REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius koalicijos partnerės Lietuvos lenkų rinkiminės akcijos lyderio Valdemaro Tomaševsio pasisakymus Europos Parlamente dėl esą diskriminuojamų lenkų Lietuvoje pavadino "politinės kultūros stoka".

REKLAMA
REKLAMA

"Vertinu, kad tai stoka elementarios politinės kultūros, kad teismai Lietuvoje yra nepriklausomi, ir politikai negali daryti jokio spaudimo teismams", - žurnalistams antradienį Seime komentuodamas V.Tomaševskio pareiškimą sakė A.Butkevičius.

REKLAMA

V.Tomaševskis antradienį Europos Parlamente pareiškė, kad "pastarieji skandalingi įvykiai Lietuvoje prieš tautines mažumas paliko blogą įspūdį ir tapo lyg deguto šaukštas Lietuvos pirmininkavimo medaus statinėje".

"Kova su autochtotinių tautinių mažumų kalbomis, palaikoma aukščiausios valdžios, yra ne kas kitas kaip kraštutinio nacionalizmo pasireiškimas, kurio neturėtų būti ES", - sakė V.Tomaševskis.

Plenarinėje sesijoje Strasbūre V.Tomaševskis sukritikavo teismo sprendimą skirti daugiau kaip 40 tūkst. litų baudą Šalčininkų valdininkui, kuris nevykdo teismo sprendimo nukabinti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles.

REKLAMA
REKLAMA

Nors ir sukritikavo V.Tomaševskį, premjeras A.Butkevičius taip pat kritiškai atsiliepė apie šį teismo sprendimą. "Kartais teisės taikymas tam tikruose nagrinėjamuose atvejuose, manau, taikoma netgi pažeidžiant tam tikrus moralės principus", - sakė premjeras.

Lietuvos prezidentė tuo tarpu LLRA vadovą sakė siekiant diskredituoti Lietuvą tarptautiniu mastu. "Asmeniškai ponui Tomaševskiui: aš manau, kad jūsų asmeninis siekis ir jūsų politinės karjeros tikslas yra Lietuvos diskreditavimas pačioje Lietuvoje, šiuose rūmuose ir tarptautiniu mastu", - Europos Parlamente sakė Lietuvos prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos politikai dėl nepriimamų įstatymų, kurie leistų platesnį lenkų kalbos vartojimą viešajame gyvenime, pirmadienį protestavo Lietuvos Seime. Iškilmingame parlamento posėdyje minint sovietų agresijos 23-ąsias metines ir kalbą sakant tuometiniam šalies vadovui Vytautui Landsbergiui, lenkų politikai demonstratyviai paliko salę.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos politikai ir juos remianti Varšuva siekia, kad Lietuva priimtų įstatymus, kurie leistų gatvių ir vietovardžių užrašus lenkų kalba ir leistų naudoti lenkišką abėcėlę rašant vardą ir pavardę asmens dokumentuose. Pagal dabartinius Lietuvos įstatymus, viešieji užrašai turi būti valstybine lietuvių kalba.

Lietuvoje lenkai sudaro 6,6 proc. gyventojų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų