REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medicininiai „superklijai“ buvo sukurti kaip potencialus širdies defektų pleistras, naudojamas ant operacinio stalo ar kraujavimui sustabdyti mūšio lauke. Ši lipni medžiaga širdies, kraujagyslių ar žarnyno operacijų metu ilgainiui gali pakeisti medicininius siūlus bei kabes. Kaip ir šios priemonės, odos klijai sujungtų žaizdos kraštus, kol ji pradėtų gyti.

REKLAMA
REKLAMA

Nors kol kas medicininiai klijai nėra pakankamai stiprūs atlaikyti žmogaus širdies ertmių ar didžiųjų kraujagyslių spaudimą, tačiau jau atlikti bandymai su kiaulėmis rodo teigiamus rezultatus.

REKLAMA

Šis Harvardo medicinos mokyklos specialistų išradimas yra įkvėptas gyvūnų gebėjimo sukibti su drėgnu paviršiumi naudojant lipnias išskyras, kaip tai daro šliužai. Polimerinė medžiaga suformuoja vandeniui atsparią plombą, kuri, veikiant ultravioletiniams spinduliams, sukabina audinį per kelias sekundes.

Kaip teigė išradimo bendraautorius profesorius Jeffrey Karpas, tai atvers duris į platesnį minimalių invazinių procedūrų pritaikymą. Kol kas reikalingi tolimesni tyrimai, užtikrinantys klijų saugumą žmogui, tačiau tikimasi, kad jie bus pradėti naudoti praktikoje po dvejų trejų metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų