REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Traukiniais į Aziją keliauja ir vogti automobiliai

Lazdijų rinktinės pasieniečiai prieš naujuosius metus sulaikė keletą Vokietijoje pavogtų automobilių. Įtariama, kad per Lietuvą tokių automobilių labai daug išvežama į Tadžikiją.

Lazdijų rinktinės pasieniečiai prieš naujuosius metus sulaikė keletą Vokietijoje pavogtų automobilių. Įtariama, kad per Lietuvą tokių automobilių labai daug išvežama į Tadžikiją.

REKLAMA

Plovykla Tadžikistane

Pareigūnai, pasinaudoję šiuolaikinėmis ryšių priemonėmis, GPS sistemomis, atsekė, kad daugiau nei 200 Vokietijoje pavogtų automobilių, tarp kurių 93 BMW markės, važinėjasi Tadžikistano keliais. Dabartiniai jų savininkai yra ne kokie nors banditai, o šalies elitui priklausantys žmonės. Ir ne bet kokiam – o pačiam aukščiausiam sluoksniui. Vartotojų teisių gynimo vienas iš vadovų Tomas Heilmanas vokiečių laikraščiui „Bild“ paaiškino, kad „dauguma automobilių naudojasi su Tadžikistano prezidento Emomalio Rachmono aplinka giminystės ar verslo ryšiais susiję žmonės“.

Tų 200 automobilių, kuriuose buvo palydovinės apsaugos sistemos, kartu su vokiečiais ieškojo ir mūsų šalies pareigūnai. Spaudos duomenimis, beveik visos Vokietijoje vogtos mašinos į Tadžikistaną patenka per Lietuvą. Jos ne tik pravažiuoja mūsų šalį tranzitu, tačiau čia yra kaip ir legalizuojamos. Lietuvos auksarankiai meistrai perkala numerius, pagamina naujus dokumentus. Po to, mašinos kraunamos į geležinkelio konteinerius ir keliauja į paskirties vietą.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol Tadžikijos valdžia ignoravo bet kokį vokiečių kreipimąsi dėl pagalbos surandant vogtus automobilius. Net į Užsienio reikalų ministro pavaduotojo parašytą raštą vokiečiai negavo jokio atsakymo. Tadžikų pasiuntinybė tik pranešė, kad kreipimasis neturi jokio juridinio pagrindo. Tadžikijos atstovai paaiškino, kad automobiliai, kol pasiekia jų šalį, pravežami per kelių valstybių sienas, tikrinami tų šalių muitininkų, tačiau niekas nepastebi, kad būtų netvarkingi dokumentai ar kažkas panašaus.

REKLAMA

Po to, kai skandalas įgavo tarptautinį lygį, Tadžikistano pasiuntinys Vokietijoje Imomidinas Satorovas viename radijo interviu pareiškė: „Jeigu tie automobiliai buvo surasti pasinaudojant GPS sistema, tai kodėl tai nebuvo padaryta iki atvežant juos į Tadžikistaną. Vokiečių teisėsaugininkai galėjo pasidalinti informacija apie pavogtus automobilius anksčiau su mūsų pareigūnais ir tada tų automobilių niekas Tadžikistane nebūtų užregistravęs“.

Diplomatas tvirtino, kad tadžikai siūlė Vokietijai bendradarbiauti, kad užkirsti kelią vogtų automobilių patekimui į Aziją, tačiau nesulaukė supratimo. „Tadžikistanas prašė Vokietijos pareigūnų pateikti informacijos iš savo duomenų bazės apie pavogtus automobilius mūsų šalies pareigūnams, kad būtų užkirstas kelias neteisėtam importui į Tadžikistano Respublikos teritoriją. Tačiau to nebuvo“, – sakė I. Satorovas.

REKLAMA
REKLAMA

Po to, kai agentūra AFP pranešė, kad automobilių vagysčių tema buvo pagrindinė buvusio Vokietijos užsienio reikalų ministro susitikime su Tadžikistano pasiuntiniu Berlyne, I. Satorovas to nepripažino ir sakė, kad tai tebuvo eilinis susitikimas. „Tai jokia naujiena, – sakė pasiuntinys. – Tuo labiau, kad Vokietija tokias problemas jau anksčiau yra svarsčiusi ir su kitomis šalimis“. Diplomatas buvo pasipiktinęs ir Vokietijos spauda, „kuri be tardymo ir teismo apkaltino automobilių savininkus, kad šie važinėja vogtomis mašinomis“. Tadžikistano ambasada pavadino „visiškai nepagrįstais“ kaltinimus, kad Vokietijoje pavogti automobiliai atkeliavo iki prezidento šeimos, ir pareiškė, jog tuo siekiama „pakenkti šalies ir valstybės vadovo reputacijai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kad dešimtys brangių automobilių, pavogtų Vokietijoje, galų gale atsiduria Tadžikistane dar 2011 metais rašė vokiečių leidinys „DW-World“. Tuomet buvo pasakojama apie vokiečių specialistus, atvažiavusius į Dušambę, kad padėtų tadžikų kolegoms. „Mes neturime tikslių skaičių apie tai, kiek Vokietijoje pavogtų automobilių patenka į Azijos šalis. Galiu tik pasakyti, kad Tadžikistanas turi vogtų automobilių „autoplovyklos“ reputaciją. Panašiai kaip Moldova, Rumunija ir Rusija“, – tuomet tvirtino Interpolo ekspertas Erikas Šturmas.

Tačiau yra ir kita problema. Jei tadžikai ir suranda vogtus automobilius, tai vokiečiai neskuba jų atsiimti. Matyt, dėl to, kad dalis automobilių pavagiama su savininkų žinia. Pastarieji gauna dalį užmokesčio iš vagių, o po to – dar ir iš draudimo, tad neskuba nei pranešti apie vagystes, nei atsiimti surastus automobilius.

REKLAMA

Surandami ir Lietuvoje

Automobilių vagysčių tyrimą atliekantys mūsų šalies pareigūnai irgi gali patvirtinti, kad vogti automobiliai turi paklausą Tadžikijos rinkoje. Lapkričio mėnesį po daugiau kaip pusmetį trūkusio tyrimo, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus pareigūnai iškrėtė traukinį Palemone ir viename vagone rado 2 automobilius: „Honda Civic“, 2009 m. laidos, (nuo spalio 28 d. ieškomas Nyderlanduose) ir „Toyota RAV 4“ (nuo lapkričio 24 d. ieškomas Čekijoje), kurie buvo paruošti išvežti į Tadžikistaną.

Po to autotransporto priemonių grobimus tiriantys pareigūnai patikrino ir garažus. Viename jų surado dar vieną automobilį „Toyota RAV 4“, 2011 m. laidos, kuris taip pat buvo pavogtas Čekijoje, o kitame – buvo rastas dar vienas užsienyje vogtas automobilis „Honda Accord“. Kriminalistai sulaikė du niekur nedirbančius vyrus, kuriems pareiškė įtarimus dėl nusikalstamu būdu gauto didelės vertės turto įgijimo ir transporto priemonės identifikacinių numerių suklastojimo.

REKLAMA

Kovo mėnesį trys vogti prabangūs automobiliai buvo aptikti geležinkelio terminale Marijampolėje. Rastas visureigis „Toyota Land Cruiser“ nuo vasario 18 dienos buvo ieškomas kaip vogtas Vokietijoje, automobilis „Mercedes Benz“ taip pat pavogtas Vokietijoje ir jo pasigesta kovo 7 dieną, bei automobilis „Mercedes Benz ML 250“, kuris nuo sausio 17 dienos buvo ieškomas kaip pavogtas Ispanijoje. Visus tris automobilius ketinta išgabenti į Aziją.

Internacionalinė draugystė

Tikslios statistikos, kiek užsienyje pavogtų automobilių iš Lietuvos išvežama į Aziją, niekas nežino, tačiau kas mėnesį sulaikoma bent po keletą iš Vokietijos, Švedijos, Italijos ir kitų valstybių pavogtų ir į Lietuvą atvairuotų prabangių mašinų. Dažniausiai visos jos kraunamos į traukinių vagonus ir gabenamos į Kirgiziją, Tadžikiją. Rečiau vogti automobiliai išardomi ir parduodami dalimis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaunas užsienyje vogtų automobilių realizavimui yra ypač tinkama vieta, nes čia vienas didžiausių šalyje automobilių turgus, kuriame daug kazachų, tadžikų. O šalia – geležinkelio stotis su krovininiais traukiniais.

Vogti mašinas užsienyje ir atvairuoti jas iki Lietuvos dabar visai nesudėtinga. Sėdai į vogtą automobilį, tarkim, Vokietijoje ir ramiai atvažiavai iki pat Lietuvos – juk nėra jokių muitinių. Dažniausiai tie, kurie vogtus automobilius atvairuoja, patys jų nevagia. Veikia tam tikros grupės, kurios specializuojasi automobilių „nuvaryme“. Nors mūsų tautiečių dabar daug kone kiekvienoje Vakarų Europos šalyje, prabangius ir naujus automobilius gali pavogti ne bet kas. Tam reikia ne tik žinių, bet ir specialių įgūdžių.

REKLAMA

Prabangius automobilius vagiančių ir į Aziją gabenančių nusikaltėlių grupuotėse gali rasti įvairių tautybių asmenų. Pavyzdžiui: mašiną Nyderlanduose pavagia olandas, iki mūsų šalies ją atvairuoja lietuvis, o į vagonus krauna ir transportavimu rūpinasi tadžikas. Klesti graži internacionalinė „draugystė“.

Sulaiko pasieniečiai

Beje, prieš pat naujuosius keletą vogtų automobilių sulaikė pasieniečiai. Kalvarijos užkardos pareigūnai Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimo ribose, kelyje Suvalkai–Marijampolė, sustabdė krovininį automobilį DAF su dengta priekaba. Ką tik iš Lenkijos įvažiavusią transporto priemonę vairavo 40-metis Estijos pilietis.

REKLAMA

Priekaboje pasieniečiai išvydo du prabangius automobilius be numerių. Kaip vėliau paaiškėjo, šių metų liepą pagamintą „Range Rover“ ir praėjusių metų vasarį – „Jaguar Discovery 4“.

Mašinų dokumentų estas neturėjo. Kelis šimtus tūkstančių litų kainuojantys automobiliai gruodžio 13 dieną buvo pavogti Vokietijoje. Ar juos estas vežėsi į tėvynę, ar jie būtų keliavę į Aziją, dabar aiškinasi ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai.

Dar viename Valstybės sienos apsaugos tarnybos pranešime, rašoma, kad pasieniečiai to paties, Salaperaugio kaimo ribose, sustabdė ką tik iš Lenkijos įvažiavusį mikroautobusą „Mercedes Benz Sprinter“ su vokiškais numeriais. Mikroautobusą vairavo 36 metų Kauno gyventojas. Pasieniečiams paprašius pateikti transporto priemonės dokumentus paaiškėjo, kad vyras teturi „Mercedes Benz Sprinter“ registracijos liudijimo kopiją. Kaunietis VSAT pareigūnams teigė, kad mikroautobusą parvairuoti iš Vokietijos paprašė nepažįstamas asmuo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalvarijos pasieniečiai nustatė, kad šio „Mercedes Benz Sprinter“, kaip vogto, paiešką gruodžio 18 dieną paskelbė Vokietijos teisėsaugininkai. Nepatvirtintais duomenimis, mikroautobusas gali būti pagamintas 2010 metais. Tokie pranešimai spaudą pasiekia vos ne kiekvieną dieną. Iš viso pernai pasieniečiai sulaikė 98 automobilius, kurie, įtariama, buvo vogti.

Petras IVANAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų