REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagirtina ir žavu, kai turtingi žmonės sugeba dalintis savo gerove su neturtingaisiais. Be visiems žinomų magnatų Billo Gateso ar Warreno Buffeto yra daugybė kitų filantropų, atsisakiusių visų savo turtų. Šiame listverse.com pateiktame sąraše tie, kurie nelaukė savo mirties, kad galėtų išdalinti per gyvenimą sukauptus turtus.

Pagirtina ir žavu, kai turtingi žmonės sugeba dalintis savo gerove su neturtingaisiais. Be visiems žinomų magnatų Billo Gateso ar Warreno Buffeto yra daugybė kitų filantropų, atsisakiusių visų savo turtų. Šiame listverse.com pateiktame sąraše tie, kurie nelaukė savo mirties, kad galėtų išdalinti per gyvenimą sukauptus turtus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

10. Iš didžiulių rūmų į iš purvo drėbtą namelį

Jonas Pedley iki 2002-ųjų gyveno tradicinį milijonieriaus gyvenimą. Tie metai jam buvo lemtingi – vyras pateko į avariją ir buvo sunkiai sužeistas. Pabudęs iš komos J. Pedley visiškai pasikeitė – iki tol mėgavęsis alkoholiu, moterų kompanija ir kitomis nuodėmingomis veiklomis, jis atrado Dievą, susidomėjo savo draugo savanoryste Ugandoje.

REKLAMA

2010-aisiais jis pardavė 1,5 mln. JAV dolerių vertės sodybą ir savo verslą. Tuomet nusprendė pasekti savo draugo pavyzdžiu ir persikraustė į iš purvo nubrėbtą namelį Ugandoje ir pradėjo savo labdaringą veiklą. J. Pedley darbas – ne tik su vietiniais Ugandos našlaičiais, bet ir problemiškais britų vaikais, atsiųstais į Ugandą padėti vietiniams ir sau patiems. Kaip teigia J. Pedley, šis pasirinkimas buvo pats geriausias jo gyvenime, dėl nieko kito jis nebuvo toks tikras.

REKLAMA
REKLAMA

9. Laimingiausias žmogus pasaulyje

81-erių muzikos mokytojas Frano Selakas iš Kroatijos gali drąsiai teigti, kad jo gyvenimas išties nepaprastas. Jis net 7 kartus išvengė mirties, pradedant kryčiu iš lėktuvo, automobilio ir traukinio avarijomis. Po visų šių nelaimių vyrą aplankė netikėta sėkmė – loterijoje jis laimėjo beveik 1 mln. JAV dolerių. Tačiau F. Selakas suprato, kad pinigai tikros laimės neatneš, tad 2010-aisiais jis nusprendė savo netikėtai įgytą turtą išdalinti.

Jis pardavė namą privačioje saloje ir gautus pinigus kartu su laimėta suma išdalijo savo draugams ir šeimos nariams. Pasiryžęs gyventi paprastą gyvenimą, F. Selakas grįžo į savo senuosius namus Petrinjoje, kur atsidėkodamas už savo nepaprastą gyvenimą Švč. Mergelei Marijai pastatė paminklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Milijonierius redaktorius

2001-aisiais mirusio Percy‘io Rosso jaunystė nebuvo lengva, mat jis buvo Minesotos narkotikų prekeivio sūnus. P. Rossas dirbo keistokus darbus, o gautą uždarbį greitai iššvaistydavo. Galiausiai jis nusipirko plastikinius maišelius gaminusią kompaniją, taip išgelbėdamas ją nuo bankroto ir 1977-aisiais pradėjo savo labdaringą veiklą. Tada jis padovanojo daugiau kaip 1000 dviračių vaikams.

P. Rossas norėjo pasiekti daugiau žmonių, tad 1983-aisiais laikraštyje jis pradėjo rašyti skyrelį „Milijono dėka“. Per 16 metų tūkstančiai žmonių rašė P. Rossui prašydami jo pagalbos. O jis su džiaugsmu dalijo pinigus ir čekius tiems, kuriems labiausiai reikėjo pagalbos.

REKLAMA

Paskutinį straipsnį skyrelyje P. Rossas parašė 1999-aisiais nurodydamas, kad per visus metus jis išdalijo 30 mln. JAV dolerių. Tai buvo visi jo pinigai. Ir P. Rossas nesigailėjo išdalijęs visą savo turtą – galimybė dalintis savo turtu jam teikė didžiulį džiaugsmą.

7. Kinų milijardierius savo sūnums nepaliko nieko

Nekilnojamojo turto ir viešbučių magnatas Yu Panglin 2010-aisiais paskelbė paaukojęs labdarai likusius 470 mln. JAV dolerių, o bendra paaukota suma pasiekė 1.2 milijardo. Yu pabrėžė nepaliekantis jokio turto savo sūnums ir skatino kitus tautiečius pasekti jo pavyzdžiu.

REKLAMA

Kaip vėliau paaiškino Yu, jo filantropišką požiūrį suformavo vaikystės patirtis. Vyras užaugo skurde ir susidūrė su daugybe sunkumų, kuriuos turėjo iškęsti. Paklaustas, kodėl nieko nepaliko savo sūnums, vyras paaiškino, kad palikimas juos sugadintų, o be to, jie galį save išlaikyti ir be jo pinigų.

6. Santūrusis filantropas

Tikriausiai retas iš mūsų bus girdėjęs filantropo Chucko Feeney vardą. Šis airių-amerikiečių milijardierius stengiasi išlaikyti paslaptyje savo gerus darbus. Per pastaruosius 30 metų Ch. Feeney paaukojo apie 6.2 milijardo JAV dolerių iš savo didžiosios finansų imperijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad likusius 1.3 milijardo dolerių Ch. Feeney paaukos iki 2016-ųjų, o jo labdaringa veikla turėtų būti nutraukta 2020-aisiais. Ch. Feeney, kuris turtus susikrovė steigdamas neapmuitintų prekių parduotuves, neslepia, kad iki mirties jis nori paaukoti visus savo turtus. Filantropas tiki, kad taip paskatins ir kitus turtinguosius atsikratyti savo turtų iki mirties. Beje, Ch. Feeney pavyzdys jau įkvėpė B. Gatesą ir W. Buffetą įsteigti savo fondus.

Laukite tęsinio 

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų