dvi pozicijas?

Pritariu, nes taip buvo sutarta mūsų partijos vadovybėje ir taryboje.

Suprantu, kad nelabai tikite jo šansais laimėti prezidento rinkimus?

Labai tikiu. Ir linkiu sėkmės.

Jei Z. Balčytis pats būtų įsitikinęs, kad pateks į antrą turą, greičiausiai atsarginio varianto nereikėtų?

Jam yra iškeltas uždavinys patekti į antrą turą. Jei ne, partijoje tai bus labai neigiamai vertinama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų