REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Latvijos premjere pirmą kartą istorijoje taps moteris

Naujoji šalies ministrė pirmininkė – L. Straujuma

Prie Latvijos vyriausybės vairo pirmą kartą stos moteris – prezidentas Andris Bėrzinis pirmadienį pavedė Laimduotai Straujumai formuoti naują ministrų kabinetą.

Prie Latvijos vyriausybės vairo pirmą kartą stos moteris – prezidentas Andris Bėrzinis pirmadienį pavedė Laimduotai Straujumai formuoti naują ministrų kabinetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

62 metų L. Straujuma šiame poste pakeis Valdį Dombrovskį, kuris atsistatydino prisiimdamas atsakomybę dėl lapkritį Rygoje įvykusios tragedijos, kai įgriuvus prekybos centro „Maxima“ stogui žuvo 54 žmonės, o dar dešimtys žmonių buvo sužeisti.

REKLAMA

Nuo 2011-ųjų Žemės ūkio ministerijai vadovaujanti L.Straujuma pelnė pagyrimų už derybinius įgūdžius, kai siekė šalies ūkininkams naudingesnio ES susitarimo.

V. Dombrovskis toliau vadovaus vyriausybei, kol bus suformuotas naujas kabinetas. Prognozuojama, kad šis procesas truks dvi ar tris savaites. Naujoji vyriausybė dirbs iki spalį numatytų rinkimų.

„Esu tikra, kad ši centro dešiniųjų koalicija gali dirbti efektyviai“, – sakė L. Straujuma žurnalistams Rygoje.

REKLAMA
REKLAMA

Fiziko išsilavinimą turintis 42 metų V. Dombrovskis, pelnęs pagarbą dėl savo skaidrios politikos, atsistatydino lapkričio 27 dieną po šalį sukrėtusios nelaimės Rygos vakariniame Zuolitūdės rajone. Jis yra ilgiausiai dirbęs premjeras nuo tada, kai šalis 1991-aisiais atgavo nepriklausomybę.

Du milijonus gyventojų turinti Latvija 2004-aisiais prisijungė prie ES, o šįmet tapo 18-ąja euro zonos nare.

L. Straujuma, anksčiau dirbusi ekonomiste ir valstybės tarnautoja, iki šiol buvo nepartinė politikė. Sekmadienį ministrė įstojo į centro dešiniųjų partiją „Vienybė“, kad ši politinė jėga galėtų oficialiai iškelti ją kandidate į vyriausybės vadovo postą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spaudos konferencijoje Rygoje L. Straujuma pasirodė su keturių partijų, kurios iš principo pritarė jos kandidatūrai į premjerus, atstovais.

L. Straujuma sakė, kad vadovaudama vyriausybei daugiausia dėmesio skirs efektyviam ES lėšų panaudojimui ir pastangoms gerinti švietimą.

„Būtina per ateinančius devynis mėnesius išlaikyti stabilumą“, – pabrėžė ji.

Latvijos žiniasklaida atkreipė dėmesį, kad L.Straujuma savo išvaizda kiek panaši į Vokietijos kanclerę Angelą Merkel. Pati L. Straujuma pirmadienį nuleido juokais šiuos pastebėjimus: „Jaučiuosi labai pamaloninta, kad esu lyginama su ponia Merkel“.

REKLAMA

Sulaukusi prezidento pritarimo jos kandidatūrai, dabar L. Straujuma pradės derybas su Seime atstovaujamomis politinėmis partijomis.

100 vietų Seime naujoji vyriausybė turėtų kontroliuoti 66 vietas (keturių partijų koalicijos deputatai ir nepartiniai Seimo nariai, kurių paramą jau užsitikrino L. Straujuma).

Latvijos premjero poste dar nėra dirbusi nė viena moteris, tuo tarpu prezidento pareigas 1999-2007 metais dvi kadencijas iš eilės ėjo Vaira Vykė-Freiberga, kuri laikoma viena geriausių šalies vadovų per visą jos istoriją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų