REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marius Eidukonis VL žurnalistas

Artėjant žiemos olimpinėms žaidynėms Rusijos kurorte Sočyje šalyje paskelbta dar neregėto masto saugumo pajėgų mobilizacija. Vasario 7–23 d. vyksiančios olimpiados saugumu rūpinsis kone 40 tūkst. pareigūnų.

REKLAMA
REKLAMA

Apsauga sausumoje ir jūroje

Pastangos užtikrinti olimpiados saugumą buvo dėmesio centre nuo pat 2007 m., kai Rusija užsitikrino teisę surengti šias žaidynes, įveikusi daug kliūčių, ir asmeniškai prisidėjo prezidentas Vladimiras Putinas. Kovo 7–16 d. Sočyje vyks ir žiemos parolimpinės žaidynės. Prezidento V.Putino įsakymu visiems saugumo pareigūnams uždrausta eiti atostogų, kol paskutinis olimpiados svečias iš užsienio paliks šalį. Nuo antradienio prie 37 tūkst. saugumo pareigūnų, prižiūrėsiančių tvarką didžiausioje žiemos sporto šventėje, prisidėjo armijos šarvuotosios mašinos ir karinių jūrų pajėgų laivai, budintys Juodojoje jūroje.

REKLAMA

Pagal Kremliaus įsakymą taip pat buvo nustatyta draudžiamoji zona, kurioje bus įrengti kontrolės postai keliuose, vedančiuose į Sočį, o miesto gyventojams nebus leidžiama privažiuoti prie olimpinių kompleksų be specialių leidimų. Be to, Rusijos pašto tarnyba paskelbė tikrinsianti visus laiškus ir siuntinius, siunčiamus į Krasnodaro regioną, ypač Sočį ir jo apylinkes, siekiant užtikrinti olimpiados saugumą.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, už teroristinės organizacijos įkūrimą gresia 15–20 metų įkalinimas ir piniginė bauda iki 1 mln. rublių (apie 79 400 Lt); dalyvavimas tokios organizacijos veikloje baudžiamas 5–10 metų laisvės atėmimo bausme ir 500 tūkst. rublių (apie 39 700 Lt) bauda. Tokia pat bausmė (iki dešimties metų nelaisvės ir pusės milijono rublių bauda) gresia ir teroristų rengimo stovyklų organizatoriams.

REKLAMA
REKLAMA

Griežtesnė oro keleivių patikra

Du pagrindiniai Maskvos oro uostai jau uždraudė turėti rankiniame bagaže bet kokių skysčių. Šeremetjevo ir Vnukovo oro uostai aptarnauja daugumą tarptautinių skrydžių Rusijoje. Per juos į šalį taip pat atvyks dauguma užsieniečių, planuojančių dalyvauti žaidynėse, kurios vyks kitą mėnesį.

Netikėtai įvestas draudimas, taikomas netgi kai kuriems receptiniams vaistams ir kosmetikai. Šie suvaržymai, patvirtinti Federalinės oro susisiekimo agentūros „Rosaviacija“, galios iki kovo 21 d. Toks sprendimas išprovokavo komentatorių įtūžį Rusijos interneto portaluose. Anksčiau abu Maskvos oro uostai leisdavo keleiviams įsinešti į lėktuvo saloną iki 100 ml skysčių. Saugumo analitikai teigia, kad dėl milžiniškų pastangų apsaugoti Sočio olimpinius kompleksus kitus šalies regionai gali tapti labiau pažeidžiami atakų. Pasak jų, tokios priemonės gali būti neveiksmingos be rimtų pastangų infiltruotis į potencialias teroristų kuopeles, ypač naudojant šiuolaikines technologijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Draudimas įsinešti skysčių Maskvos oro uostuose paskelbtas tuo metu, kai kitų šalių oro bendrovės ir vyriausybės švelnina griežtas taisykles, paskelbtas reaguojant į 2001 m. rugsėjo 11-osios atakas Jungtinėse Valstijose.

Dabar JAV teritorinio saugumo departamentas leidžia keleiviams įsinešti į lėktuvus kai kurių skysčių, pavyzdžiui, kūdikių maisto arba vaistų, jei jie iš anksto deklaruojami. ES į lėktuvo saloną leidžiama įsinešti iki litro skysčių, dantų pastos, kosmetinių kremų ir gelių, jei jie yra skaidriuose maišeliuose ir mažesnėse talpyklose. Be to, Federalinis saugumo biuras rinks informaciją apie pokalbius mobiliaisiais telefonais ir susirašinėjimą elektroniniu paštu, o visi svečiai iš užsienio privalės užsiregistruoti internetu.

REKLAMA

Pinigai statyboms ir saugumui

Sočio olimpiada vadinama V.Putino projektu, šaliai kainavusiu daugiau kaip 50 mlrd. JAV dolerių. V.Putinas asmeniškai rūpinosi, kad jo šalis tinkamai pasiruoštų pirmosioms po Sovietų Sąjungos subyrėjimo Rusijos organizuojamoms olimpinėms žaidynėms. 2007 m., kai Gvatemaloje buvo renkama šios olimpiados sostinė, prezidentas pareiškė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) vadovams, kad jo šalis surengs pačias geriausias žaidynes. Po to pažado greitai buvo duotas įsakymas Rusijos pramonės milžinėms modernizuoti nušiurusią komunistinių laikų Sočio architektūrą ir paversti šį kurortą futuristiniu miestu, kuris nepadarytų gėdos net Jungtiniams Arabų Emyratams.

REKLAMA

Ši misija buvo iš esmėsįvykdyta, nors buvo protestuojama dėl olimpiados projektų poveikio aplinkai ir pranešimų, kad žaidynių objektus stato migrantai darbininkai, kuriems mokami neteisėtai maži atlyginimai ir kurie apgyvendinti nežmoniškomis sąlygomis. Sočyje jau įrengta daugiau kaip 5 500 naujų vaizdo stebėjimo kamerų. Dauguma jų vaizdo įrašą atmintyje saugos 10 dienų, tačiau už 309 iš jų tiesiogiai atsakinga FST, šios kameros vaizdo įrašą atmintyje saugosianti 90 dienų.

Saugumą olimpiadoje padės užtikrinti ir nepilotuojami lėktuvai, pagaminti tiek Rusijoje, tiek kitose valstybėse. Beje, tai bus pirmas kartas, kai su jų pagalba bus stebimos olimpinės žaidynės: tai buvo planuojama Londone, tačiau nepavyko gauti reikiamų leidimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sulaukė akibrokšto

Tačiau V.Putinas nesugebėjo išvengti akibrokšto – daugelio didžiųjų Europos valstybių ir JAV lyderių sprendimo nedalyvauti Sočio olimpiados atidaryme dėl Rusijoje neseniai priimto įstatymo, draudžiančio homoseksualizmo propagandą. Vašingtonas demonstratyviai pasiųs delegaciją, kurioje bus homoseksualumo neslepiančių sporto žvaigždžių, tolių kaip olimpinis dailiojo čiuožimo čempionas Brianas Boitano ir teniso legenda Billis Jeanas Kingas. Rusijos olimpinio komiteto pirmininkas Aleksandras Žukovas nesureikšmino lyderių sprendimo neatvykti, jis sakė, kad tai niekaip nepaveiks olimpinių žaidynių.

Neigiama kai kurių šalių vadovų reakcija jau lėmė tai, kad V.Putinas atsižvelgė į kai kuriuos reikalavimus. Jis iš dalies atšaukė draudimą rengti protestus Sočyje. „Sveikiname šį pranešimą. Jis atitinka V.Putino mums suteiktus patikinimus, kad bus užtikrinta žodžio laisvė, taip pat surengtos saugios žaidynės“, – teigiama TOK pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų