REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT radijas, LRT.lt

Į kosmosą pirmuosius lietuviškus palydovus „LituanicaSat-1“ ir „LitSat-1“ gabenantis erdvėlaivis sekmadienį pasiekė Tarptautinę kosminę stotį.

REKLAMA
REKLAMA

Ten palydovai išbus apie mėnesį, kol stotyje esantys astronautai įvertins sąlygas ir kosminį eismą. Tada lietuviški ir kitų šalių palydovai bus išmesti į atvirą kosmosą, kuriame išbus apie pusmetį.

REKLAMA

Raketa „Anters“ erdvėlaivį „Cygnus“ iš NASA skrydžių centro Volopo saloje su palydovais iškėlė ketvirtadienio vakarą. „Cygnus“ iš viso gabena 33 mažuosius palydovus, 400 kg mokslinės įrangos, įvairių bakterijų ir skruzdėlių. Taip pat į kapsulę buvo sutalpinti mokinių eksperimentai, atrinkti vykdant NASA Kosminių skrydžių eksperimentų programą – talentingi vaikai tyrinės, kaip mikrogravitacijos sąlygos veikia kamienines ląsteles, aiškinsis, ar kosmose galima virti alų ir ieškos vaistų nuo vėžio.

REKLAMA
REKLAMA

Palydovus iš Tarptautinės kosminės stoties į atvirą kosmosą ketinama paleisti vasario 25-28 dienomis. Juos „išmes“ robotinė ranka, valdoma stotyje šiuo metu dirbančio japonų astronauto Koichi Wakata.

Informaciją apie galimas datas pateikusi JAV kompanija „Nanoracks“, kuri pagal sutartis ir organizuoja lietuviškųjų palydovų paleidimą, detalesnį tvarkaraštį žada tada, kai NASA peržiūrės stoties astronautų užimtumo grafiką.

Lietuviškus palydovus kūrė Vilniaus ir Kauno mokslininkų komandos. Erdvėlaivio, turinčio nugabenti palydovus į kosminę stotį, startas kelis kartus buvo atidėtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų