REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nužudymai šeimose – girtavimo pasekmė

Kas mėnesį už grotų pasiunčiami keli namiškių žudikai

Senas ir gerai žinomas posakis „Mano namai – mano tvirtovė“, liudijantis apie žmogaus saugumą savuose namuose, seniai jau nebeatspindi tikrovės. Tai rodo policijos įvykių suvestinės, kasdien užfiksuojančios dešimtis smurto šeimose faktų, ir teismai, kas mėnesį pasiunčiantys už grotų po kelis nuteistus namiškių žudikus.

Senas ir gerai žinomas posakis „Mano namai – mano tvirtovė“, liudijantis apie žmogaus saugumą savuose namuose, seniai jau nebeatspindi tikrovės. Tai rodo policijos įvykių suvestinės, kasdien užfiksuojančios dešimtis smurto šeimose faktų, ir teismai, kas mėnesį pasiunčiantys už grotų po kelis nuteistus namiškių žudikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išgerdavo abu

Neseniai žudiku Kauno apygardos teismas paskelbė Jaugeliškių kaimo (Jonavos r.) gyventoją Lionginą Davalgą (56 m.). Išnagrinėjus bylą dėl Vitalijos Davalgienės (52 m.) nužudymo, pripažinta jos sutuoktinio kaltė. Už tai L. Davalga pasiųstas kalėti 9 metus.

REKLAMA

Už grotų bedarbis dviejų vaikų tėvas atsidūrė praėjusių metų kovo 21-ąją, kai jo marti iškvietė greitąją pagalbą merdinčiai savo anytai. Ši, peiliu sužalota į krūtinę, sėdėjo virtuvėje, iš žaizdos bėgo kraujas. Atvykę medikai tegalėjo pasakyti, kad V. Davalgienė jau mirusi.

Neblaivus (2,41 promilės alkoholio kraujyje – vidutinis girtumo laipsnis) L. Davalga buvo iškart sulaikytas.

Davalgų, susituokusių prieš 32 metus, namuose barniai buvo įprasti. Tai pareigūnams liudijo ir jų vaikai. Nesantaikos neišvengta greičiausiai tik dėl to, kad abu sutuoktiniai mėgo išgerti. Teisme L. Davalga įtikinėjo, kad kone visada konfliktų iniciatorė būdavusi žmona – esą ji, būdama neblaivi, nuolat ieškodavusi priekabių, provokuodavusi vyrą. Esą taip buvę ir lemtingąją kovo 21-osios pavakarę, kai L. Davalga, dieną dirbęs viešuosius darbus, vėliau nusipirko ir tuoj pat išgėrė 2 butelius stipraus alaus bei parėjo namo.

REKLAMA
REKLAMA

Namie žmona vyro nepasitiko šiltu žvilgsniu ir gera nuotaika. Ji buvo neblaivi (po mirties nustatytas sunkus girtumo laipsnis – beveik 3 promilės alkoholio) ir priešiškai nusiteikusi. Anot L. Davalgos, iškart pradėjo keikti jį, vadinti nevykėliu, rėkavo ir tuo labai erzino. Vyras užkūrė krosnį rūsyje ir grįžęs jau dairėsi ko nors užkrimsti, tačiau neblaivi žmona tik sukinėjosi virtuvėje ir vis keiksnojo sutuoktinį, turėdama butelį pilstuko.

„Pančių“ nepaisė

Anot L. Davalgos, žmonos elgesys jį taip supykdė, kad jis staiga atėmė iš žmonos pilstuką ir skubiai pats užsivertė bei išgėrė, o tada griebė peilį ir dūrė juo žmonai į krūtinę. Iki šio žingsnio būta ir susistumdymo – virtuvėje nukrito nuo sienos spintelė, pažiro šukių. Garsai prišaukė į virtuvę Davalgų sūnų ir marčią, gyvenančius kitame namo aukšte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai nustatė, kad V. Davalgienė sužalota dviem dūriais į krūtinę – jie pasiekę net plaučius ir širdį, pažeidę šonkaulius, įvykęs nukraujavimas.

Taip tragiškai baigėsi poros gyvenimas. Pastaruoju metu į tokią šeimos tragediją eita vis sparčiau: ir neblaivi žmona puldavusi sutuoktinį peiliu, todėl namie neretai būdavę išslapstyti peiliai, ir vyras smurtavęs prieš žmoną, dėl ko prieš porą mėnesių iki tragedijos jis sulaukęs Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo „pančių“.

Bet Davalgų atvejis parodė, kad tie minėto įstatymo „pančiai“ – tik teorija. Mat L. Davalga sausį buvo įpareigotas laikinai išsikraustyti iš šeimos namų, kol įvyks teismas dėl smurto prieš žmoną, tačiau šio įpareigojimo vyras nepaisė. Žmona dėl to nesiskundė pareigūnams, vaikai irgi nepranešė apie tėvą, tebegyvenantį kartu, o pareigūnai patys situacijos netikrino, seniūnijos darbuotojai nesikišo. Dabar tegalima pasvarstyti, ar tik ne toks visų abejingumas pražudė V. Davalgienę, o iki tol neteistą L. Davalgą pavertė žudiku ir kaliniu.

REKLAMA

„Mostelėjo“ peiliu Labai panašiai alkoholis sunaikino ir Strazdiškių kaime (Prienų r.) gyvenusių Daraškevičių šeimą. Lemtingas sutapimas: šios poros mirtinas konfliktas kilo irgi praėjusių metų kovo 21-osios pavakarę, beveik tuo pačiu metu, kaip ir Davalgų – Jonavos rajone.

Anksčiau neteistas Vytautas Daraškevičius (56 m.) neseniai išgirdo Kauno apygardos teismo jam skelbiamą nuosprendį: 12 metų nelaisvės už žmonos Danutės (53 m.) nužudymą.

Šioje šeimoje tokios atomazgos reikėjo tikėtis. Taip „Akistatai“ teigė Daraškevičių poros kasdienybę žinoję žmonės. Mat abu girtavo, pykosi, triukšmavo, vyras namie būdavo grubus ir žiaurus. O žmona Danutė buvo labai ramaus būdo moteris, po sutuoktinio išpuolių niekam nesiskųsdavo, savo kančią skandindavo alkoholyje. Anksčiau, kai Danutė dirbo virėja Jiezno vaikų darželyje, ji negerdavo ir būdavo minima tik geru žodžiu – esą tyli ir kantri, sąžininga, paslaugi ir maloni.

REKLAMA

Daraškevičių šeimos namai – vienkiemyje, esančiame prie miško. Čia pora turėjo nedidelį ūkį ir jame visai neblogai tvarkėsi. Bent jau iš šalies taip atrodė.

Tą kovo 21-ąją sutuoktiniai namie, kaip teigė V. Daraškevičius, išgėrė keletą butelių stipresnio vyno, ir begeriant kilo ginčas: esą žmona pradėjo kaltinti vyrą neištikimybe. Vengdamas rimtesnio barnio, Vytautas išėjo į kiemą pašerti šuns, o žmona išbėgo paskui ir pradėjo stumdytis. Tuomet Vytautas ir mostelėjo žmonos link tuo metu rankoje turėtu virtuviniu peiliu. Vieno šio „mostelėjimo“ pakako, kad moteriai būtų giliai sužalota krūtinė ir įvyktų vidinis nukraujavimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Supratęs, ką padarė, Vytautas paskubomis svarstė, ką daryti toliau: ir namus ketino padegti, ir virvę sau jau buvo susiradęs. Bet tuo metu Danutei paskambino jos brolis, tad atsiliepęs Vytautas nieko neslėpė – pasakė peiliu sužalojęs žmoną.

Netrukus pas Daraškevičius atskubėjo ir apylinkės inspektorius, ko gero, išgelbėdamas Vytautą nuo jau planuoto žiauraus nuosprendžio sau, ir greitoji pagalba. Tačiau Danutės gyvybės nepavyko išsaugoti. Po įvykio Vytautas buvo vidutiniškai apgirtęs – jo kraujyje aptikta 2,34 promilės alkoholio. Vyras teisme teigė, kad nebūtų nužudęs žmonos, jeigu ne tos promilės...

REKLAMA

Prieš motiną – spyriu

Alkoholis sugriauna ne tik brandaus amžiaus namiškių gyvenimą. Ir ne tik sutuoktinių ar sugyventinių. Kaip neseniai nustatė Vilniaus apygardos teismas, jaunas vilnietis Vitalijus Rusakovas (27 m.), pasiųstas kalėti už grotų 9 metus, irgi dabar gali keikti tik alkoholį. Blaivus jis kažin ar būtų pakėlęs ranką prieš savo motiną Eleną Rusakovą (52 m.).

Tragedija šioje Naujosios Vilnios šeimoje įvyko 2012 metų liepos 6-ąją, kai Lietuvoje tradiciškai buvo minima Karaliaus Mindaugo karūnavimo diena. Vitalijui ši diena turėjo būti svarbi, nes tuo metu jis buvo profesionalus Lietuvos kariuomenės karys.

REKLAMA

Vakare namo parėjęs kariškis iš karto susinervino, kai kieme rado girtaujančią savo motiną. Anot kaimynų, E. Rusakova mėgdavo išgerti, dėl to kartais nesumokėdavo už butą, tad sūnus būdavo nepatenkintas. Nors jis ir pats nevengdavo stiklelio, motinos girtavimas kariškį siutino. Tą įsiūtį vaikinas kartais išliedavo smurtu.

Nesusivaldė Vitalijus ir tą liepos 6-ąją. Radęs motiną neblaivią, sūnus tuoj susibarė su ja ir spyrė į pilvą. Motina parkrito, tad susivaldęs sūnus ją pakėlė ir parvedė namo, o pats su drauge išvyko prie ežero.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitą rytą E. Rusakova pasijuto labai blogai ir paprašė sūnaus iškviesti greitąją pagalbą. Ligoninėje medikai nustatė pacientei dvylikapirštės žarnos plyšimą. Vilnietė buvo operuota, tačiau po 3 dienų ji mirė.

Ieškodami žudiko, policijos pareigūnai turėjo teisę klausytis V. Rusakovo pokalbių telefonu ir išgirdo, kad jis, kalbėdamas su drauge, nerimavo dėl savo ateities – esą gausiąs 20 metų už tyčinį motinos nužudymą. Be to, prašė draugės, kad ji liudytų tik jo naudai. Taip pat paaiškėjo, kad anksčiau Vitalijus smurtavęs ne tik prieš motiną, bet ir prieš savo draugę. Dėl to mergina net buvo nusprendusi su juo skirtis, kurį laiką Vitalijaus buvo persekiojama, tačiau nesiskundė, nes nutarė nebegadinti jam, kariškiui, karjeros.

REKLAMA

Vis dėlto po motinos nužudymo V. Rusakovo tarnybos karjera nutrūko. Dabar jau buvęs kariškis – 9 metus privalantis „zonoje“ gyventi kalinys. Teismas dar priteisė iš nuteisto žudiko ir Ligonių kasos ieškinį – 2317 litų. Tiek kainavo sunkiai sužalotos E. Rusakovos gydymas, trukęs kelias dienas, stengiantis išplėšti sūnaus smurto auką iš mirties nagų.

Tik faktai:

Policijos departamento duomenimis, pernai iki gruodžio 1 dienos Lietuvoje buvo nužudyta 160 žmonių – vadinasi, po nužudymą kas antrą ar trečią dieną.

Kalėjimų departamento duomenimis, šiuo metu Lietuvos įkalinimo įstaigose beveik 24 procentai kalinių yra asmenys, nuteisti už nužudymus – taigi žudiko vardas slegia maždaug pustrečio šimto nuteistųjų.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų