REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl lietuvių gyvenimo kokybės špagas surėmė „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis ir ekonomistė Aušra Maldeikienė. Vienam atrodo, kad lietuviai gyvena per gerai ir nori per daug poilsio. Kito pašnekovo nuomone, tokios kalbos nepagrįstos jokiais argumentais ir demonstruoja visišką neišprusimą.

Dėl lietuvių gyvenimo kokybės špagas surėmė „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis ir ekonomistė Aušra Maldeikienė. Vienam atrodo, kad lietuviai gyvena per gerai ir nori per daug poilsio. Kito pašnekovo nuomone, tokios kalbos nepagrįstos jokiais argumentais ir demonstruoja visišką neišprusimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį vienoje Žinių radijo laidoje „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis teigė, kad lietuviai turi ir taip daug šventinių darbo dienų, tad klausimas – ar reiktų įteisinti Kalėdines atostogas, „svarstytinas ir kaži, ar įgyvendinamas“. Anot jo, reikia nuspręsti, kokia valstybe norime būti – pietietiška, kur visi „atsipūtę“ ar šiaurietiška.

REKLAMA

Verslininkas Kalėdines atostogas prisipažino praleidęs lietuvių jau pamėgtoje Ispanijos saloje Tenerifėje. Nors darbas, pašnekovo teigimu, švenčių metu buvo „sustojęs“ ir neefektyvus, jo nuomone, Lietuvai tikrai nereikia dar daug šventinių dienų.

Pašnekovo teigimu, Lietuva yra viena iš tų šalių, kuri turi daugiausiai nedarbo dienų valstybėje. Verslininkas dalijosi patirtimi ir pasakojo, kad Pietuose žmonės labiau „atsipūtę“, bet tai matosi ir jų ekonominėje būklėje.

REKLAMA
REKLAMA

Sukritikavo už nepatriotiškumą

Verslininkas tikino, kad 2013 m. Tenerifę aplankė 5 mln. turistų, kurie ten paliko milijardus eurų. Kol Lietuva negalės pasigirti tokiu stipriu turizmu, tol dirbti reikės daugiau.

„Pinigai tiesiog iš niekur, pastangų reikia labai mažai, nes jie turi Dievo dovaną – klimatą (...) Iš to jie gali sukurti daug pridėtinės vertės. Mums, kad sukurtume pridėtinę vertę, reikia labai stipriai konkuruoti, nes aplink mus yra daugybė valstybių, kurios gali teikti tokias pačias paslaugas“, - apie ispanų privalumus kalbėjo verslininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, mums teks susitaikyti su tuo, kad teks dirbti šiek tiek kitaip nei dirba ispanai arba tiesiog mums tos svajonės apie geresnį ir gražesnį gyvenimą gali būti labai tolimos – esą gali būti, kad dar ilgokai teks palaukti to gražaus gyvenimo.

Po tokio verslininko komentaro, savo „Facebook“ paskyroje A. Maldeikienė ironizavo: „Jeigu JUS taip ilsėsites, tai MES dar ilgai nematysime gražaus gyvenimo“, — geriausias komentaras. Dar pridursiu, kai jie taip ilsisi Lietuvos žmonės netenka pajamų, nes anų pinigai atitenka ispanams.“ (kalba netaisyta – balsas.lt).

REKLAMA

Laisvos dienos iš valstybės ne tik atima, bet ir duoda

Ketvirtadienį ekonomistė Aušra Maldeikienė Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė, jog išsamesnis pastarųjų metų tyrimas parodė, kad už Lietuvą mažiau švenčių turi tik trys Europos šalys – tai Lenkija, Italija ir Rumunija. Ir jokios koreliacijos tarp švenčių skaičiaus Europos pietuose ir Šiaurės valstybėse nėra.

„Tiesa, Skandinavijos valstybėse nedarbo dienų yra gerokai daugiau. Ilgiausiai dirbanti Europos šalis yra Graikija, trumpiausiai dirba danai. Graikai dirba 40 procentų daugiau, negu kad vokiečiai.“

REKLAMA

Antra vertus, anot ekonomistės, kai ilsimės, dalis verslo iš to užsidirba. Tai vadinamasis laisvalaikio verslas – kavinės, restoranėliai, kaimo turizmas ir pan.

„Kitas dalykas – darbo valandų skaičius labai susietas su pačia ūkio struktūra. Kodėl graikai dirba ilgiau? Graikijoje išplėtotas smulkus turizmo verslas. O čia darbo valandos labai ilgos. Jeigu verslas investuoja į labai aukštos kokybės technologijas, darbuotojas dirba labai produktyviai ir jam nereikia labai ilgai dirbti.“

Pasak A. Maldeikienės, vis daugėja žmonių, dirbančių intelektualinį darbą. Čia labai sunku išmatuoti darbo valandas. Ir ne išdirbtomis valandomis tautos gerovė matuojama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbo valandos kuo toliau, tuo labiau yra neišmatuojamos

Paklausta, ar yra šansų, kad tokia gerovė, apie kurią kalba A. Avulis, kada nors ateis, ekonomistė ironizavo: „Tai ponui Arvydui Avuliui ji tikriausiai jau atėjo, jis ten jau sėdi, nes Kalėdas praleidžia šiltuose kraštuose, tai turbūt nedirba nuo ryto iki vakaro. Manau, kad bandome analizuoti sudėtingus klausimus, kurie neturėtų būti bandomi analizuoti tokiomis tuščiomis frazėmis.“

Pasak ekonomistės, pasaulis yra neatsakomas klausimas. „Pasaulis tampa vis sudėtingesnis, vis daugiau žmonių dirba intelektualinį, protinį darbą, kurio darbo valandų išmatuoti yra neįmanoma - galima sakyti, kad tokie žmonės dirba visą laiką, kada nemiega, nes jie galvoja. O protinio darbo sukuriamas produktas gali būti ir labai didelis, ir labai menkas. Protinis darbas apskritai negarantuoja, kad gausi gražiai pagamintą detalę. Visą gyvenimą dirbus intelektualinį darbą galima gauti daug, o galima ir nieko negauti – toks yra mokslininkų darbas“, – sakė A. Maldeikienė.

Ekonomistės teigimu, vis daugiau žmonių dirba ilgas valandas ne todėl, kad turėtų materialinę, o tam tikrą intelektualinę gerovę. Be to, Lietuva ir taip yra viena ilgiausias darbo valandas skaičiuojančių Europos Sąjungos valstybių, nes žmonėms neužtenka vieno atlyginimo tam, kad išgyventų, todėl dirbama vakarais, naktimis, savaitgaliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų