REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos apygardos teismas Suomijoje prieglobstį gavusių čečėnų porą Maliką ir Khadizhat Gatajevus pirmadienį išteisino dėl savavaldžiavimo, bet paliko bausmę už nežymų globotinės sveikatos sutrikdymą bei grasinimą nužudyti.

Pasak uostamiesčio teismo, čečėnų vaikams skirtų globos namų „Gimtoji šeima“ įkūrėjai, nurodydami nukentėjusiesiems pagal galimybes finansiškai prisidėti prie šeimos biudžeto, veikė ne savavališkai baudžiamosios teisės prasme, o nustatė šeimos vidaus taisykles ir taip rūpinosi visų globotinių gerove.

Teismas atmetė prokuratūros apeliacinį skundą, kuriuo prašyta griežtinti nuteistiesiems skirtas bausmes. Apeliacinės instancijos teismas paliko nepakeistas apylinkės teismo nuosprendžio dalis, kuriomis Gatajevai nuteisti už globotinės nežymų sveikatos sutrikdymą ir grasinimą nužudyti, bei K.Gatajeva išteisinta dėl turto prievartavimo.

Uostamiesčio teismo sprendimu, sutuoktiniams skirta 7 mėnesių ir 21 dienos laisvės atėmimo bausmė, atliekant ją pataisos namuose, tačiau į bausmės laiką įskaitytas sulaikyme bei suėmime išbūtas laikas. Todėl konstatuota, kad Gatajevai bausmes atliko. Taip pat panaikinta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, teisėjų kolegija nutarė pranešti Kauno apygardos vyriausiajam prokurorui apie galimą nukentėjusiosios S.E. melagingų parodymų davimą teisme.

Gatajevų byla Klaipėdos teisme išnagrinėta jiems nedalyvaujant. Mat kaltinamieji 2009 metais išvyko iš Lietuvos. Šiuo metu jie gyvena Suomijoje, kur pasiprašė prieglobsčio. Teismuose Lietuvoje jiems atstovavo advokatai.

REKLAMA

2009 metų birželio 4 dienos Kauno miesto apylinkės teismas „Grozno angelais“ vadintus Gatajevus buvo pripažinęs kaltais už nesmarkų sveikatos sutrikdymą, grasinimą nužudyti, savavaldžiavimą panaudojant psichologinę prievartą ir nuteisė juos subendrintomis 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmėmis.

Vėliau Kauno apygardos teismas kaltinimus perkvalifikavo į turto prievartavimą ir sugriežtino bausmes – skyrė po pusantrų metų nelaisvės. Po šio nuosprendžio paskelbimo Gatajevai dingo. Tuomet buvo išduotas Europos arešto orderis, tačiau 2010 metų kovą Teisingumo ministerija atšaukė šį orderį, nes Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nurodė iš naujo nagrinėti Gatajevų bylą.

REKLAMA
REKLAMA

Žmogaus teisių gynėjai šioje byloje įžvelgė galimų pažeidimų, nes kilo klausimų dėl Lietuvos valstybės saugumo departamento pareigūnų vaidmens joje, svarstyta, ar su tuo negali būti susijusios Rusijos tarnybos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų