REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausio pradžioje Lietuvoje startavo didžiausias Lietuvos istorijoje mobiliųjų telefonų programėlių projektas „City Info“. Šio projekto pradinėje versijoje buvo sukurtos 105-ios 35 didžiausių Lietuvos miestų programėlės „Android“, „Windows Phone“ ir „iPhone“ telefonams.

REKLAMA
REKLAMA

Naujos aplikacijos padės miestų gyventojams ir svečiams patogiau rasti svarbiausią informaciją apie miestą, jo naujienas, išsikviesti pagalbą, rasti orų prognozę ir kitus aktualius dalykus, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

Idėja kilo iš poreikio

„Mąstyti apie tokią programėlę paskatino įvykis Nidos paplūdimyje. Skubiai reikėjo iškvieti gelbėtojus, tačiau gelbėjimo stoties aštuonių skaitmenų telefono numerio nei vienas paplūdimyje buvęs poilsiautojas nežinojo. O svarbi buvo kiekviena sekundė. Tokios kritinės situacijos priverčia susimąstyti, ką reikia daryti, kad būtų galimą jų išvengti“, – apie projekto užuomazgas kalba projekto idėjos autorius ir kompanijos „ES4B“ vadovas Aidas Jarušaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Po šio įvykio A. Jarušaičiui karto kilo mintis, kad reikėtų programėlės, kurios pagalba būtų galima vieno mygtuko paspaudimu iškviesti reikiamą pagalbą, nesvarbu, ar tai būtų vandentiekio avarija, ar sveikatos sutrikimas, ar šildymo sistemos gedimas.

Anot jo, po idėjos atsiradimo sekė daugiau nei metus trukęs nuoseklus ir ilgas darbas, kol buvo suformuotas visas funkcionalumas.

Programėlės turinys aktualus kiekvienam

Kuriant programėlę buvo stengiamasi, kad jos turinys atitiktų kiekvieno miesto gyventojo poreikius. Keletą mėnesių buvo atliekamos apklausos ir poreikių tyrimai, buvo klausiama, kokios informacijos reikėtų miesto gyventojui .

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjo, jog žmogui svarbu rasti miesto ir savivaldybės naujienas, vieno mygtuko paspaudimu išsikviesti pagalbą ar taksi, lengvai užsisakyti maisto į namus, rasti viešojo transporto tvarkaraščius, orų prognozę, informaciją apie renginius, darbo skelbimus.

Miesto svečiams pasirodė aktualu rasti informaciją apie lankytinas vietas, muziejus, galerijas, viešbučius ir kitas laisvalaikio praleidimo vietas.

Kiekvienam miestui – atskira programėlė

Projekto kūrėjai ilgai svarstė, ar kurti vieną didelę programėlę visai Lietuvai, ar kiekvienam miestui skirtingas versijas. Vis dėlto buvo nuspręsta, kad kiekvienas miestas turi savų, unikalių poreikių, tad skirtingos kiekvieno miesto programėlės pasirodė geresnis sprendimas.

REKLAMA

„Klaipėdos miestui ir jo svečiams aktualus keltų į Neringą tvarkaraštis. Toks funkcionalumas bendroje programėlėje Alytaus miesto gyventojui atrodytų komiškas, nes jam to tiesiog nereiktų.“ – kaip vieną iš pasirinkimą nulėmusių veiksnių nurodo A. Jarušaitis.

Programėlės tikslinė auditorija suskirstyta ne pagal poreikius, o pagal vietovę. Žmonės, gyvenantys tam tikroje vietovėje, turi bendrus interesus ir poreikius, o ši programėlė juos padeda tenkinti.

Nors kūrėjai stengėsi, kad programėlės turinys būtų panašus, ne visose programėlėse pavyko tai išlaikyti, nes skiriasi informacijos pasiekiamumas ir miestų specifika.

REKLAMA

Savivaldybės domisi projektu

Jau kuriant programėles buvo konsultuojamasi su keleto Lietuvos miestų merais ir savivaldybių atstovais. Jie teigiamai įvertino iniciatyvą bei žadėjo prisidėti prie programėlių turinio tobulinimo bei jo atnaujinimo.

Pavyzdžiui, sostinės meras A. Zuokas pasiūlė į mobiliąją programėlę integruoti elektronines savivaldybės paslaugas, taip palengvinant jų pasiekiamumą gyventojams. Kitų miestų vadovai išreiškė poreikį analogiškoms programėlėms kitomis kalbomis, kurios būtų didelis pagalbininkas reprezentuojant miestą ir paslaugas užsienio studentams, turistams. Tiesa, šios funkcijos bus pridėtos vėliau.

Programėlės nemokamos ir jas gali parsisiųsti kiekvienas, turintis išmanųjį telefoną. Jas parsisiųsti galima tiesiogiai iš telefono operacinei sistemai pritaikytos programėlių parduotuvės (Google Play, Windows Phone Store ar Apple Store). Programėlės pavadinimas: „miesto pavadinimas + Info” (pvz. Vilnius Info, Kaunas Info, Klaipėda Info ir t.t.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų