REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lidija Jankauskienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Seimo Antikorupcijos komisija tikrino, ar efektyviai ir skaidriai naudojamos bendrovei „Toksika“ skirtos lėšos pavojingų atliekų deginimo gamyklai statyti. Gamykloje bus deginamos pavojingos atliekos, surenkamos mūsų šalyje. Per metus tokių atliekų bus sudeginama 8 tūkst. tonų.

REKLAMA
REKLAMA

Jau keletą metų Šiaulių rajone, Aukštrakiuose, tęsiasi pavojingų atliekų deginimo įrenginio statybos. Jo vertė daugiau nei 86 mln. litų, iš jų 52 mln. – Europos Sąjungos fondų parama. Įrenginys turėjo būti pastatytas 2009-aisiais, terminas pratęstas, nes per bandomuosius deginimus nustatyta, kad jis teršia aplinką – išmetami dioksinai ir furanai daugiau nei tris kartus viršijo nustatytą normą, todėl negali būti eksploatuojamas.

REKLAMA

„Lietuva pirko 20 kubų talpos katilą, kurio mes nematome, jis yra už tos sienos, o yra realizuotas 70 kub. metrų talpos katilas – dėl to viskas griūva, nepasiekiamos temperatūros arba jos pasiekiamos pernelyg brangia kaina“, – aiškina Šiaulių miesto Tarybos narys Artūras Visockas.

Rangovo atstovas visas kalbas, kad „Toksikos“ nelaimės esą kilo dėl keletą kartų planuotą galingumą viršijančio katilo, atmeta.

„Visi įrengimai atitinka techninius reikalavimus, esame pasirengę parodyti visus techninius dokumentus, kuriuos pateikėme konkursui. Nebūčiau protingas, planuodamas didesnius įrengimus, nei reikia, juk tai man ir kainuotų brangiau“, – teigia „Hafner“ kompanijos savininkas Heinrichas Hafneris.

REKLAMA
REKLAMA

Nepriklausomi ekspertai nurodė apie tūkstantį pažeidimų, kurių nepašalinus krosnis dirbs nuostolingai arba terš aplinką. Tačiau per keletą mėnesių visi trūkumai buvo sutvarkyti ir pernai gruodį bandymai vėl atnaujinti.

„Teršalų išmetimas normaliai yra apie 100 kartų mažesnis negu leistina norma. Reikia paminėti, kad „Toksikos“ išmetimai yra mažesni“, – tikina Ūkio ministro patarėjas, bendrovės „Toksika“ valdybos pirmininkas Marius Busilas.

Seimo antikorupcijos komisija prie „Toksikos“ problemų grįžta nebe pirmą kartą. Užfiksuoti pažeidimai pernai spalį perduoti Generalinei prokuratūrai, tyrimus atlieka STT ir FNTT.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Komisijos nariai gavo papildomos informacijos, kurios pagrindu bandysime šalinti, vadovaudamiesi Korupcijos prevencijos įstatymu, Antikorupcijos įstatymo nuostatomis šalinti bet kokias rizikas, pasitelksime STT, jeigu man pritars komisijos nariai“, – sako Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

Aplinkos projektų valdymo agentūros duomenimis šiuo metu rangovui nesumokėti tik 8 mln. litų, tačiau jei įrenginys nepradės dirbti, jam teks grąžinti visą europinę paramą – 50 mln. litų. Ar pavojingų atliekų deginimo gamykla atitinka reikalavimus ir gali dirbti, nuspręs valstybinė komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų