REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Vašingtono (JAV) Smithsono nacionaliniame Aeronautikos ir kosmoso muziejuje atidaroma įspūdingiausių Marso nuotraukų, padarytų NASA marsaeigių „Opportunity“ ir „Spirit“, paroda.

REKLAMA
REKLAMA

Joje lankytojai galės pasigėrėti Marso paviršiaus kraterių, smėlio kopų, dulkių debesų bei kitų Raudonosios planetos kraštovaizdžio sudėtinių dalių atvaizdais, praneša „Dailymail.co.uk“. Tarp jų bus ir vadinamųjų Marso uogų, arba Marso mėlynių, išdidintas atvaizdas, kuris savo laiku sukėlė didelį mokslininkų susidomėjimą, sakoma pranešime.

REKLAMA

Beveik prie dešimtmetį marsaeigio „Opportunity“ padarytoje nuotraukoje matomi į mėlynes panašūs sferos pavidalo dariniai, esantys ant kai kurių Marso akmenų. Šis keistas atradimas buvo padarytas „Opportunity“ nusileidimo vietos Erelio kraterio rajone. Atlikus išsamius ant akmenų išaugusių „mėlynių“ cheminės sudėties tyrimus marsaeigio spektrometru paaiškėjo, kad tai geologinis darinys – mineralo hematito sferulės, per ilgą laiką dėl erozijos iškilusios į riedulių paviršių.

REKLAMA
REKLAMA

NASA mokslininkus šis atradimas labai sudomino dėl to, kad „Marso mėlynės“ tapo vienu iš kadaise šioje planetoje egzistavusio skysto vandens požymių. Iš pradžių buvo manoma, kad šios mėlynos sferulės susidarė dėl paprastų cheminių reakcijų, tačiau pernai atliktas tyrimas aiškiai patvirtino, kad jų formavimosi procese turėjo aktyviai dalyvauti ir mikrobai.

Šio tyrimo išvada iškėlė prielaidą, kad „Marso mėlynės“ galbūt atskleidė ne tik tai, kad Marse kadais buvo daug vandens, bet ir tai, kad čia egzistavo mikrobiologinė gyvybė.

Pranešama, kad iš viso šiai parodai NASA atrinko daugiau nei 50 savo marsaeigių padarytų Marso nuotraukų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų