REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stambius, inovacinius, specialios paskirties projektus Lietuvos ir užsienio pramoniniuose ir energetikos objektuose įgyvendinanti bendrovė „pasiklydo“ PVM įstatymo nuostatuose ir asmeninėms reikmėms nusipirkusi du prabangius automobilius bei teikdama paslaugas vienai Estijos bendrovei neleistinai į PVM atskaitą įtraukė beveik 418 tūkst. litų, siekiant juos susigrąžinti iš biudžeto. Ir tai dar ne visi mokesčių inspektorių nustatyti pažeidimai, dėl kurių bendrovė biudžetą turės papildyti per 0,8 mln. litų mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA

2014 m. sausio 7 d., Panevėžys. Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (toliau – Panevėžio AVMI) specialistai mokestinio tyrimo metu išaiškino Visagino bendrovę, kuri už 750 tūkst. litų iš Vokietijos įsigijo du naujus prabangius Porche Panamera 4S bei Mersedes-Benz CL 4Matic automobilius ir naudodama juos asmeninėms, o ne bendrovės reikmėms, įsigudrino neleistinai į pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM) atskaitą įtraukti 157 tūkst. litų automobilių pirkimo PVM. Tokiu pat būdu, įtraukiant į PVM atskaitą, iš biudžeto bandyta neleistinai susigrąžinti ir 260 tūkst. litų tuomet, kai visaginiečių bendrovė suteikė paslaugas Estijoje veikiančiai naftos ir skalūnų gamybos įmonei. Be to, sudariusi sutartį su viena stambiausių Lietuvos įmonių bendrovė „pamiršo“ deklaruoti 216 tūkst. litų PVM.

REKLAMA

„Įsigytus automobilius bendrovė užpajamavo kaip perpardavimui skirtas prekes, tačiau mokesčių specialistai (įvertinę, kad automobilius bendrovė įregistravo „Regitroje“, apdraudė civilinės atsakomybės bei Kasko draudimu, juos remontavo) nustatė, jog automobiliai buvo eksploatuojami bei naudojami privatiems poreikiams ir bendrovė neturėjo teisės automobilių pirkimo PVM įtraukti į PVM atskaitą. Pasibaigus mokestiniam tyrimui bendrovei ne tik 157 tūkst. litų sumai buvo sumažinta PVM atskaita, bet ir papildomai paskaičiuota 41 tūkst. litų mokesčių ir delspinigių“, - teigia Panevėžio AVMI Kontrolės departamento direktorė Rasita Žilinskienė akcentuodama, kad VMI principingai vertina vis dar pasitaikančius verslininkų bandymus asmeninius poreikius tenkinti įmonių lėšomis.

Mokestinio tyrimo metu taip pat nustatyta, kad bendrovė 2011 – 2012 m. teikdama gamybinių pastatų montavimo ir projektavimo paslaugas Estijos įmonei, užsiimančiai naftos ir skalūnų gamyba, pasamdė subrangovu kitą Lietuvos įmonę, kuri visaginiečių bendrovei išrašytose sąskaitose-faktūrose už suteiktas paslaugas apskaičiavo standartinį PVM. Atsižvelgiant į tai, kad suteiktos paslaugos buvo susijusios su nekilnojamuoju turtu, esančiu Estijos teritorijoje ir vertintinos, kaip ne PVM objektas, bendrovė nepagrįstai į PVM atskaitą įtraukė per 260 tūkst. litų paslaugų pirkimo PVM ir tokiu būdu nepagrįstai sumažino mokestines prievoles. Tyrimą atlikę Panevėžio AVMI specialistai taip pat nustatė, kad bendrovė 2010 m. sudarė paslaugų teikimo sutartį su viena stambiausių šalies įmonių ir gavusi daugiau kaip 1 mln. litų avansą jai išrašė sąskaitą-faktūrą bei privalėjo VMI deklaruoti 216 tūkst. litų PVM, tačiau to nepadarė. Dėl šių pažeidimų bendrovė privalės į biudžetą papildomai sumokėti per 0,8 mln. litų mokesčių ir delspinigių, iš jų - 697 tūkst. Lt PVM, per 17 tūkst. Lt gyventojų pajamų mokesčio, per 28 tūkst. Lt valstybinio socialinio draudimo įmokų ir 90 tūkst. Lt delspinigių.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų