REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NASA vienoje iš savo ataskaitų paskelbė, kad lengvo svorio ir nebrangūs robotai taps vis svarbesniais kosminėse žvalgybos misijose, norint jas padaryti pigesnėmis ir patikimesnėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Dabartiniai tyrimų robotai turi visą eilę integruotų papildomų ir tik vieną kartą naudojamų įtaisų – parašiutus, stabdymo variklius, oro pagalves, kurie skirti sumažinti nusileidimo smūgio jėgą ir padėti išlaikyti tinkamą aparato orientaciją.

REKLAMA

NASA Ames tyrimų centro ataskaita, paskelbta leidinyje „IEEE Spectrum“, teigia, kad yra būdų gerokai supaprastinti ir atpiginti Saulės sistemos tyrimus, mokslinius prietaisus montuojant lanksčiuose bei deformuotis galinčiuose robotuose.

Vienas iš siūlomų būdų – robotas, pavadintas „Super Ball Bot“ (super robotas – kamuolys), turinis rutulio formos karkasą, kurio elementai, kaip amortizatoriai, gali pailgėti ar sutrumpėti bei sugerti smūgių jėgą.

REKLAMA
REKLAMA

Tokia konstrukcija padėtų jiems ir saugiai nusileisti, ir judėti įvairiais paviršiais, taip gerokai supaprastinant problemas, iškylančias vienu iš kritiškiausių kosminių misijų etapų – nusileidimo metu, kuomet reikia, kad net tik automatika suveiktų idealiai, bet ir pasisektų – pavyzdžiui, nusileidimo aparatas nenusileistų į netinkamą vietą, iš kurios negalėtų išvažiuoti ar negalėtų užmegzti ryšio su Žeme.

Ataskaitos autoriai Adrianas Agogino, Vytas SunSpiral ir Deividas Atkinsonas teigia, kad būriai, dešimtys ar net šimtai tokių robotų, sveriančių po kelis kilogramus, būtų kompaktiškai supakuoti raketoje ir, paleisti prie planetos ar kito tiriamo dangaus kūno, išsilankstytų ir sėkmingai nusileistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net jei dalis robotų būtų prarasti, tai neturėtų įtakos misijos sėkmei. Paviršiumi robotai riedėtų ir galėtų įveikti įvairias kliūtis bei manevruoti, keisdami savo korpuso formą.

Ataskaitoje teigiama, kad, jei tyrimai eisis sėkmingai, po keliolikos metų tokie robotai gali būti panaudoti, pavyzdžiui, Saturno palydovui Titanui tirti – jau žinoma, kad dalį jo paviršiaus dengia metano ežerai, ir į vieną jų nusileidęs zondas neišvengiamai būtų prarastas.

Tyrėjų tikslas - pasiekti, kad kamuolys-robotas sulankstytas užimtų mažą tūrį, galėtų atlaikyti dideles apkrovas ir apsaugotų jame sumontuotą tyrimų aparatūrą bei galėtų judėti įvairiais paviršiais.

Beje, vienas iš NASA tyrėjų, kuriančių tokius robotus, kiek keistoku vardu Vytas SunSpiral yra lietuvių kilmės amerikietis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų