REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Edmundas Jakilaitis, LRT televizijos laida „Dėmesio centre“, LRT.lt

Nuo alkoholizmo gydęsis parlamentaras Egidijus Vareikis tikina, jog šiandien yra sveikas. Vis dėlto jo partijos vadovybė kolegą ragina iš Seimo pasitraukti.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl šis delsia priimti sprendimą – laidoje „Dėmesio centre“.

– Pone Vareiki, apie tai, kad esate alkoholikas, jūsų partijos kolegos teigia nežinoję iki tol, kol buvote pirmą kartą nufilmuotas žurnalistų. Kiek laiko pats žinote, kad esate alkoholikas?

REKLAMA

– Pripažinau prieš kelis mėnesius, kai teko dėl to gydytis. Bet tai nėra svarbiausia mano liga.

– Ar jūs esate anksčiau gydęsis nuo alkoholizmo?

– Na, kaip... Aš tiesiog nenorėjau gerti ir laikiausi, bet nebuvo intensyvaus gydymo. Manau, buvo nepakankamas, o dabar ėmiausi rimtesnio gydymo.

– Jūs girtas sumušėte žmoną. Taip elgėtės pirmą kartą?

– Taip, bet tai buvo pasekmė visų ligų, apie kurias ir šnekame.

– Jūs išgėręs darotės agresyvus?

– Na, dabar kalbėčiau būtuoju laiku ir vienaskaita.

– Jūsų žmona jums atleido?

– Mūsų santykiai, kaip pasakyti, ne tik, kad atleido – tai yra stebuklas. Ji mane palaiko, gydė ir gydo. Jau trisdešimt metų ji su manimi. Pastaruoju metu labai rūpinosi mano sveikata.

REKLAMA
REKLAMA

– Jūs gydėtės profesionaliai – medicinos įstaigoje?

– Taip.

– Kur gydėtės?

– Negaliu visko atskleisti, bet gydžiausi stacionariai – gulėjau ligoninėje. Manimi rūpinosi įvairūs specialistai, ne tik narkologai.

– O kokie dar?

– Psichologai.

– Viešojoje erdvėje buvo pasirodžiusi informacija, kad jums diagnozuota depresija?

– Taip. Tai yra svarbiausia liga, o visos kitos – išvestinės. Labai džiaugiuosi, kad šiandien esu sveikas.

– Jūs susirgote depresiją jau po visų plačiai nuskambėjusių įvykių?

– Prieš tai. Visa tai, kas su manimi vyko ir kas buvo visur rodoma – depresijos pasekmė. Tiesą sakant šiandien, kai žiūriu tuos kadrus, kažkuria prasme ir smagu matyti kaip pasikeičiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Jūs net vizualiai pasikeitėte – esate ženkliai sublogęs.

– Vienas iš būdų pasveikti – reikėjo atsikratyti ne tik dvasinių šiukšlių, bet ir fizinių. Man pavyko, džiaugiuosi. Šiandien jaučiuosi lengvesnis ne tik fiziškai, bet ir dvasiškai. Visa tai, ką iki šiol kalbame yra tas Vareikis, į kurį galime žiūrėti archyvuose. Šiandien pas jus aš esu visai kitas.

Taip pat pataisysiu jus. Griežtai taip sakėte, kad partija liepė, o Vareikis spyriojasi. Tai nei partija liepė, nei Vareikis spyriojasi. Mes nutarėme, kad reikia išanalizuoti visus už ir prieš – tada priimsim sprendimą.

REKLAMA

– Pone Vareiki, jei suklysiu – pataisykit, prieš dvejus metus viešai esate pasakęs – „atsižadu“. Tada irgi kalbėjote apie naują pradžią ir taip toliau.

– Taip, atsižadėjau ir tai dariau sėkmingai kurį laiką. Bet tie, kas yra susidūrę su šia problema žino, kad atsižadėti galima, bet ligos kartais padaro savo. Liga yra ne noro reikalas. Bet šiandien aš kitoks negu buvau prieš pusę metų.

– Pone Vareiki, kodėl jūs vis dar Seimo narys?

– Ką reiškia: „kodėl vis dar Seimo narys“?

– Kodėl jūs nepriimate sprendimo?

– Sprendimas nėra šios dienos sprendimas. Aš iš tikrųjų sunkiai susirgau, man reikėjo pasveikti. Dabar, kai pasveikau, sprendimą priimsiu. Pažiūrėsiu, kiek galiu atlikti savo darbo. Esu Seimo narys todėl, kad esu. Žinote, Seimo narys yra tik statusas, jį galima pakeisti.

REKLAMA

Galiausiai ne tik jūs, ne tik partijos vadovybė, bet ir aš bendrauju su savo rinkėjais, kolegomis – darom viską, kad visiems būtų gerai.

– Ką reiškia – tariatės su rinkėjais? Jūs išrinktas pagal sąrašą.

– Taip, bet aš žinau, kas mane rinko. Žinau, už kokius projektus esu atsakingas, kokius darbus vykdau. Rinkėjai yra.

– Jūsų nuomone, A. Kubiliaus, I. Degutienės ir J. Razmos pasiūlymas išeiti iš Seimo – jums yra sąžiningas pasiūlymas?

– Pasiūlymų būta daug. Aš jiems visiems labai dėkoju, nes iš tiesų jie daug prisidėjo prie to, kad būčiau sveikas. O šiandien jokio konkretaus sprendimo nepriėmėme. Pasiūlymų yra daug ir visus juos svarstysime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Jūs manote, kad A. Kubilius po savaitės persigalvos ir sakys, kad jau galite būti Seimo nariu?

– Negalvoju. Andrius Kubilius sakys tai, ką sakys. Aš negaliu už jį kalbėti. Ir aš sakysiu tai, ką aš sakysiu.

– Pone Vareiki, dėl sveikatos problemų viskas aišku, tačiau dėl moralinių problemų – visiškai neaišku. Kaip jūs, gydydamasis nuo alkoholizmo, išnaudojote visas parlamentinei veiklai skirtas lėšas?

– Jūs pasakėte daug neteisybės. Pirma, aš nesigydžiau visą ketvirtį. Iš ligoninės išėjau lapkričio mėnesį. Taip, per tą laiką nebuvau Seime, bet yra dalykų, kur parlamentinės lėšos yra eikvojamos: patalpų nuoma, draudimai ir pan. Šiuo klausimu nesu linkęs smulkiai komentuoti, nes pats kreipiausi į etikos ir procedūrų komisiją, kad viskas būtų aišku.

REKLAMA

– O kas jums neaišku, pone Vareiki, – pinigai veiklai, kai veiklos nėra?

– Aš taip nesakau, bet pasikartosiu, šiandien nenoriu komentuoti šio klausimo.

– Šiuo klausimu ne etikos komisija turi kažką spręsti, juk jūs pats turite nuomonę. Ar, jūsų nuomone, normalu, kad per metų ketvirtį, kai beveik nebuvote Seime, išleidote beveik visas parlamentinei veiklai skirtas lėšas?

– Man viskas čia gerai. Tai normalu.

– Pone Vareiki, iš šono gali susidaryti įspūdis, kad jūs apsimetinėjate vaidindamas auką, o iš tikrųjų kalbama apie žmogų, kuris švaisto mokesčių mokėtojų pinigus, smurtauja artimoje aplinkoje.

REKLAMA

– Nežinau, kokį jūs mane pristatote. Aš atėjau toks, koks esu. Baigiau gydymo kursą, jaučiuosi kitaip. Kaip jūs mane pristatote – tai jūsų reikalas, jūs esate laidos vedėjas, aš – jūsų svečias. Jūs užduodate klausimus, aš į juos atsakau. Kokia čia auka?

– Pone Vareiki, nuo ko priklausys jūsų sprendimas likti Seime ar ne?

– Sprendimas priklausys nuo daug ko. Visų pirma man reikės pasitarti su savimi. Tai priklausys nuo manęs, nuo mano sveikatos. Taip pat svarbi mano šeimos nuomonė. Atsižvelgsiu ir į partijos kolegų mintis. Sprendimo dar nėra.

– Jūs manote galintis likti politikoje?

– Iš politikos manęs niekas nemeta. Seimas nėra politika, tai tik įstaiga. Kažkada atėjau į Seimą be didelio entuziazmo, dabar gal išeisiu su dideliu entuziazmu.

– Kol kas nerodote didelio entuziazmo išeiti.

– Kol kas aš nerodau jokio entuziazmo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų